Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Απάντηση του ΑΝΥΠΟΙΚ Τρ. Αλεξιάδη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α.Δημοσχάκη σχετικά με την αναβάθμιση του Τελωνείου Κήπων και την εκμετάλλευση προοπτικών των σημείων εισόδου-εξόδου στον Έβρο (29.7.2016).


http://www.minfin.gr/?

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Προχωρούμε με τη δεύτερη με αριθμό 1147/18-7-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Δημοσχάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αναβάθμιση του Τελωνείου Κήπων και την εκμετάλλευση προοπτικών των σημείων εισόδου-εξόδου στον Έβρο. 
Κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στη Βουλγαρία και την Τουρκία τα αντίστοιχα τελωνεία αυτών των χωρών είναι πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα τόσο από άποψης μέσων ελέγχου όσο και εγκαταστάσεων. Την ίδια ώρα το σημείο εισόδου-εξόδου των Κήπων,  το οποίο φιλοξενεί πλειάδα κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών για να λειτουργήσει και το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου προσώπων και πραγμάτων από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, κύριε Υπουργέ, και υστερεί έναντι των συνορευόντων, όντας απαξιωμένο.
Για παράδειγμα, ενώ στους Κήπους ελέγχθηκαν περί τα πέντε χιλιάδες φορτία φυτικής προέλευσης το έτος 2015 έναντι υποχρεώσεών μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο αντίστοιχο σημείο εισόδου του Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας ελέγχθηκαν, κύριε Υπουργέ, περίπου δεκαπέντε χιλιάδες οχήματα. Αντιλαμβάνεστε τα μεγέθη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αντίστοιχες δικές μας εγκαταστάσεις δεν επιτρέπουν την είσοδο πολλών φορτηγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς απώλειας εσόδων για το ελληνικό δημόσιο -τέλη διέλευσης, φόροι, τέλη ποιοτικού και φυτικού ελέγχου, κλπ. Αναφερόμενοι στον φυτικό έλεγχο, έχουμε και εκεί μια σειρά ελλείψεων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, οι οποίες δυσχεραίνουν το έργο της τοπικής ΔΑΟΚ.
Οι ευκαιρίες της περιοχής είναι πολλές, αλλά όχι χρονικά ανεξάντλητες. Υπάρχουν μαρτυρίες στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών μας, αλλά ακόμα και Ελλήνων και Τούρκων οδηγών μεταφορών, πως οι μεταφορικές και οι εξαγωγικές τουρκικές εταιρείες, αλλά και άλλων χωρών που εξυπηρετούνται από αυτό το δρομολόγιο, επιθυμούν τη διέλευση από Ελλάδα και όχι από τη Βουλγαρία. Όμως η μεγάλη καθυστέρηση λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων μας στο μεθοριακό σημείο των Κήπων, τις αποτρέπει.
Βασικός στόχος είναι η διεύρυνση των διαδρόμων, δηλαδή των διαθέσιμων ροών ελέγχου σε τουλάχιστον πέντε, με δυνατότητα έως και δέκα στην είσοδο και οκτώ ως προς την έξοδο. Πριν λίγες μέρες μάλιστα παρατηρήθηκε ότι λόγω μαζικής εισόδου προσώπων από τη γειτονική χώρα με ΙΧ αυτοκίνητα, τα φορτηγά-ψυγεία καθυστέρησαν πέραν των πέντε ημερών.
Έχω ενημερωθεί πως έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη δημιουργίας καινούργιου τελωνείου ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, μέσω ΣΔΙΤ, κύριε Υπουργέ, η οποία έχει παραμείνει δυστυχώς χωρίς περαιτέρω εξέλιξη, ένα έργο για το οποίο θεωρείται πως η απόσβεση του κόστους του θα πραγματοποιηθεί εντός τριών, τεσσάρων ετών.
Κύριε Υπουργέ, με βάση τα ανωτέρω ερωτάσθε: Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αναβάθμιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων του Τελωνείου Κήπων και των υπόλοιπων υπηρεσιών που συστεγάζονται και συλλειτουργούν; Έχετε υπόψη σας την υφιστάμενη μελέτη για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων; Και τέλος, τι άλλα μέτρα και δράσεις σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε, ώστε να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση της στρατηγικής θέσης της χώρας μας και ειδικά του Έβρου άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά με την ερώτησή σας περιγράφετε και αναδεικνύετε ένα θέμα, το οποίο έχει και εθνική και τοπική σημασία. Εθνική με την έννοια ότι δυστυχώς στην ίδια χώρα που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του φορολογικού ανταγωνισμού, είτε από τον Βορρά είτε από την Ανατολή, δεν έχουμε κατορθώσει να κάνουμε ακόμα εκείνο το δίκτυο τελωνειακών ελέγχων που θα έπρεπε να έχουμε, ώστε να αντιμετωπίζουμε κι αυτό το πρόβλημα, αλλά και το πόση σημασία έχει για την οικονομία της Θράκης αυτό το θέμα.
Γνωρίζω τις ευαισθησίες σας για την περιοχή εκεί. Γνωρίζετε και τις δικές μου σχέσεις και οικογενειακές καταστάσεις, που με συνδέουν με την αγαπημένη περιοχή του Έβρου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι στις προτεραιότητές μας. Έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά πράγματα, τα οποία θα αναλύσουμε, για να ενισχύσουμε το τελωνείο των Κήπων και γενικά τις τελωνειακές υπηρεσίες.
Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα τελωνεία μας. Θέλω να συγχαρώ την Τελωνειακή Υπηρεσία για την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει και για τα αποτελέσματα που είχε και πρόσφατα και ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες και που δείχνουν τη σωστή πορεία αυτών των ελέγχων.
Σε ό,τι αφορά στα συγκεκριμένα στοιχεία που είπατε, θα καταθέσω μια σειρά από έγγραφα, για να έχετε μια πληρέστερη ενημέρωση, αλλά στον χρόνο που έχω.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα του προσωπικού, έγγραφo της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού λέει με σαφήνεια, ότι σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των τελωνειακών που υπηρετούν είναι λιγότερος, δυστυχώς, από τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται για τα τελωνεία. Για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη αυτή, τα τελευταία χρόνια ενισχύουμε τις τελωνειακές υπηρεσίες με διορισμό νέων τελωνειακών υπαλλήλων και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα στα πλαίσια του νόμου να δώσουμε περισσότερο προσωπικό σ’ αυτές τις υπηρεσίες.
Μιας και αναφερόμαστε σε θέματα προσωπικού, να σας πω ότι από πλευράς της Ελλάδος, υπηρετούν πενήντα τελωνειακοί στο Τελωνείο των Κήπων με εικοσιτετράωρη βάρδια και για τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο, ενώ από τη μεριά της Τουρκίας, παρ’ ότι έχει λιγότερο τελωνειακό και εμπορικό ενδιαφέρον, υπηρετούν εκατόν δώδεκα τελωνειακοί υπάλληλοι.
Εξετάζουμε, επίσης, όλες τις εναλλακτικές λύσεις που προβλέπονται αυτή τη στιγμή  όπως μετακινήσεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις υπαλλήλων, στα πλαίσια του νομικού πλαισίου που υπάρχει, για να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες όσο μπορούμε.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα του τεχνολογικού εξοπλισμού του Τελωνείου των Κήπων. Το Τελωνείο των Κήπων έχει ένα πλούσιο εξοπλισμό, τον οποίον συνεχώς και θα αυξάνουμε. Όταν εγώ πήγα ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν είχαμε γεφυροπλάστιγγα να λειτουργεί ούτε στους Κήπους ούτε στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Αυτή τη στιγμή το Τελωνείο Κήπων διαθέτει δυο σκύλους ανιχνευτές ναρκωτικών και δυο σκύλους ανιχνευτές καπνικών. Λειτουργεί σταθερό ανιχνευτικό σύστημα X-Ray για τις αποσκευές. Υπάρχει κτήριο ελέγχου οχημάτων narco control. Έχουν διατεθεί φορητές συσκευές ανίχνευσης ραδιενεργών και πυρηνικών υλικών, δώδεκα pagers, τρία surveys και δυο rids. Λειτουργεί γεφυροπλάστιγγα. Βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια τεσσάρων αυτοκινούμενων X-Ray για τον έλεγχο φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων. Θα είναι το απόλυτο όπλο στα χέρια της τελωνειακής Υπηρεσίας αυτοί οι μηχανισμοί για τον έλεγχο αυτόν. Εφόσον ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, το ένα έχει προγραμματιστεί να διατεθεί στο Τελωνείο Κήπων για να βοηθήσει τη δουλειά που γίνεται εκεί.
Βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη εργασίες για την εγκατάσταση σταθερών πυλώνων ανίχνευσης ραδιενεργών και πυρηνικών υλικών και πρόκειται να τοποθετηθεί ένα ακόμα ζεύγος σταθερών πυλώνων. Το Τελωνείο Κήπων βρίσκεται ανάμεσα στα τελωνεία, στα οποία θα εγκατασταθεί σύντομα σύστημα αυτόματης καταγραφής πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, μετά τη λήψη κατά 90% συγχρηματοδότησης από το πρόγραμμα HERCULLE ΙΙΙ της OLAF. Επίσης, πρόκειται να τοποθετηθεί άμεσα σκύλος ανιχνευτής ρευστών διαθεσίμων.
Αυτά, κύριε Πρόεδρε και στη δευτερομιλία μου θα πω τα υπόλοιπα για να μην σας φάω τον πολύτιμο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο κ. Δημοσχάκης έχει τον λόγο για την δευτερολογία του.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για την ενημέρωση, αλλά να έχετε υπόψη σας, ως θεσμικός παράγων, ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και τα έργα τα οποία θα κάνετε δεν θα είναι πολλά. Ένα από τα λίγα που θα πρέπει να κάνετε είναι να συνδέσετε το όνομά σας και λόγω καταγωγής σας, την οποία τιμάτε, με το σημείο εισόδου-εξόδου των Κήπων, που αποτελεί βασική πύλη και της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Όμως, το σημείο αυτό αποτελεί  μια τεράστια ανεκμετάλλευτη περιουσία του ελληνικού κράτους, μια απαξιωμένη και παρωχημένη πηγή εξόδων με τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές.
Δυστυχώς, πλέον έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στην παρούσα μορφή και πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να απαντήσει στις σημερινές απαιτήσεις. Αν μου λέγατε τι θα έκανα, θα είχα κατεδαφίσει όλα τα κτήρια και θα έφτιαχνα από μηδενική βάση καινούργιες υποδομές, διότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις γειτονικές χώρες. Είναι κρίμα που το λέμε.
Θα μπορούσαμε να απαλλοτριώσουμε χίλια στρέμματα, δύο χιλιάδες στρέμματα και να εγκαταστήσουμε μέσα καινούργιες υπηρεσίες. Θα μπορούσαμε να κάνουμε τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα πάρκινγκ που είναι απαραίτητα για τα αυτοκίνητα, για τα φορτηγά. Και από την άλλη πλευρά θα μπορούσαμε να έχουμε όλα τα εργαστήρια, προκειμένου ο έλεγχος να είναι σε εικοσιτετράωρη βάση και να μην έχουμε κωλύματα και προβλήματα.
Η συνέχιση της λειτουργίας του με την παρούσα μορφή, οδηγεί ταυτόχρονα και σε απαξία της Νέας Εγνατίας, ένα έργο το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα του ελληνικού κράτους για δεκαετίες και στο οποίο πιστέψαμε εμείς οι Βορειοελλαδίτες. Οι αυτοκινητόδρομοι, κύριε Υπουργέ, συντηρούνται μόνο με τους κυκλοφοριακούς φόρτους που πρέπει να είναι κατά στοίχους και όχι κάθε δύο τρία χιλιόμετρα ένα αυτοκίνητο. Βέβαια, έχουμε μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου λόγω της ύφεσης, αλλά δεν δικαιολογείται αυτός ο αυτοκινητόδρομος να είναι νεκρός.
Επίσης, η Νέα Εγνατία οφείλουμε να γίνει βασική αρτηρία της Ευρώπης και ο σημαντικότερος οδικός σύνδεσμός με την Ασία. Και η Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να πάρει την προσθετική αξία που της αξίζει, μέσα από τη διαμπερή και ανοιχτή κυκλοφορία.
Ταυτόχρονα, δεν γίνεται καμία προσπάθεια αξιοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να αναπτυχθεί πέριξ των σημείων εισόδου και εξόδου με συνοριακά πάρκα ή ακόμα και οικονομικά χωριά. Έχουμε ιδέες που πρέπει να τις υλοποιήσουμε. Δεν γίνεται να μείνουμε εκεί που είμαστε. Δεν γίνεται να μπαίνει κανείς από τη γειτονική χώρα και να νιώθει ότι δεν μπήκε στην Ευρώπη. Νιώθει ότι μπήκε στην Ελλάδα του 1970. Οι ανάγκες των εκδρομέων, των τουριστών και των μεταφορέων σε σίτιση, σε στέγαση, ακόμα και σε ψώνια μπορούν εν πολλοίς να αποτελέσουν αντικείμενο οικονομικής ανάπτυξης μέσω δημιουργίας ειδικών χώρων.
Αντί να έχουμε μετανάστευση επιχειρήσεων σε όμορες χώρες και να χάνουμε τεράστια κέρδη ως χώρα από τους επισκέπτες και οδηγούς που εισέρχονται, αλλά και εξέρχονται από τους Κήπους, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να ανθίσει μία υγιής οικονομία στις περιοχές.
Είναι δύο εκατομμύρια οι αφίξεις και αναχωρήσεις προσώπων, εκατόν πενήντα χιλιάδες φορτηγά ψυγεία, τετρακόσιες χιλιάδες ΙΧ αυτοκίνητα, είκοσι με τριάντα χιλιάδες περίπου λεωφορεία διήλθαν, κύριε Πρόεδρε, από το 2015 από το σημείο εισόδου και εξόδου των Κήπων. Μπορούμε να ορίσουμε ενδεχομένως και ειδικά προνόμια και κίνητρα στις περιοχές αυτές. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά, τα αφήνω στην δική σας κρίση και απόφαση.
Πρέπει να δούμε συνολικά και κυρίως οραματικά το ζήτημα της αναβάθμισης των μεθοριακών σημείων εισόδου και εξόδου των τελωνείων μας. Πιστεύω συνολικά στη δυναμική των σημείων εισόδου και εξόδου, γι’ αυτό σε επόμενο χρόνο θα καταθέσω κι ερώτηση για τα άλλα σημεία των Καστανιών, του Ορμενίου, του Κυπρίνου και για τον Σιδηροδρομικό πλησίον του χωριού μου, που είναι το Πύθιο.
Τολμήστε, κύριε Υπουργέ και υλοποιήστε την απόφαση αυτήν που ελήφθη στα πλαίσια του ΣΔΙΤ. Επίσης, τολμήστε και φέρτε το θέμα στους ομολόγους σας, διότι αυτό το σημείο εισόδου-εξόδου βεβαίως αφορά την πατρίδα μας, αλλά αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και νομίζω ότι μέχρι και στα σχέδια του Γιούνγκερ θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός αυτού του σημείου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Πρέπει να κλείσετε, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε.
Μέχρι, όμως, να υλοποιηθεί πρέπει να επιληφθούμε των άμεσων προβλημάτων και την επίλυση αυτών.
Θα σας παραθέσω γρήγορα, κύριε Υπουργέ, για την οικονομία του χρόνου τα εξής: Απαιτείται προσωπικό, όπως είπατε τόσο στο Τελωνείο όσο και στην Αστυνομία, πλήρης κάλυψη των νέων ροών, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό εμπειρογνώμονες, επιστήμονες σε ό,τι αφορά τη ΔΑΟΚ.
Σε θέματα προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, απαιτούνται ατομικά εφόδια, φορητές συσκευές ελέγχου και αναβάθμισης του μηχανογραφικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και τα X-rays οχημάτων. Εσείς έχετε προσώπων και αποσκευών, αλλά απαιτούνται και οχημάτων, γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι κουβαλάνε αυτά τα τρένα επί των οδικών αρτηριών. Τέλος, αναφορικά με εγκαταστάσεις και υποδομές, τα σημαντικότερα είναι επέκταση των ροών ελέγχου, η δημιουργία εγκαταστάσεων.
Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι θα ενσκήψετε πάνω στο πρόβλημα, το οποίο είναι πολύ μεγάλο, γιατί έχουμε φιλοδοξία για την περιοχή μας, έχουμε αγάπη για την περιοχή μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Δημοσχάκη, παρακαλώ ολοκληρώστε. Έχω αφήσει έξι λεπτά, λόγω της φύσεως του θέματος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή στον χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Αλεξιάδη, είστε σύγαμπρος πάνω, που μιλήσατε για οικογένεια; Γιατί, αν είναι αυτό, είστε μπλοκαρισμένος, θα τα κάνετε θέλετε-δεν θέλετε.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Η οικογένεια Αλεξιάδη είναι από την Αλεξανδρούπολη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Α, εντάξει. Οπότε, δεν θα γλυτώνατε.
Ορίστε, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Έχω και λόγους να κάνω πράγματα εκεί.
Πέρα από αυτό, όμως, εγώ θεωρώ ότι η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης -και ειδικά η περιοχή της Θράκης-, είναι και πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής κάθε κυβέρνησης. Χρειάζεται μια διακομματική συναίνεση και μια συνεννόηση για το τι θα κάνουμε για τα θέματα εκεί και τα προβλήματα ξεπερνούν τις όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις. Μπορούμε σε άλλα πεδία να έχουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα που θέσατε, όπου ζητήσατε να δώσω κάποιες περισσότερες πληροφορίες. Σε σχέση με το έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι στα συνημμένα έγγραφα που σας έχω καταθέσει, έχουμε συγκεκριμένες δράσεις βελτίωσης των κτιριακών υποδομών στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων, όπου έχουμε εργασίες βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, με μέριμνα της Περιφέρειας έχουμε εργασίες αναβάθμισης.
Οι σχετικές προμήθειες για την εξασφάλιση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας του σταθμού αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση σταθμού, διάνοιξη τέταρτης λωρίδας, διαπλάτυνση του οδοστρώματος, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης ραδιενέργειας συνοριακού σταθμού κ.λπ.
Επίσης, βρισκόμαστε σε πορεία εξέλιξης της κατασκευής της νέας διασυνοριακής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, σε περιοχή παραπλήσια του υπάρχοντος συνοριακού σταθμού, όπου θα δούμε και τα θέματα των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που έχουμε μεταξύ των δύο χωρών, θα πρέπει να πάρετε περισσότερες πληροφορίες από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Εγώ σας έχω καταθέσει αρκετά έγγραφα.
Επίσης, για την οικονομία του χρόνου, σας κατέθεσα έγγραφο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που εξηγεί για τους ελέγχους που έχουν γίνει σε αυτή την περιοχή και έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τέλος, θέλω να κλείσω με μια ενημέρωσή σας, ως προς το πού είμαστε για την υλοποίηση όλου αυτού του μηχανισμού που θέλουμε για να ενισχύσουμε και τους Κήπους και γενικά τις τελωνειακές υπηρεσίες.
Είπαμε, λοιπόν, για την προμήθεια των πέντε συσκευών X-ray, είπαμε ότι έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια τεσσάρων ενδοσκοπίων για τον έλεγχο εμπορευματοκιβωτίων και η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2016. Έχει υποβληθεί αίτημα για προμήθεια πέντε συστημάτων αυτόματης καταγραφής οχημάτων, αξίας 1.200.000, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα HERCULLE, που ανέφερα πριν.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, έχει γνωστοποιηθεί στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή η πρόταση να ζητηθεί η συγχρηματοδότηση οκτώ έως δέκα συστημάτων καταγραφής-ανίχνευσης φορτίων διερχομένων οχημάτων, αυτοκινούμενα X-ray δηλαδή, επιπλέον, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Επιπλέον, έχει αποφασιστεί να ζητηθεί στο ίδιο πλαίσιο η προμήθεια συσκευών X-ray για τον έλεγχο αποσκευών, άλλες συσκευές, ο αριθμός των οποίων εκκρεμεί να προσδιοριστεί, καθώς και συσκευών καταγραφής διερχομένων αυτοκινήτων κ.λπ.
Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω, κύριε Βουλευτά, πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα των τελωνειακών ελέγχων, διότι ξέρουμε το τι επίπτωση έχουν στα θέματα του φορολογικού ανταγωνισμού και του εμπορίου και των πιέσεων που δέχεται η περιοχή. Κάνουμε, όμως, και ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε τις τελωνειακές υπηρεσίες, διότι έχουμε σαφέστατη κατεύθυνση να χτυπήσουμε το λαθρεμπόριο και τα τελωνεία είναι τα εργαλεία, για να γίνει αυτή η δουλειά.    
Να είστε σίγουρος ότι παρακολουθώ προσωπικά το τι γίνεται στα τελωνεία και της Θράκης και της Μακεδονίας, διότι αφορά όλη την Κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α. Παπαδόπουλου σχετικά με την αναβίωση του άρθρου 44 του ν.3763 (Α80) με σκοπό την προώθηση αυτοσύμβασης στη σύνταξη οριστικού συμβολαίου από προσύμφωνα μεταβίβασης ακινήτων (29.7.2016).

http://www.minfin.gr/?

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Προχωρούμε στην τελευταία ερώτηση που θα απαντήσει ο κ. Αλεξιάδης. Είναι η πέμπτη με αριθμό 1155/19-7-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Τρικάλων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου (Σάκη) Παπαδόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αναβίωση του άρθρου 44 του ν.3763, με σκοπό την προώθηση αυτοσύμβασης στη σύνταξη οριστικού συμβολαίου από προσύμφωνα μεταβίβασης ακινήτων.
Κύριε Παπαδόπουλε, έχετε τον λόγο.        
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μια απλή ρύθμιση ζητά η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα. Νομίζω ότι στην περίπτωση της δημιουργίας προσυμφώνου -που είναι πάρα πολλές οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για πολλούς λόγους μέσα στους οποίους είναι και το ότι είχαν συνταχθεί πριν από πολλά χρόνια- υπάρχει και η περίπτωση της αποβίωσης ορισμένων από τους πωλητές ή οι κληρονόμοι τους να είναι πάρα πολύ δύστροποι, δύσκολοι, να μην θέλουν να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς για να οριστικοποιηθούν τα συμβόλαια.
Και υπάρχει η δυνατότητα οριστικής ρύθμισης με την αναβίωση του άρθρου 44 του ν. 3763 με αυτοσύμβαση ή με κάποιους άλλους τρόπους που εσείς νομίζω ότι θα μπορούσατε να έχετε καταλήξει για να προκύψει αυτή η αναγκαία ρύθμιση.
Θα ήθελα, λοιπόν, να ξέρω τι σκέφτεστε για να υπάρξει αυτή η οριστικοποίηση αυτών των προσυμφώνων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστώ.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα.
Βεβαίως, είχε δοθεί από το ελληνικό Δημόσιο προθεσμία σχεδόν τριών ετών, για να τακτοποιηθούν αυτά τα θέματα. Καταθέτω για τα Πρακτικά αναλυτικές απαντήσεις της Διεύθυνσης Εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου που αναφέρεται πάνω σε αυτό το θέμα.
Όπως ξέρετε και εσείς λόγω ιδιότητας σας, όταν γίνεται μια μεταβίβαση απαιτείται να προσκομίζονται από τον πωλητή διάφορα πιστοποιητικά, όπως πιστοποιητικό φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας κ.λπ. Δημιουργεί πρόβλημα το να συνταχθούν συμβόλαια χωρίς το σύνολο αυτών των δικαιολογητικών.
Και όπως με ενημερώνουν οι υπηρεσίες, εν όψει των ανωτέρω και λαμβανομένης υπόψιν της παρούσης οικονομικής συγκυρίας είχε δοθεί μια τριετής περίοδος για την οριστικοποίηση όλων αυτών των παλαιών προσυμφώνων και δεν είναι δυνατόν να δίνουμε συνεχείς τέτοιες παρατάσεις. Οι συνεχείς παρατάσεις δημιουργούν ένα προηγούμενο, για να ξαναέχουμε τέτοια φαινόμενα. Δηλαδή, δίνουμε κάθε φορά τη δυνατότητα ότι, ναι, θα δώσουμε μία παράταση και άρα θα ξαναέχουμε τέτοια φαινόμενα.
Και η μη προσκόμιση των απαιτούμενων πιστοποιητικών από τους κατόχους ακινήτων, με προβληματικούς ή ανύπαρκτους τίτλους πολλές φορές, εγκυμονεί κινδύνους για το Δημόσιο και μάλλον απώλεια φορολογικών εσόδων και δίνει μια αίσθηση στον πολίτη ότι θα παγιώσουμε μια ανορθόδοξη τακτική, ενώ στο θέμα των ακινήτων με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και την εφαρμογή του περιουσιολογίου, θέλουμε να κλείσουμε αυτές τις εκκρεμότητες που έχουμε σε σχέση με ιδιοκτησίες ακινήτων και με όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία μας ταλαιπώρησαν και χάσαμε πάρα πολλά φορολογικά έσοδα.
Η αναβίωση της ρύθμισης αποτελεί άνιση μεταχείριση των ευνοούμενων με αυτή τη ρύθμιση και των φορολογούμενων εκείνων που συνέταξαν τα οριστικά συμβόλαια μέσα στις νόμιμες προθεσμίες και πλήρωσαν τους αναλογούντες φόρους. Όπως με ενημερώνει δε η Διεύθυνση Εισπράξεων, αν στο προσύμφωνο έχει τεθεί το δικαίωμα της αυτοσύμβασης, ο εκ προσυμφώνου αγοραστής νομιμοποιείται να ζητήσει και να λάβει αποδεικτικό ενημερότητας του εκ προσυμφώνου πωλητή, εφόσον βέβαια συντρέχουν στο πρόσωπο του πωλητή οι προϋποθέσεις χορήγησης του αποδεικτικού.
Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, αυτήν την περίοδο το Υπουργείο Οικονομικών μπροστά στις μεγάλες αλλαγές που έχουμε με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την εφαρμογή του Περιουσιολογίου, δεν εξετάζει την παράταση αυτής της διαδικασίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κ. Παπαδόπουλος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κατανοώ την επιχειρηματολογία, αλλά με ευαισθητοποίησαν στο να υποβάλω αυτήν την επίκαιρη ερώτηση γιατί υπάρχει η απόλυτη λογική.
Τα προσύμφωνα είχαν συνταχθεί πριν από την 3η Δεκεμβρίου του 2000 και πάρα πολλοί από τους πωλητές μπορεί να έχουν αποβιώσει. Υπάρχει, δηλαδή, η αναγκαιότητα να καταλήξουμε σε έναν νόμιμο τρόπο δημιουργίας οριστικών συμβολαίων, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά.
Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πολύ απλό αυτό το ζήτημα να κατανοήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτά τα προσύμφωνα -στα οποία για αντικειμενικούς λόγους δεν κατορθώθηκε να γίνει και αφορούν πριν την 3η Δεκεμβρίου του 2000- να υπάρξει η κατάληξη σε οριστικά συμβόλαια. Αυτό το απλό ζήτημα είναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Λακωνικός ο συνάδελφος.
Να ακούσουμε λακωνική απάντηση τώρα.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είχε δοθεί παράταση μέχρι 27/05/2010 για να τακτοποιηθούν, για περίπου τρία χρόνια ήταν αυτή η διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε δεν εξετάζουμε αναβίωση αυτής της ρύθμισης. Βεβαίως, επανεξετάζουμε το θέμα για το τι θα γίνει με τα ακίνητα και θα δούμε και αυτό το ζήτημα.
Όμως, αυτήν την περίοδο αναβίωση αυτής της ρύθμισης με βάση κιόλας τις εξελίξεις που έχουμε με τα Ε9, με το Κτηματολόγιο, με το Περιουσιολόγιο, δεν την εξετάζουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστούμε, κύριε Αλεξιάδη.