Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλη στις 10.12.2015

http://www.mnec.gr/?q=el/news/news/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα, κύριε Υπουργέ. Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, αν και βρισκόμαστε στον μήνα Δεκέμβριο που παραδοσιακά παρατηρούνται χαμηλές θερμοκρασίες, ευτυχώς, στη χώρα μας προς το παρόν δεν έχουμε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Παρ’ όλα αυτά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο TAXISNET δεν είναι διαθέσιμη, όπως μας πληροφορούν, ενώ από το Υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει κάποιαεπίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει, αλλά και για τα κριτήρια των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης αυτής της χρονιάς. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες αρκετά δημοσιεύματα τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο Τύπο αναφέρουν με λεπτομέρειες πληροφορίες για τα κριτήρια του επιδόματος. Ενδεικτικά αναφέρω δημοσιεύματα κυριακάτικης εφημερίδας,στις 4 Νοεμβρίου, με τίτλο: «Μειωμένο και σε λιγότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης». Μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει αλλαγή τόσο στο ανώτατο ύψος του εισοδήματος όσο και στα τετραγωνικά μέτρα της οικίας, αλλά και στο χρηματικό ύψος της επιδότησης με γεωγραφικό κριτήριο». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει για μείωση του επιδόματος από τα 35 λεπτά στα 25 λεπτά ανά λίτρο, ότι η πρώτη δόση θα είναι τον Ιανουάριο του 2016 και η δεύτερη τον Μάιο.Μιλά για 12.000 ευρώ εισόδημα από 40.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για άγαμο με περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ, για 20.000 ευρώ για έγγαμους με περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ, για 22.000 ευρώ για έγγαμους με ένα τέκνο και 2.000 ευρώ παραπάνω για κάθε τέκνο. Το ζήτημα κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, καθότι απασχολεί μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας και ανάγκες τους για τη θέρμανση. Εδώ να προσθέσω ότι η παραπληροφόρηση πολλών φορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των εντύπων δημιουργούν ένα χάος στην κοινωνία και ο λόγος που ήρθα εδώ είναι όχι τόσο πολύ για να ελέγξουμε ό,τι κάνουμε, αλλά για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, διότι τα δημοσιεύματα έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες. Ερωτούμε: Γιατί έχει καθυστερήσει και αν έχει καθυστερήσει η ανακοίνωση σχετικά με το επίδομα πετρελαίου; Πότε αναμένεται το τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών; Ποια είναι τα κριτήρια για το επίδομα και πότε θα ανοίξουν οι σχετικές αιτήσεις στο TAXISNET; Ισχύουν τα δημοσιεύματα που προανέφερα;Δεδομένης της καθυστέρησης, υπάρχει πρόνοια για να δοθεί κάποιο ποσό προκαταβολικά προς διευκόλυνσή τους; Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Έχετε απόλυτο δίκιο, κύριε Καμμένε, σχετικά με την καθυστέρηση για το επίδομα θέρμανσης και έχετε απόλυτο δίκιο σε ό,τι αναφέρατε, για το πώς προσπαθούν κάποιοι να παραπληροφορήσουν, αλλά θα σας πω συγκεκριμένα, τι έχουμε κάνει. Πρώτα απ’ όλα, η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική λειτουργία του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι ανέκδοτο, είναι πραγματικότητα, ότι για να βγει το επίδομα θέρμανσης, χρειάζονται οι υπογραφές έντεκα εισηγητών, έντεκα τμηματαρχών, εννιά διευθυντών, έξι γενικών διευθυντών, τριών γενικών γραμματέων, δύο Αναπληρωτών Υπουργών και του Υπουργού Οικονομικών. Συνολικά 43 υπογραφές! Όλη αυτή η διαδικασία, όπως καταλαβαίνετε, καθυστέρησε. Είναι η διαδικασία που προβλέπει, δυστυχώς, το θεσμικό μας πλαίσιο, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε. Σε ό,τι αφορά την ουσία της ερώτησής σας, ευτυχώς, οι τιμές του πετρελαίου φέτος είναι χαμηλές. Η σχετική απόφαση έχει πλέον υπογραφεί και από τον κ. Τσακαλώτο και βαδίζει για να πάρει ΦΕΚ. Με βάση αυτήν την απόφαση, θα διανεμηθούν στους δικαιούχους τα ποσά που προβλέπει ο Προϋπολογισμός και η συμφωνία. Προσπαθήσαμε και κάναμε το σύστημα όσο γίνεται πιο αναλογικό μέσα στα δεδομένα όρια που έχουμε. Ενημερώνω ότι, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, για να δοθεί το επίδομα, θα είναι 12.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 για έγγαμο και θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Δηλαδή, μια οικογένεια με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και δύο παιδιά θα έχει τη δυνατότητα να πάρει το επίδομα. Σε σχέση με την ακίνητη περιουσία, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους. Σε σχέση με τους νομούς, αποκαταστήσαμε αδικίες που υπήρχαν σε ορισμένους νομούς στην περσινή κατανομή, όπως για παράδειγμα στο Νομό Μαγνησίας ή στο Νομό Ιωαννίνων, με βάση τα δεδομένα που είχαμε. Για τη διαδικασία χορήγησης σε ό,τι αφορά τις αγορές από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου 2016 που θα δοθεί το επίδομα, θα είναι για αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 30 Μαΐου του 2016.Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, να καταθέσουν αιτήσεις σε δυο χρονικά διαστήματα, για τις αγορές τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου για να πληρωθούν μέχρι 2 Φεβρουαρίου, και για τις αγορές τους από 1 Ιανουαρίου έως 30 Μαΐου, για να πληρωθούν μέχρι 30 Ιουνίου. Δεν χάνει κανένας τίποτα. Μπορούν και αγορές που έγιναν μέσα στο 2015, να αποζημιωθούν μέσα στο 2016 με το επίδομα. Άρα, προχωράει κανονικά η διαδικασία, για να μπορέσουμε, μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια που αποφάσισε η Βουλή με τον ν. 4336 και στον Προϋπολογισμό, να ικανοποιήσουμε κι αυτή την ανάγκη των πολιτών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κ. Δημήτριος Καμμένος έχει τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι έχει η Κυβέρνηση συγκεκριμένο πλάνο. Θα ήθελα, αν έχετε την καλοσύνη, το ΦΕΚ να το αφήσετε στα Πρακτικά, να το δούμε, να το επικοινωνήσουμε και να βγάλουμε κι ένα Δελτίο Τύπου, ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι η διαδικασία πλέον βαίνει καλώς. Η μόνη απορία που έχω είναι -αν γίνεται να μου απαντήσετε- σε σχέση με το TAXISNET που υπάρχουν τα παράπονα.Λειτουργεί;Μπορεί να μπει κάποιος και να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αίτηση; Μόνο αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ να δώσετε το ΦΕΚ στα Πρακτικά για να το επικοινωνήσουμε.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν έχω το ΦΕΚ για να το καταθέσω στα Πρακτικά, γιατί χθες αργά - και με σεβασμό στο Κοινοβούλιο, - πιέσαμε να υπογραφεί και υπογράφηκε απ’ όλους τους Υπουργούς. Σας είπα ποια είναι η οδύσσεια της υπογραφής αυτής της απόφασης, την οποία θέλαμε να βγάλουμε, βεβαίως, γιατί δεν θέλαμε να είμαστε ασυνεπείς και να έρθουμε σήμερα και να πούμε ότι προχωρούμε στη διαδικασία συλλογής υπογραφών. Χθες το βράδυ υπέγραψε και ο κ. Τσακαλώτος.Βαδίζει στην κανονική διαδικασία του ΦΕΚ.Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει το TAXISNET, θα μπορούν οι φορολογούμενοι να μπουν και να ενημερωθούν πλήρως. Θα βγει σήμερα Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Οικονομικών για να ενημερώσουμε αναλυτικά, διότι είπατε πριν, για τον ρόλο της παραπληροφόφησης. Καταλαβαίνουμε, ότι η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης είναι στο στόχαστρο ορισμένων, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει, δεν έχουν χωνέψει, ότι τελείωσε η προεκλογική περίοδος και προσπαθούν συνεχώς να ανακαλύπτουν μυθεύματα, ψέματα και να δημιουργούν παραπληροφόρηση. Θα παίρνουν, όμως, βήμα-βήμα την απάντηση και την επόμενη εβδομάδα, με το νομοσχέδιο που θα έρθει, θα πάρουν την απάντηση και στα ψέματα που είπαν αυτές τις μέρες.Ξεκινάμε με το επίδομα θέρμανσης και προχωρούμε και στα υπόλοιπα. Ευχαριστώ πολύ.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Αντιπολίτευση φταίει που το Υπουργείο Οικονομικών λέει και ξελέει μέσα σε δυο ώρες;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Νομίζω ότι δεν είστε καλά πληροφορημένη.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ δεν είμαι καλά πληροφορημένη ή εσείς είστε στον κόσμο σας;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Να είστε καλά!

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Αλεξιάδη, ποια είναι η άποψη σας για τους τρανσέξουαλ παρενδυτικούς νέγρους; Δεν σας έχουμε ακούσει μέσα από το κοινοβούλιο να τοποθετείστε ανοιχτά για αυτό το ζήτημα; Μήπως το αποφεύεγετε; Μήπως είστε κρυφορατσιστής και φασίστας; Πιστεύω πρέπει να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας για τους τρανσέξουαλ παρενδυτικούς νέγρους και να διαλύσετε κάθε τυχόν υπόνοια ανοχής της ομοφοβίας και του σεξισμού. Αν θέλετε πραγματικά να ανήκετε στο προοδευτικό στρατόπεδο της πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή