Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β. Κόκκαλη σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (14.7.2016)


http://www.minfin.gr/?

Προχωρούμε στην έκτη με αριθμό 1108/11.7.2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου, του Βουλευτή Λάρισας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασιλείου Κόκκαλη -που είναι γνωστός για τον χειρισμό του χρόνου- προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ο κ. Κόκκαλης έχει τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Στην Ελλάδα καλύτερα να μιλάμε λιγότερο, κύριε Πρόεδρε και να δουλεύουμε περισσότερο.
Μπαίνω στο θέμα. Κύριε Υπουργέ, σχεδόν όλοι οι Έλληνες ρωτούν και τους απασχολεί ο ΕΝΦΙΑ.
Βούληση αυτής της Κυβέρνησης και πρόθεση είναι να εξορθολογιστεί. Πρόσφατα υποχρεώνονται και τα αγροτεμάχια με ΕΝΦΙΑ.
Απλό ερώτημα και ξεκάθαρο: Πώς θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, η αξία; Βάσει ποιου έτους; Βάσει ποιας αντικειμενικής αξίας; Του 2010 ή του 2015; Με δεδομένο ότι υφίσταται και η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως παράλειψη οφειλομένης ενέργειας από το δημόσιο και έθεσε στο δημόσιο προθεσμία έξι μηνών για αναμόρφωση των αξιών. Είναι ξεκάθαρο το ερώτημά μου. Η αξία του ΕΝΦΙΑ θα είναι βάσει ποιων ετών;
Και δεύτερον: Είναι στην πρόθεση -δεν ξέρω αν είναι στη δικιά σας αρμοδιότητα- η απαλλαγή ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 15– 20.000 ευρώ.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):  Κι εμείς σας ευχαριστούμε. Επιβεβαιώσατε τη φήμη σας.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σωστά επισημάνατε, κύριε Βουλευτά, ότι πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να δουλεύουμε περισσότερο. Όμως, για να μπορούμε εμείς οι Υπουργοί να κάνουμε περισσότερη δουλειά, πρέπει να βοηθηθούμε από το κοινοβουλευτικό έργο. Εγώ ήρθα σήμερα να απαντήσω σε τέσσερις ερωτήσεις και έχουμε αύριο άλλες τρεις και πρέπει να ετοιμαστούμε και για το νομοσχέδιο που έχουμε στην Επιτροπή. Έχω έρθει σήμερα τρεις φορές στη Βουλή, γιατί μου είπαν στις 12.00’, μετά στη 13.00’ και ξεκινήσαμε τώρα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Είστε ο πιο συνεπής.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Η συνέπεια τιμωρείται τελικά και πρέπει να επανεξετάσουμε τη θέση μας.
Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα θέματα, που είπατε, για τα δύο ζητήματα. Πρώτα από όλα, σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει κάποιος λογικός πολίτης σε αυτήν την χώρα που θα πει ότι τα αγροτεμάχια ως περιουσιακό στοιχείο πρέπει να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ; Αγροτεμάχια είναι τα οικόπεδα εκτός σχεδίου, ας το πούμε έτσι. Διότι αγροτεμάχια είναι σε μια τουριστική περιοχή, το «φιλέτο» που είναι σε μια παραλία. Αγροτεμάχιο είναι και αυτό, κατά την έννοια που ξέρετε καλύτερα από εμένα από τα νομικά. Εγώ είμαι οικονομολόγος. Δεν υπαγόταν στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ υπαγόταν για τα νομικά πρόσωπα. Αυτό το θέμα λύθηκε και πλέον στον ΕΝΦΙΑ υπάγονται και τα αγροτεμάχια. Νομίζω κάθε λογικός άνθρωπος σ’ αυτό το πράγμα θα συμφωνήσει.
Σε ό,τι αφορά όλη αυτή τη φασαρία και την ανακατωσούρα που έχει σηκωθεί ως προς το πώς θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ ή ο συμπληρωματικός μάλλον φόρος για τα αγροτεμάχια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχει προβλεφθεί. Το περιγράφει ακριβώς ο νόμος. Θα σας καταθέσω εδώ το σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της αρμόδιας Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, όπου διαβεβαιώνουν ότι έχει γίνει ό,τι χρειάζεται και συνεπώς, ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων είναι σαφώς ορισμένος από τον νόμο και δεν τίθεται κανένα θέμα νομοθετικού κενού.
Άλλωστε, να σας θυμίσω ότι στην αντίστοιχη συζήτηση ο κ. Χουλιαράκης, που είναι ο αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο, προσδιόρισε ακόμα και τον αριθμό. Είπε περίπου ότι έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έχουν τον ίδιο, λίγο πιο πάνω λίγο πιο κάτω, ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, δεν θα έχουμε διαφορά στον ΕΝΦΙΑ για έξι εκατομμύρια φορολογούμενους. Για εξακόσιες χιλιάδες φορολογούμενους, που έχουν τη μεγάλη και την πολύ μεγάλη περιουσία, βεβαίως, και θα έχουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό κάποιοι διαφωνούν. Τι να κάνουμε; Ο καθένας έχει τις πολιτικές του απόψεις και τις κοινωνικές αναφορές. Σε ό, τι αφορά, λοιπόν, στο θέμα του ΕΝΦΙΑ αυτά.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ΦΠΑ. Στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχει συγκεκριμένη απαλλαγή, η οποία προβλέπεται και θα σας καταθέσω τα σχετικά έγγραφα, για τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ. Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση αυτού του ορίου των 10.000 ευρώ. Βεβαίως, με τις αλλαγές, που έχουμε στα δημοσιονομικά μεγέθη και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αυτό θα επανεξεταστεί. Όμως, αυτή τη στιγμή προώθηση κάποιας νομοθετικής ρύθμισης γι’ αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει. Άλλωστε, να θυμίσω ότι αυτό προβλέπεται από Οδηγία του 2006, όπου ορίζεται το σχετικό ανώτατο όριο για την Ελλάδα και για να αλλάξει αυτό προϋπόθεση αποτελεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχετικού αιτήματος της χώρας μας.
Άρα, και για το ένα θέμα και για το άλλο, σας απήντησα. Συνοπτικά, ο ΕΝΦΙΑ προχωράει κανονικά για τα αγροτεμάχια και για το θέμα του ΦΠΑ τα 10.000 ισχύουν αυτή τη στιγμή. Θα το εξετάσουμε με την αλλαγή όλων των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Όμως, δεν έχουμε τώρα κάποια νομοθετική ρύθμιση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Και καλά να είναι να σε καμία παραλία ή θάλασσα. Αν είναι σε καμία λίμνη με καλάμια το αγροτεμάχιο;
Τον λόγο έχει ο κ. Κόκκαλης.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση. Δεν αφορούσε η ερώτηση μόνο τα αγροτεμάχια. Σωστά το είπατε. Πλην όμως και τα αστικά ακίνητα ως προς τον τρόπο υπολογισμού, την αντικειμενική αξία, με τις παλιές αντικειμενικές ή με τις νέες αντικειμενικές; Αυτό είναι το ερώτημα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):  Πολύ συγκεκριμένο.
Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα απαντήσω, αλλά να πω πρώτα από όλα για τις λίμνες, γιατί υπάρχουν νομοί με πολλές λίμνες στην Ελλάδα και πρέπει να το σεβαστούμε αυτό. Όταν έχεις χωράφι κοντά σε μέρος που είναι με καλάμια και κοντά σε λίμνη, είναι μικρή η αξία του. Οπότε δεν έχεις μεγάλο πρόβλημα, γιατί θα πληρώσεις μικρό συμπληρωματικό φόρο σε αυτό.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αντικειμενικών αξιών, έχει προβλεφθεί αυτό σαφέστατα στον νόμο. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες. Δεν θα αδικηθούν οι πολίτες. Είναι αντικειμενικές αξίες που δεν είναι κοντά στις εμπορικές, γιατί, δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμα αυτό το στοιχείο. Ελπίζουμε ότι θα το έχουμε μέσα στο 2017. Όμως είναι αντικειμενικές αξίες που είναι κοντά και σίγουρα πιο κάτω από τις εμπορικές αξίες. 
Σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα τις τουριστικές περιοχές, πιθανόν οι αντικειμενικές αξίες, με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, να είναι πιο χαμηλές από την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου. Δεν μπορούσαμε, όμως, να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Δεν προλαβαίναμε κάτι άλλο για φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου