Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Άρθρο της Καθημερινής (29.10.2013) σε ανάλυση του δημοσιεύματος της New York Times.

Το link για να διαβάσετε μέσα από την εφημερίδα:


Εναλλακτικά διαβάστε παρακάτω:

Nιου Γιορκ Τάιμς: στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής το ΣΔΟΕ «εισπράττει οργή»
Πολλά από τα μέτρα συλλογής φόρων είναι αναποτελεσματικά, ειδικότερα όσα στοχεύουν στους πλουσίους, σύμφωνα με «ειδήμονες στα φορολογικά», που επικαλείται η εφημερίδα.

Εκτενής ανταπόκριση της εφημερίδας από τις Αρχάνες Κρήτης αναφέρεται στη μέχρι στιγμής «αναποτελεσματικότητα», όπως υποστηρίζεται, που χαρακτηρίζει το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.
Με αφορμή το συμβάν του περασμένου Αυγούστου στις Αρχάνες, όταν πελάτες ταβέρνας υποχρέωσαν σε φυγή στελέχη του ΣΔΟΕ, που είχαν μεταβεί εκεί για έλεγχο, διατυπώνεται η άποψη ότι παρά τις «πολυδιαφημιζόμενες προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης και έναν «εκπληκτικό αριθμό» νέων φορολογικών νόμων (22 κατά την τελευταία διετία), ορισμένοι αμφισβητούν την πρόοδο των ελληνικών Αρχών στον συγκεκριμένο τομέα.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση, μερικοί ειδήμονες στα φορολογικά σημειώνουν ότι πολλά από τα μέτρα συλλογής φόρων είναι αναποτελεσματικά, ειδικότερα όσα στοχεύουν στους πλουσίους, προβάλλοντας ως παράδειγμα τη φορολόγηση των κατόχων σκαφών αναψυχής, που, απλώς ενθαρρύνθηκαν να ελλιμενίζουν τα γιοτ τους αλλού, αδειάζοντας τις ελληνικές μαρίνες. Ωστόσο, εξίσου ανησυχητικό, όπως σημειώνουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες στην εφημερίδα, είναι και η αυξανόμενη λαϊκή οργή που οδήγησε τους πελάτες της κρητικής ταβέρνας να στραφούν κατά των τεσσάρων εφοριακών.
Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά και στις εξελίξεις ως προς την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και στο ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονταν στον «επίμαχο κατάλογο» δεν έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες, αν και σύμφωνα με αξιωματούχους διεξάγονται 150 έλεγχοι.
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι σε πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» υποστηριζόταν ότι οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ, όπως και άλλες υποθέσεις επωνύμων, θα μεταφέρονταν από ειδική ομάδα ελέγχου σε τοπικές εφορίες, προοπτική που κατ' ουσίαν θα τερμάτιζε περαιτέρω έρευνες διότι οι εφορίες δεν διαθέτουν ικανότητα να τις διεξάγουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, η ίδια εφημερίδα πρόβαλε ακόμη τη δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών ότι έχει δαπανηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να διερευνηθούν απάτες του παρελθόντος και ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί πλέον σε νέες υποθέσεις.
Τέλος, τονίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση διαψεύδοντας την ιστορία, ενώ την επόμενη ημέρα, ζήτησε από το ελληνικό Κοινοβούλιο παράταση της χρονικής προθεσμίας για δίωξη υποθέσεων φοροδιαφυγής επί μια διετία. Στην ανταπόκριση προβάλλεται επίσης δήλωση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Εφοριακών για τον περιορισμένο αριθμό των ελεγκτών στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης συμφώνησε με ορισμένα από τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας Εφοριακών, όπως το ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ελεγκτές, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αντιμετωπίζει μια ισχυρή γραφειοκρατία, καθώς οι ελεγκτές εμμένουν σε πλήρεις ελέγχους έναντι πιο συνοπτικών και αποτελεσματικών διαδικασιών, σύμφωνα με την εν λόγω ανταπόκριση στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου