Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ κ. ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM»

- Καλή σας μέρα κύριε υπουργέ
- Καλημέρα σε όλους
Ερ.: Κύριε υπουργέ σήμερα είναι 29 του μηνός, αύριο τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου και από την Πέμπτη αν δεν κάνω λάθος το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά τουλάχιστον σε ορισμένα από τα μεγάλα νησιά τελειώνει. Τελειώνει;
Απ.: Θα σας απαντήσω με σαφήνεια, επιτρέψτε μου να κάνω μια εισαγωγική παρατήρηση ότι σήμερα είναι η Τρίτη και δεν πρόκειται να έχουμε τις επόμενες μέρες λοιμούς, σεισμούς, καταστροφές και όλα αυτά τα οποία ακούτε για θέματα φορολογίας. Ότι θα συμβούνε τρομερά πράγματα και δεν θα μπορέσει ο κόσμος να κάνει όλα αυτά τα οποία έχει προγραμματίσει, 29 του μηνός ημέρα Τρίτη, έχουμε συγκεκριμένη φορολογία. Διατυπωμένη με σαφήνεια. Δεν έχουμε καινούριους φορολογικούς νόμους, δεν έχουμε καινούριες φορολογικές επιβαρύνσεις. Εκτός βεβαίως αν κάποιοι διαμαρτύρονται διότι βάλαμε φόρο στα μηχανήματα στα φρουτάκια ή αυξήσαμε το φόρο, επιβάλλαμε το φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και διάφορα άλλα πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν.
Ερ.: Εννοείται τώρα αυτά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε σχέση με τη φορολόγηση, τις 12 χιλιάδες ευρώ, αυτά εννοείται κύριε υπουργέ;
Απ.: Αυτά. Εγώ προτείνω στον κόσμο να κρατήσει τα δημοσιεύματα όπως έπρεπε να κρατήσει ο κόσμος τα γκάλοπ πριν τις εκλογές γιατί θα ξαναδούμε γκάλοπ σε λίγο καιρό και πρέπει να δούμε ποιοι είναι αξιόπιστοι ή όχι, να κρατήσει αυτά τα δημοσιεύματα, για να δει τι από αυτά θα επιβεβαιωθεί. Εγώ έμεινα πραγματικά κατάπληκτος αυτές τις μέρες. Είχα μία εικόνα το πώς λειτουργούνε κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είμαι υπέρ των χρυσαυγίτικων γενικεύσεων, αλλά για παράδειγμα, με φωνάζουνε χθες σε ραδιόφωνο και λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβαρύνουμε εισοδήματα τουλάχιστον αυτά που είναι μέχρι 12.000 ευρώ γιατί αυτή ήταν η ερώτηση. Διαβάζω σήμερα είδηση νέες επιβαρύνσεις προανήγγειλε ο Αλεξιάδης για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Θα τρελαθούμε σε αυτή τη χώρα. Κρατάμε την ψυχραιμία μας, λοιμούς, καταποντισμούς, καταστροφές δεν θα έχουμε στα θέματα φορολογίας.
Ερ.: Ούτε κάτω από 12.000 ούτε πάνω από 12.000;
Απ.: Κοιτάξτε. Είναι σαφές αυτό το οποίο υπογράψανε και δεχθήκανε στη Βουλή 222 βουλευτές το ψήφισαν πέντε κόμματα απ΄ ότι θυμάμαι για τα θέματα της συμφωνίας. Από εκεί και πέρα δεν καταλαβαίνω από την επόμενη μέρα κάποιοι να προσπαθούνε να διαφοροποιηθούν να διαφωνήσουν να πουν ναι μεν αλλά. Είναι συγκεκριμένη η συμφωνία. Και είναι αποτυπωμένη στη συμφωνία μέσα με τον πιο σαφή τρόπο το τι πρόκειται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζεται καταστροφολογία ούτε υπερβολές. ΕΝΦΙΑ είχαμε και το ’14 έχουμε και το ’15.
Ερ.: Ισχύει το 20 του μηνός κύριε υπουργέ;
Απ.: Ισχύει ότι μέχρι τέλους του μήνα, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα εκτυπωθούνε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλλούνε και ο κόσμος πρέπει μέχρι τέλος του μηνός να πληρώσει την πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ. Σε σχέση με τον ΦΠΑ που μου είπατε πριν.
Για τα νησιά μιλάμε τώρα
Για την κατάργηση δηλαδή της μείωσης των συντελεστών κατά 30% στο ΦΠΑ γιατί και αυτό πρέπει να το λέμε. Δεν πάμε για μια καταστροφή στα νησιά
Ερ.: Μιλάμε για 6 νησιά κύριε υπουργέ τα οποία σήμερα έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και από 1η του μηνός θα εξομαλυνθούν με τις κλίμακες όλης της χώρας.
Απ.: Βεβαίως. Όλα τα νησιά του Αιγαίου, όχι τα Ιόνια, μόνο του Αιγαίου, είχανε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 30%. Για ιστορικούς λόγους, πολύ σωστά έχουνε νησιωτικότητα κλ.π.
Ερ.: Το οποίο καλύπτεται και συνταγματικά αυτό κύριε Αλεξιάδη. Δεν προκαλεί ένα ζήτημα αυτή η αύξηση;
Απ.: Βεβαίως και προκαλεί ζήτημα, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και η Κέρκυρα έχει προβλήματα και τουρισμό και οι Παξοί έχουν προβλήματα και τουρισμό, και άλλα νησιά. Βεβαίως και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι από τη συμφωνία σε τρεις ομάδες τα νησιά που είναι στο Αιγαίο από 1/10/2015, από 1/6/2106 και από 1/1/2017 να καταργήσουμε σε τρεις ομάδες τη μείωση των συντελεστών κατά 30%. Δουλέψαμε λοιπόν με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, πληθυσμιακά, τουριστικά και καταλήξαμε να πάμε σε αυτά τα συγκεκριμένα νησιά.
Ερ.: Και αυτό θα είναι το οριστικό πλέον καθεστώς του ΦΠΑ; Ή είναι το πρώτο βήμα μέχρι την πλήρη εξάλειψη της διαφοράς στο ΦΠΑ;
Απ.: Θα έχουμε τρεις ομάδες νησιών. Αυτή που ξεκινάει 1/10 είναι τα συγκεκριμένα νησιά που θα καταργηθεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, τη 1/6/16 θα έχουμε για την επόμενη ομάδα νησιών και 1/1/17 για το σύνολο των υπολοίπων νησιών.
Ερ.: Τώρα, όλα αυτά τα οποία λέτε προηγουμένως και αυτό που είπατε ότι η καταστροφολογία.
Ερ.: Τώρα όλα αυτά τα οποία λέτε και αυτό που είπατε προηγμένως ότι οι καταστροφολογίες θα διαψευστούν, να οδηγήσουν κάποιον να καταλάβει ότι το 2015 σε ό,τι αφορά στη φορολογία - εκτός από αυτά τα οποία είπατε περί νησιών κλ.π. - θα είναι ίδιο με το 2014;
ΑΠ: Το έχω πει επανειλημμένως και το έλεγα μάλιστα και στην προεκλογική περίοδο με κίνδυνο να κατηγορηθώ ότι παρεμβαίνω στην προεκλογική περίοδο και δεν βοηθάω ούτε καν το κόμμα το οποίο προέρχομαι, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής. Για τον ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα το 2015 θα πληρώσουμε ότι σχεδόν πληρώσαμε για το 2014. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις πολύ μικρές και ειδικές περιπτώσεις θα έχουμε αλλαγές στο φόρο σε σχέση με το σύνολο. Άρα δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό. Το ίδιο θα γίνει και στα τέλη κυκλοφορίας. Στα τέλη κυκλοφορίας πιθανά να προλάβουμε γιατί είναι και θέμα δυνατότητας μηχανογραφικής να έχουμε κάποιες παρεμβάσεις στον φόρο ώστε να γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. Γενικά στα θέματα φορολογίας να ξέρετε η κατεύθυνση που έχουμε σαν κυβέρνηση είναι να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και δεν είναι παχιά λόγια αυτά. Έχουμε ξεκινήσει συγκεκριμένα πράγματα για να κάνουμε πιο δίκαια και αναλογική τη κατανομή των φορολογικών βαρών. Δεν έχουμε στόχο να πάμε να επιβαρύνουμε ειδικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα περισσότερο, παρότι είχαν επιβαρυνθεί.
Ερ.: Αυτό το οποίο άκουσα να λέτε τις τελευταίες μέρες - δεν είμαστε τρελοί να πάμε να φορτώσουμε τον κόσμο με ένα σωρό φορολογίες και υπερβολικά ποσά - αυτό λέτε ξανά;
Απ.: Αυτό λέω με μεγάλη ειλικρίνεια και μεγάλη σαφήνεια. Διότι μπορούμε και εμείς να αθροίσουμε φόρους και να κάνουμε τους καλούς και κάνοντας δημιουργική λογιστική να πούμε ότι ορίστε πετύχαμε αυξήσαμε τη λεγόμενη βεβαίωση των φόρων και να αδιαφορήσουμε για την είσπραξη των φόρων.
Ερ.: Τι θα κάνετε λοιπόν το 2015;
Απ.: Το θέμα δεν είναι να επιβάλεις μόνο έναν φόρο. Το θέμα είναι να εισπράξεις και ένα φόρο. Πάρα πολλοί για παράδειγμα λένε πόσο πετυχημένος φόρος είναι ως προς την εισπραξιμότητα ο ΕΝΦΙΑ. Ξεχνάνε ότι κάθε χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ δεν εισπράττουμε περίπου 600 με 700 εκατ. ευρώ.
Ερ.: Αυτό δεν είναι περίπου το ποσό το οποίο είχε υπολογιστεί όμως κύριε υπουργέ; Δηλαδή το θυμάμαι ότι μιλούσαν για εισπραξιμότητα η οποία ήταν 600-700 κάτω από το προβλεπόμενο ποσό.
Απ.: Εάν θέλεις να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο είναι το πιο εύκολο πράγμα. Να προσθέτεις φόρους , να γονατίζεις επιχειρήσεις και πολίτες και να αυξάνεις μετά τα ληξιπρόθεσμα τα οποία έχουν φτάσει περίπου στα 80 μάλλον ξεπερνάνε, τα 80 δισ. ευρώ.
Ερ.: Κύριε υπουργέ υπάρχει πρόβλεψη για το ύψος του ΕΝΦΙΑ υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο το οποίο μπορείτε να πείτε;
Απ.: Για το ύψος του ΕΝΦΙΑ αυτό που θα βγει τώρα θα έχει εισπραξιμότητα σαν στόχο τα 2,65 δισ. Τον ίδιο στόχο.
Ερ.: Όχι, λέω σε ότι αφορά στους αποδέκτες. Δηλαδή οι άνθρωποι θα πληρώσουν περίπου ότι πληρώσανε και πέρσι;
Απ.: Θα είναι περίπου τα ίδια ότι και το 2014. Για το 2016 μετά από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο αφού προλάβουμε και κάνουμε τα πρώτα προαπαιτούμενα, πρέπει να ετοιμάσουμε τον καινούργιο φόρο για το 2016 όπου το μοναδικό που έχουμε δεσμευτεί, είναι τρία συγκεκριμένα πράγματα: Πρώτον στόχος 2,65 δισεκατομμύρια, δεύτερον να είναι φόρος στην ακίνητη περιουσία, δεν έχουμε δεσμευτεί για ΕΝΦΙΑ δηλαδή, και τρίτον έχουμε δεσμευτεί για εξισορρόπηση αντικειμενικών με εμπορικών αξιών. Με αυτή τη λογική λοιπόν, πρέπει να καθίσουν οι πολιτικοί και οι κοινωνικοί φορείς και να κουβεντιάσουνε και να δούμε που καταλήγουμε.
Ερ.: Και να υπάρξει απόφαση εγκαίρως. Να ξέρει ο κόσμος τι θα πληρώσει εγκαίρως όχι τελευταία στιγμή.
Απ.: Βεβαίως. Βέβαια εγκαίρως πρέπει. Δεν μπορεί ο κόσμος να βομβαρδίζεται και να έχει μια ανασφάλεια και όχι μόνο για τον πολίτη που έχει δικαίωμα στην ηρεμία, αλλά κυρίως για τον επιχειρηματία διότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε επενδύσεις, η φορολογική σταθερότητα δεν πρέπει να είναι ανέκδοτο στην Ελλάδα. Πρέπει να είναι ένα δεδομένο.
Ερ.: Κύριε υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ καλή σας μέρα.
Απ.: Και εγώ ευχαριστώ, καλή συνέχεια. Να’ στε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου