Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου σχετικά με τη διαχείριση των αιγιαλών (10.3.2016)

http://www.minfin.gr/?


Αθήνα, σήμερα στις 10 Μαρτίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):
Εισερχόμεθα στην έκτη με αριθμό 622/7-3-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.  Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη διαχείριση των αιγιαλών.
Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Κύριε Καμμένε, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.
Μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη διαχείριση των αιγιαλών σε σχέση με τα έσοδα αλλά και τη νομιμότητα και την κανονικότητα που πρέπει να διέπει το Κράτος πλέον, εφ’ όσον έχουμε έρθει στη διαχείριση και στην Κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματική τη συλλήβδην διαδικασία παραχώρησης του δικαιώματος μίσθωσης στους δήμους και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε καμία νομοθετική ρύθμιση για το εν λόγω θέμα, προκύπτουν κάποια ερωτηματικά.
Η απόφαση τουΣυμβουλίου της Επικρατείας δεν εξέπληξε κανέναν και δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη ότι αποτυπώνει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές παραλίες, οι οποίες «καταλαμβάνονται» στην κυριολεξία από ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθίσματα, τραπέζια, εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων. Ωστόσο, έπρεπε ήδη το Υπουργείο σε συνεργασία με τους φορείς να έχει βρει μια φόρμουλα για τη διαχείριση των παραλιών με νόμιμο τρόπο.
Αυτό βέβαια –πέρα από τη νομιμότητα και τα έσοδα του δημοσίου και των δήμων-έχει να κάνει και με την εικόνα της χώρας μας ως προς τον τουρισμό, που είναι και η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Το ζήτημα κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρό.
Επιπροσθέτως, οι δήμοι, κατά δήλωσή διαφόρων δημάρχων, όπως θα αναπτύξω στη δευτερολογία μου, έχουν απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τα έσοδα από τη διαχείριση των αιγιαλών.
Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
Πώς προτίθεστε να διαχειριστείτε το θέμα των αιγιαλών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Τι θα γίνει με τους δήμους, που είχαν συμπεριλάβει τα έσοδα από τη διαχείριση των αιγιαλών στον προϋπολογισμό τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ακύρωση πολλά έργα τους, χάνοντας τα έσοδα;
Εκτός από την αντισυνταγματικότητα της διαχείρισης των αιγιαλών, θα μεσολαβήσετε να δοθεί παράταση της παραχώρησης των αιγιαλών τουλάχιστον για φέτος, έτσι ώστε να μην χαθούν τα έσοδα από τους δήμους, μέχρι το κράτος να μεριμνήσει και να φέρει με τον τρόπο που πρέπει και τον νόμο που πρέπει για να ξεκαθαρίσει τη διαχείριση των αιγιαλών και τη σχέση με τους δήμους;
Τέλος, προτίθεστε να ζητήσετε από τους δήμους να βρεθεί μια οριστική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος για τα επόμενα χρόνια, θα κάνουμε, δηλαδή, μια διαβούλευση μαζί τους;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Καμμένο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Δεν συμφωνώ, όμως, σε καμία περίπτωση, με τη διατύπωση για χαοτική κατάσταση στο Υπουργείο Οικονομικών ή για έλλειψη άμεσων αντανακλαστικών του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων. Νομίζω ότι όταν κατατεθούν τα στοιχεία, θα διαπιστώσετε και μόνος σας ποια είναι η πραγματικότητα.
Η απόφαση του ΣτΕ βγήκε τον Νοέμβριο του 2015. Στο Υπουργείο Οικονομικών ήρθε τον Ιανουάριο του 2016 -γιατί δεν εκδίδεται την επόμενη ημέρα. Άμεσα προχωρήσαμε σε σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα Υπουργεία, γιατί ξέρετε πλέον ότι η απόφαση πρέπει να βγει από το Υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και με τις δομές και τις λειτουργίες του δημοσίου δεν είναι εύκολος ο συντονισμός και δεν είναι εύκολο να γίνουν αυτά τα πράγματα.
Παρ’ όλα αυτά υπήρξε άμεσα κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων και έτσι αυτήν τη στιγμή έχουμε δεδομένο, ότι, με βάση αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σταματάει μία προηγούμενη χαοτική κατάσταση, η οποία δεν τιμούσε τη χώρα. Η απόφαση αυτή πιστεύω, ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ σε θέματα προστασίας των παράκτιων οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από υπερεκμετάλλευση και η όλη διαδικασία και η υλοποίηση της απόφασης (από το Υπουργείο Οικονομικών) θα γίνει με απόλυτο σεβασμό, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και της περιβαλλοντικής προστασίας.
Τονίζω ξανά ότι το Υπουργείο Οικονομικών, (όπως και με προηγούμενη απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες, έτσι και τώρα) ακολουθεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων, σέβεται τη Δικαιοσύνη, συνεργάζεται μαζί της. Άλλωστε εμείς προσπαθούμε να επιβάλουμε τη φορολογική δικαιοσύνη και γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα συγκεκριμένα θέματα, να πω ότι για το ναυαγοσωστικό έργο είναι υποχρεωτική η πρόσληψη των ναυαγοσωστών από τους φορείς που έχουν τη διαχείριση αυτών των χώρων. Δεν είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Άρα, όποιος έχει τον αντίστοιχο χώρο πρέπει να προχωρήσει στην πρόσληψη ναυαγοσωστών. Δεν προκύπτει ότι η αρμοδιότητα της ανάθεσης αυτής είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων. Ανήκει σε κάθε φορέα που έχει μία λουτρική ή αντίστοιχη εγκατάσταση.
Η καθαριότητα των παραλιών ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες των δήμων, με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία. Με βάση έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής στοιχείων σχετικά με τους χερσαίους και ενάλιους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και ήδη έχουν συλλεχθεί στοιχεία από τις περισσότερες εφορείες αρχαιοτήτων. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει καταρτίσει πίνακα με όλους τους κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.
Τέλος, με έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας –όλα αυτά τα έγγραφα θα τα καταθέσω για να έχετε μια πληρέστερη ενημέρωση-, στη νέα υπουργική απόφαση θα προσδιορίζονται θέσεις αποκλεισμού απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, βάσει προστατευτέων αντικειμένων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, και εξετάζονται περαιτέρω όροι και περιορισμοί για την αποτελεσματικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των παράκτιων οικοσυστημάτων.
Άρα, δεν υπάρχει χαοτική κατάσταση. Υπάρχει άμεση ενεργοποίηση και η διαβεβαίωση που έχω από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, τον κ. Μαντζάκο, είναι ότι το πολύ μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση από τα τέσσερα Υπουργεία που θα λύνει αυτό το θέμα. Θα είμαστε έτοιμοι πολύ πιο πριν από την τουριστική περίοδο, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομιών κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Καμμένο, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ. Είναι σημαντικά τα νέα που μας δίνετε σήμερα. Βγαίνει και μια είδηση η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και για το Υπουργείο Τουρισμού και για το Υπουργείο Εσωτερικών και για τους ίδιους τους δήμους,οι οποίοι πλέον θα μπουν σε μία κανονικότητα, την οποία καμία κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να τη φέρει.
Από εδώ και πέρα το θολό τοπίο πρέπει να ξεκαθαριστεί. Και επειδή εδώ θα πρέπει να λέμε αλήθειες στον λαό, καθώς καταγραφόμαστε και στα Πρακτικά να πω ότι ο κάθε δήμος, ειδικά στις περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον, έχει ίδιον συμφέρον και ίδιον όφελος κάποιο κομμάτι να είναι νόμιμο και κάποιο παράνομο, διότι αυτά δεν ελέγχονταν ποτέ. Όλοι έχουμε πάει διακοπές και ξέρουμε τι γίνεται.
Συγχρόνως, όμως, να είμαστε προσεκτικοί, διότι -ευτυχώς ή δυστυχώς- το νόμιμο έσοδο, το οποίο είχαν από αυτόν στον οποίο έδιναν την υπεργολαβία ή την εκμίσθωση του αιγιαλού για τη διαχείρισή του αγγίζει κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά δήμο.
Αυτό το έσοδο ήταν ένα συμπληρωματικό νομιμότατο έσοδο, με παραστατικά του δήμου. Πρέπει να κοιτάξουμε φέτος, το συντομότερο δυνατό να έχουμε τη διευθέτηση, όπως μας διαβεβαιώνετε, έτσι ώστε να μην απωλέσει ο δήμος αυτό το έσοδο. Γιατί αν απολεσθεί και αυτό το έσοδο από τον δήμο, μαζί με τα κλειστά μαγαζιά, άρα έχουμε λιγότερα τέλη, λιγότερους φόρους, λιγότερο νερό, λιγότερα έσοδα γενικότερα, θα είναι δύσκολο για τον δήμο να αντεπεξέλθει στο έργο του, το οποίο δεν είναι μόνο να πληρώνει υπαλλήλους, αλλά να κάνει και έργα στον δήμο. Είναι κομμάτι του προϋπολογισμού του από το έσοδο αυτό.
Να κλείσω λέγοντας ότι είναι σημαντικό να μας ενημερώσετε και, αν θέλετε, να επανέλθω με μια άλλη ερώτηση, στο τέλος του μήνα ή το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, να δούμε κατά πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία, γιατί, απ’ ό,τι μας είπατε, είναι τέσσερα τα συναρμόδια υπουργεία. Θα πρέπει να τα συντονίσουμε, για να δώσουμε την ευκαιρία στους δήμους και τα τουριστικά πρακτορεία να οργανωθούν, να υπάρξει κανονικότητα, να έχουν τα έσοδά τους και να έχουμε μια καλή και ασφαλή εικόνα και με τους ναυαγοσώστες, όπως είπατε σωστά, στις παραλίες μας για τους τουρίστες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Πολύ σύντομα, δύο λόγια μόνο θα πω.
Όπως έχω εξηγήσει, θα υπάρχει πλέον με τη νέα υπουργική απόφαση ένα νέο περιβάλλον. Χωρίς να θέλω να χαϊδέψω αυτιά, είτε στο Υπουργείο Οικονομικών είτε σε άλλα Υπουργεία, δεν μας τιμούσε η κατάσταση αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα σε ορισμένες περιοχές. Υπήρχαν ορισμένες περιοχές που δεν γινόταν σωστή διαχείριση.
Πλέον η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί το πλαίσιο για να προστατευτούν οι παραλίες, να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα και θα εξασφαλίσουμε πια και τα έσοδα των δήμων και του δημοσίου. Διότι με την όλη αυτή διαδικασία, θα αναβαθμιστούν και θα προστατευτούν καλύτερα οι παραλίες μας και έτσι μπορούμε να έχουμε καλύτερα έσοδα για όλους, αλλά κυρίως να εξυπηρετήσουμε τη βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου