Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α. Λοβέρδου σχετικά με τα ομόλογα φυσικών προσώπων (10.3.2016)

http://www.minfin.gr/?


Συνεχίζουμε με την τέταρτη με αριθμό 616/3-3-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ.–ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Ανδρέα Λοβέρδου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα ομόλογα φυσικών προσώπων.
Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αλεξιάδης.
Κύριε Λοβέρδο, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πριν μπω στην επίκαιρη ερώτησή μου, σας παρακαλώ πάρα πολύ να μας πείτε αν έχετε μια εικόνα χρονοδιαγράμματος για το πότε θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου που επιφέρει τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον ν. 1354/2015, με δεδομένο ότι από την 16η Δεκεμβρίου για τα μισθολογικά θέματα του δημοσίου και για ειδικές κατηγορίες, λόγου χάρη για τους υπαλλήλους της ΥΠΑ, είχατε επιφυλαχθεί ως Υπουργείο Οικονομικών να δείτε τα ειδικά θέματα και να επανέλθετε με συμπληρώσεις.
Τώρα μαθαίνουμε ότι, επειδή θέλετε να ρυθμίσετε ένα θέμα σχετικά με τα μισθολογικά των ΑΔΑ, των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, θα καλύψετε μέσα σ’ αυτό το σχέδιο νόμου και όλα τα υπόλοιπα θέματα. Θα ήταν πολύ καλό να μάθει η Εθνική Αντιπροσωπεία το χρονοδιάγραμμά σας, γιατί και εμείς ως Βουλευτές λαμβάνουμε συνεχείς ερωτήσεις από ενδιαφερομένους φορείς και δεν έχουμε εικόνα.
Τώρα, επί της ουσίας της ερώτησής μου, όταν έγινε το PSI, κύριε Υπουργέ, ήμουν Υπουργός Υγείας. Είχα στην εποπτεία μου πάρα πολλές επιχειρήσεις των οποίων τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς αυτές είχαν ρυθμιστεί με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με μια περικοπή του ύψους της οφειλής του ελληνικού δημοσίου της τάξης του 30%, 35% και 40%.
Επίσης, υπήρχαν άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως οι δικαστές, αλλά και οι μικροί επενδυτές που είχαν εμπιστευτεί το ελληνικό δημόσιο ακόμα και το 2010-2011. Για λόγους ισότητος και λόγους αποκλεισμού ευδοκίμησης προσφυγών άλλων επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα, κυρίως ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μικρών επενδυτών και εκτός Ελλάδος, η απόφαση που ελήφθη σχετικά με το PSI ήταν πάρα πολύ αυστηρή έως εξοντωτική γι’ αυτούς τους μικρούς επενδυτές.
Τότε, σε εκείνη τη δραματική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχαμε αποφασίσει να μην αφήσουμε ποτέ αυτό το θέμα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε κάποια στιγμή να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο.
Εγώ προσωπικά, ως Βουλευτής, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 που δεν ήμουν Υπουργός, είχα καταθέσει σε όλους τους Υπουργούς τα έτη 2012 και 2013 σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, πράγμα που κάνω και σήμερα. Γιατί αυτό που υποσχέθηκα θα το τηρήσω, κύριε Υπουργέ. Δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτές τις κατηγορίες των πολιτών. Θεωρώ ότι η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση με τον άλφα ή το βήτα τρόπο να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά τους.
Έχω επίκαιρες ερωτήσεις, κύριε Αλεξιάδη, από τον Οκτώβριο του 2012, τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Οκτώβριο του 2013 και επανέρχομαι σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι είχα προτείνει και με αυτό κλείνω.
Είχα προτείνει να γίνει ένας συμψηφισμός με την εισφορά αλληλεγγύης, επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο η ελληνική πολιτεία να πάρει ευθέως κάποια μέτρα υπέρ τους, καθώς αυτό θα δημιουργήσει δεδομένα για τις εκκρεμείς υποθέσεις σε άλλες χώρες -όπως στη Γερμανία όπου υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις και απ’ ό,τι μαθαίνω, μία εξ αυτών οδηγείται και στο Συνταγματικό Δικαστήριο- και για να μην υπάρχει,λοιπόν, τέτοιου είδους κατάσταση η οποία θα θέσει εν κινδύνω όσα είχαν επιτευχθεί τον Φεβρουάριο του 2012.
Η εισφορά αλληλεγγύης είναι εισφορά όλων των Ελλήνων πολιτών και συνδρομή τους στην κρίση. Οι μικροομολογιούχοι έχουν συνδράμει την ελληνική πολιτεία και έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους.
Επανέρχομαι λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, και ρωτάω το Υπουργείο Οικονομικών αν έχει κάτι στο μυαλό του και στη δευτερολογία μου θα πω και κάτι περισσότερο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, θέτετε ένα θέμα σε σχέση με τα μισθολογικά ζητήματα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ερώτηση.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Αυτό είναι μεν γενικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά όχι δική μου. Είναι του κ. Χουλιαράκη. Άρα, δεν πρέπει να πάρω εγώ θέση σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να απευθυνθείτε για αυτά τα ζητήματα στον κ. Χουλιαράκη.
Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, ένα τμήμα της είναι φορολογικού περιεχομένου και απαντώ εγώ. Υπάρχει και ένα τμήμα της που αφορά άλλη αρμοδιότητα και πρέπει να απευθυνθείτε εκεί.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης και του επιχειρήματος που έχετε, ότι δεν είναι φόρος εισερχόμενος αδιάκριτα στο δημόσιο ταμείο, αλλά εισφορά υπέρ των αναξιοπαθούντων πολιτών, και προτείνετε αυτόν τον συμψηφισμό ή, τέλος πάντων, τη μείωση, να σας πω τα εξής: Με βάση την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 29 του ν.3986, με τον οποίο επιβλήθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η τελευταία επιβλήθηκε για σκοπούς δημοσιονομικούς, για την κάλυψη του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της χώρας μας. Δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένο σκοπό, όπως για την παροχή φοροελαφρύνσεων στους μικροομολογιούχους.
Καταθέτω όλα τα σχετικά έγγραφα, για να έχετε μια πλήρη εικόνα και των απαντήσεων των υπηρεσιών.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Βεβαίως, συμφωνώ μαζί σας ότι είναι λογικότατο το αίτημα αυτών των πολιτών, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους στο ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό δημόσιο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη υποχρέωσή του.
Πρέπει να ανοίξουμε τον διάλογο για το πώς θα ικανοποιήσουμε την αδικία που έγινε σε αυτούς τους ανθρώπους, με φορολογικό ή οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει στις παρούσες συνθήκες, όπως καταλαβαίνετε, όταν έχουμε ανοικτά τα θέματα διαπραγμάτευσης και όταν έχουμε ανοικτό το θέμα του χρέους. Εννοώ ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα αυτό. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες. Όμως,είναι λογικό το αίτημά τους. Έχουμε κι εμείς, ως πολιτικός χώρος, την ευαισθησία γι’ αυτό το ζήτημα και βεβαίως, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί το εισόδημα που έχασαν ή, τέλος πάντων, να μειωθεί η αδικία τους.
Πρέπει, επίσης, να ανοίξουμε και έναν διάλογο για το πώς έγινε όλη αυτή η ιστορία με το PSI και ποιοι συμπεριελήφθησαν στο PSI και τι έγινε. Διότι προσπαθούμε να κάνουμε μια συζήτηση για την αποκατάσταση μιας αδικίας, ενώ πρέπει να κάνουμε την κουβέντα για το πώς δημιουργήθηκε η αδικία, για να είμαστε πολιτικά δίκαιοι και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα. Και να δούμε αν υπήρχε και άλλη πολιτική δυνατότητα τότε και αν υπάρχει άλλη δυνατότητα πολιτική τώρα.
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι το Υπουργείο Οικονομικών (δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων που υπάρχουν και όλων αυτών που έχουμε μπροστά μας αυτή την περίοδο) δεν μπορεί τώρα να δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτών των πολιτών.
Βεβαίως,είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μας και τους στόχους μας και είναιμέσα σε αυτά που προγραμματίζουμε να αντιμετωπίσουμε, μόλις έχουμε την αντίστοιχη δημοσιονομική δυνατότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Λοβέρδο, έχετε το λόγο, για τη δευτερολογία σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το PSI, κύριε Υπουργέ –τα έχουμε πει, όμως, αυτά πάρα πολλές φορές και δεν θέλω να πάρω χρόνο από την ομιλία μου- ήταν μια λυτρωτική παρέμβαση στα ζητήματα του ελληνικού χρέους, αφού από τα 160 δισεκατομμύρια οφέλους της ελληνικής πολιτείας, ένα σημαντικό κομμάτι ήταν καθαρό κούρεμα. Είχε αυτή την παρενέργεια.
Χαίρομαι που δεσμεύεστε και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι συνάδελφοί σας, ότι δεν θα ξεχάσετε και ότι στην πρώτη ευκαιρία θα μπορέσετε να δούμε τα ζητήματα των μικροεπενδυτών με πρακτικό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό ενδιαφέρον.
Θεωρώ ότι από την πλειάδα των ενδεχομένων, αυτό που θα αντέξει και την ουσία του θέματος και τη διαπραγμάτευση είναι ένας συμψηφισμός,μέρους ή του όλου, με την εισφορά αλληλεγγύης. Σας το προτείνω. Το έχω ζυγίσει. Το έχω δει και από νομικής πλευράς. Έχω συμβουλευθεί και καθηγητές του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύω ότι εκεί μπορεί να αναζητηθεί η λύση.
Το χρονοδιάγραμμα το ρυθμίζει το Υπουργείο Οικονομικών με καλύτερο τρόπο. Σ' αυτό δεν μπορώ να παρέμβω, ούτε να κάνω εύκολη δημαγωγία, δεν το συνηθίζω. Όμως, στο προκείμενο τα δεδομένα του είναι καταφανή.
Τώρα, σ' ό,τι αφορά τη δική σας δυνατότητα ανταπαντήσεως, να σας πω ότι εγώ απευθύνθηκα στον κ. Τσακαλώτο. Ενημερώθηκα μετά ότι αρμόδιος είναι ο κ. Χουλιαράκης. Δεν μπορούσε να είναι εδώ την περασμένη Δευτέρα, γιατί ήταν στις Βρυξέλες. Μας ενημέρωσε με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Και ενώ περίμενα σήμερα ότι θα είναι ο κ. Χουλιαράκης, ενημερώθηκα, από χθες βέβαια, ότι θα είστε εσείς.
Έχετε δίκιο, μέρος μόνο του θέματος μπορείτε να καλύψετε. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ως ένα τμήμα της ελληνικής διοικήσεως έχει την ευθύνη του συνολικού προβλήματος.
Ειδικό ερώτημα: Μαθαίνω -και δεν ξέρω αν είναι αληθές- ότι, επειδή κάποιοι από αυτούς του μικρούς επενδυτές που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό Δημόσιο έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο ΔΕΚ, το ελληνικό Δημόσιο στρέφεται εναντίον τους και ότι η στάση των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου είναι ενάντια.
Αν αυτό είναι αλήθεια, θέλω να μου το πείτε. Αν δεν ξέρετε, να επιφυλαχθείτε. Γιατί σ' ό,τι αφορά τη στάση μας-που είναι κοινή, είναι πάγκοινη η στάση όλων των Κομμάτων του Κοινοβουλίου- απέναντι στο θέμα, θέλουμε να ξέρουμε αν στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και κεντρικά, διά των δικηγόρων της, η ελληνική πολιτεία.
Τέλος, θέλω πω ότι έχει απασχολήσει πάρα πολύ έντονα την ελληνική κοινωνία –δεν απευθύνομαι σε εσάς,κύριε Υπουργέ- η χθεσινή δήλωση Τουσκ, η οποία, κύριε Πρόεδρε, επικαλούμενη την απόφαση των είκοσι οκτώ της περασμένης Δευτέρας, κάνει λόγογια «κλειστά σύνορα με απόφαση των είκοσι οκτώ».
Αν αυτό είναι αλήθεια -εγώ επιφυλάσσομαι-, τότε σημαίνει ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού –που περιμέναμε μέχρι τα χαράματα να τον ακούσουμε, και εγώ ήμουν ένας από αυτούς- ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων του Συμβουλίου των Αρχηγών έγινε δεκτή από τη Σύνοδο Κορυφής ήταν απολύτως ψευδής και αυτή.
Αν είναι έτσι, τον Πρωθυπουργό δεν θα πρέπει να τον πιστεύουμε, ούτε όταν μας λέει ότι είναι μέρα ,ενώ είναι μέρα. Και για γεγονότα είναι ανεπίτρεπτο κανείς να ψεύδεται.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Εγώ θα σεβαστώ, κύριε Βουλευτά, το περιεχόμενο της ερώτησή σας.
Θα ήθελα και εγώ να παρεκτραπώ σε σχόλια σαν αυτά που προσπαθήσατε να κάνετε για τον Πρωθυπουργό της χώρας και για την εξωτερική μας πολιτική σε μία περίοδο που όλοι καταλαβαίνουμε και την κρισιμότητα των θεμάτων και που όλοι πρέπει να συνταχθούμε σε μία εθνική προσπάθεια και όχι να προσπαθούμε ο καθένας πολιτικά να καταγγείλει τον άλλον. Δεν θα ακολουθήσω, όμως, εγώ αυτόν τον δρόμο. Εγώ θα μείνω στο θέμα της ερώτησης.
Αυτή την περίοδο το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ανταποκριθεί στα θέματα της διαπραγμάτευσης, στην υλοποίηση της συμφωνίας και σ' ό,τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε. Στα πλαίσια αυτά ξέρετε ότι αυτές τις μέρες υπάρχει μία διαπραγμάτευση με τα όριά της, με τις δυσκολίες της και πιστεύουμε σε μία θετική κατάληξη, η οποία θα μας οδηγήσει και στα επόμενα θέματα. Άρα, είναι συγκεκριμένο το τι κάνουμε αυτή την περίοδο.
Μετά από αυτή την περίοδο και σε συνέχεια έναρξης της διαδικασίας διαλόγου για το θέμα του χρέους, θα ανοίξει ο διάλογος με την κοινωνία, για τις μεγάλες φορολογικές αλλαγές που χρειαζόμαστε, για να κάνουμε το φορολογικό σύστημά μας πιο δίκαιο και πιο αναλογικό.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για την αδικία που έγινε σε αυτούς τους πολίτες. Και η πρότασή σας για συμψηφισμό με εισφορά αλληλεγγύης είναι κάτι το οποίο θα λάβουμε υπόψη. Όμως, καθημερινά στο Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούμε να καταγράψουμε τις αδικίες που έχουμε να διαχειριστούμε.
Θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες γι’ αυτά. Για τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου που πρέπει να πληρώσει η «Κιβωτός» για να βάλει ορφανά παιδιά στη Κόνιτσα, για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το ΦΠΑ στους οίκους ευγηρίας, για το φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων; Δεν είναι πολιτική μας επιλογή αυτά τα ζητήματα. Και επειδή ακούμε συχνά κριτική όπως αυτά που βάλατε και γι’ αυτά που ανέφερα και για πολλά άλλα, να πω ότι είναι μία πολιτική αναγκαιότητα, που έχει συγκεκριμένα όρια. Όμως, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα αυτά τα όρια θα αρθούν και θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα των πολιτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

1 σχόλιο:

  1. Εγω προσωπικα ειμαι απεναντι σας ως οικονομικος εχθρος πλεον-παρ'ολο που πιστευα οτι απο το χαλι του ΣΥΡΙΖΑ θα κααντε κατι σωστο σαν επαγγελματιας του κλαδου! επειδη ομως βλεπω τακτικη κλεφτοκοταδων στο πως μαζευετε τα λεφτα και τιμωρειτε ανθρωπους κυριως ΙΔ.Υπαλληλους που εχουν σκοτωθει στην δουλεια να φτασουν σ'ενα εισοδημα και μια καριερα και τους τσακιζετε με 40/50/60% φορολογια γιατι? ειναι ευκολα θυματα και προσταευετε αμεσα του αχρηστους του Δημοσιου...Επιπλεον δεν εχετε κανει τιποτα με τις λιστες που φωναζατε--χαχα-αλλα το να μου κλεψετε 2000 για χρεος του παππου μου 44 χρονια πριν ξερετε να το κανετε...=the SYRIZA Rackett!!!-καμια επενδυση οσον αφορα χρημα απο τους Ελληνες του Εξωτερικου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή