Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Ν. Νικολόπουλου σχετικά με δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» με θέμα τη συμμετοχή Παπασταύρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της νομίμου εταιρείας MG Capital Advisors ΑΕ. της κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

http://www.minfin.gr/?

Στη συνέχεια θα συζητηθεί η με αριθμό 601/1-3-2016 επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αχαΐας κ. Νικολάου Νικολόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» με θέμα τη συμμετοχή Παπασταύρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της νομίμου εταιρείας MGCapitalAdvisorsΑΕ. της κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Κύριε Νικολόπουλε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς θα ήθελα να ευχηθώ,  εκ μέρους όχι μόνο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος αλλά και όλων των Ελλήνων, η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών να φέρει καλά αποτελέσματα και να στείλει εκείνο το μήνυμα της εθνικής ενότητος, που οι καιροί και το μεγάλο ζήτημα απαιτούν και να μην αποτελέσει ένα καινούριο θέατρο φθηνών μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Προπάντων, οι τοποθετήσεις και κυρίως του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να μην αποτελέσουν τη συνηγορία εκείνων που θέλουν αυτό το πρόβλημα να το αντιμετωπίσει, ενώ δεν μπορεί και δεν οφείλει, η δική μας η χώρα.
Είναι όμως πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι τελευταίες πληροφορίες, αυτές που δημοσιεύονται, λένε ότι ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης θα αρνηθεί να δώσει τη δική του συναίνεση για ενδεχόμενο βέτο, αν θα χρειαστεί. Και είναι κανείς, όχι μόνο να απορεί αλλά και να αγωνιά και να ανησυχεί, σκεπτόμενος αν ήταν εκείνος τότε στη θέση του Κώστα Καραμανλή τι θα έκανε με το σχέδιο Ανάν ή τι θα έκανε για το όνομα της Μακεδονίας. Άλλωστε, η επιλογή του Νικολάου Γεωργιάδη, εκείνου που έλεγε ότι είναι μπούρδες η Μακεδονία ως αρχηγού του προεκλογικού του αγώνα, μάλλον κακά μαντάτα φέρνει.
Έρχομαι γρήγορα στην ερώτηση, κύριε Υπουργέ. Μίλησε για ξέφραγο αμπέλι ο κ. Μητσοτάκης. Πραγματικά, είναι ξέφραγο αμπέλι το Υπουργείο σας; Δεν έχετε εσείς πάρει χαμπάρι τι γίνεται; Μόνο εμάς που βγαίνουμε έξω ρωτάει ο κόσμος, αν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Μόνο σε εμάς ο κόσμος λέει «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει»; Δεν ξέρετε εσείς τίποτα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως έγιναν εξώφυλλο σε πολλά περιοδικά, όπως στα «Επίκαιρα», στο «HotDoc», αλλά και στον ημερήσιο Τύπο; Πολύ δε περισσότερο, δεν ακούσατε για το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί στο πόθεν έσχες οι μεταβολές της συζύγου του κ. Μητσοτάκη;
Η δικαιολογία που εδόθη την ξέρετε και γελάει το πανελλήνιο. Και σίγουρα γελάει κανείς σκεπτόμενος το πώς αντιδρούσαν οι ίδιοι πολιτικοί άνδρες στην περίπτωση άλλων συναδέλφων Βουλευτών, αλλά πολύ περισσότερο του τι προβλέπεται για όποιον δεν συμπληρώνει σωστά το πόθεν έσχες, προβάλλοντας τη δικαιολογία «δεν ζούσαμε μαζί χωρίς να έχουμε πάρει διαζύγιο». Δηλαδή στη φορολογική του δήλωση τι έκανε;
Γεννώνται, λοιπόν, τα ερωτήματα γιατί μόλις εχθές η κεντροδεξιά εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», κύριε Αλεξιάδη –και θα σας την καταθέσω- λέει ότι επίσης έκανε τα στραβά μάτια το ΣΔΟΕ του κ. Στασινόπουλου από την Καλαμάτα, του πρώην Γενικού Γραμματέα, για την υπόθεση του κ. Ψυχάρη. Και εγώ δεν διάβασα να έχετε διατάξει ΕΔΕ, έστω εσείς, και να πείτε «αυτός γιατί την κουκούλωνε;». Όπως επίσης, δεν έμαθα και δεν ήρθε ποτέ απάντηση παρά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε και για παρόμοιες περιπτώσεις εκείνης της περιόδου. Σήμερα, λοιπόν, τα ερωτήματα είναι πολύ καθαρά.
Στο διάστημα, λοιπόν, του γάμου του, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ως όφειλε στο πόθεν έσχες του τα κέρδη, τις ζημιές της συγκεκριμένης εταιρείας καθ’ όλα τα έτη της λειτουργίας από το 2007 και εντεύθεν;
Εμφανίζεται η συγκεκριμένη εταιρεία στη δήλωση οικονομικών συμφερόντων του κ. Μητσοτάκη; Σχετίζεται η εταιρεία τους με την οικονομική δραστηριότητα του κ. Παπασταύρου, εξαιτίας της οποίας κατέβαλε το πρόστιμο των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ; Έχουν ζητηθεί από το ΣΔΟΕ, από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και από τους οικονομικούς εισαγγελείς όλα αυτά τα σχετικά, εκτός του πόθεν έσχες των ετών 2007-2012, το διάστημα δηλαδή που στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ήταν ο εμπλεκόμενος και ελεγχόμενος για τη λίστα Λαγκάρντ κ. Σταύρος Παπασταύρου;
Εάν όχι, θα ζητηθούν; Για να μην μας λέτε ότι δεν τα ακούσατε, ότι δεν διαβάσατε, ότι είχατε πολύ δουλειά. Έχουν ζητηθεί από το ΣΔΟΕ και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων όλοι οι ισολογισμοί και οι συμβάσεις του δημοσίου για έργα που ενδεχομένως είχε αναλάβει η εν λόγω εταιρεία και με ποιο καθεστώς; Εάν όχι, θα ζητηθούν;
Και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κυβέρνησης που ήταν Υπουργός ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Παπασταύρου σύμβουλος του Πρωθυπουργού, η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμούς του δημοσίου; Και αν ναι, ποια έργα ανέλαβε;
Τέλος, οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτές προκύπτουν από το μετοχολόγιο, έγιναν με ίδια κεφάλαια; Και αν ναι, οι αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές διερεύνησαν αν αυτές εμφανίζονται στο πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη;Τελικά έχει ελεγχθεί αυτή η εταιρεία από την αρμόδια ΦΑΕ όλα αυτά τα χρόνια;
Και τέλος, πείτε μας αν είχατε χρόνο να εξετάσετε τα δημοσιευθέντα Φύλλα Εφημερίδος της Κυβερνήσεως στον Τύπο και στα περιοδικά που σας ανέφερα, αν ήταν έγκυρα ή όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):Ευχαριστούμε, κύριε Νικολόπουλε.
Αφού ήταν τόσο μεγάλη η ερώτηση, τι θέλατε τα δύο πρώτα λεπτά και τα καταναλώσατε σε αλλότρια πράγματα; Τέλος πάντων.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα προσπαθήσω, κύριε Πρόεδρε και κύριε Βουλευτά, μέσα στο σύντομο χρόνο να απαντήσω στα εννιά ερωτήματα (εφτά παραπάνω από ό,τι προβλέπει το άρθρο 129 του κανονισμού της Βουλής για τις επίκαιρες που ορίζει ότι πρέπει να είναι μόνο δύο) αλλά θα προσπαθήσω, γιατί με το χειμαρρώδη πολιτικό και γραπτό σας λόγο, έχετε βάλει πάρα πολλά θέματα.
Πρώτα από όλα μια παρατήρηση, για να μην μείνει οτιδήποτε να αιωρείται σε αυτή την Αίθουσα. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι μια υπηρεσία που έχει προβλήματα, έχει ελλείψεις, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και δεν είναι κι ένα περιβόλι το οποίο κάποιοι θα τρυγούν για να έχουν δικά τους οφέλη.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει μοναδικό στόχο να ενισχύει τα δημόσια έσοδα και να κάνει αγώνα για να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη. Οι παθογένειες που υπήρχαν τις προηγούμενες περιόδους όπου κάποιοι προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τις φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες είτε για να ενισχύσουν δικούς τους πολιτικούς φίλους είτε για να καλύψουν άλλους είτε για να διώξουν πολιτικούς αντιπάλους, τελείωσαν και τελείωσαν με τον πιο σαφή τρόπο, με το ν. 4336, όπου ψήφισε η Ελληνική Βουλή και αναφέρει ότι στο Υπουργείο Οικονομικών είχαμε δυστυχώς ένα παρελθόν πολιτικών παρεμβάσεων. Αυτά τελειώσανε. Δεν γίνεται καμία πολιτική παρέμβαση για να ωφεληθεί ή να τιμωρηθεί ή να στοχοποιηθεί ο οποιοσδήποτε. Σαφέστατα πράγματα.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα πάρα πολλά ερωτήματά σας. Στο πρώτο ερώτημα υπάρχει αναρμοδιότητα σε εμάς. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα της δήλωσης πόθεν έσχες είναι αρμοδιότητα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Δεν έχει δυνατότητα το Υπουργείο Οικονομικών να ελέγξει από μόνο του, εκτός κι αν ζητηθεί. Και βεβαίως αν ζητηθεί, εκεί θα συνδράμουμε και θα διαθέσουμε ελεγκτικό προσωπικό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ υπάρχει καταγγελία όμως και πρέπει να ελεγχθεί.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα σας πω.
Σε ό,τι αφορά την αρχή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων θα καταθέσω όλα τα σχετικά έγγραφα και είναι πάρα πολλά, όπου έχουμε ενημέρωση για τον κ. Παπασταύρου ότι έχει υποβάλει πόθεν έσχες κατά τα έτη 2012 και 2014 λόγω του ότι ανήκε στην κατηγορία «ειδικών θέσεων».
Ως προς το πέμπτο ερώτημα για τις συμβάσεις, το Υπουργείο Οικονομικών έχει στοιχεία μόνο για τις δικές του συμβάσεις και σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα που θα σας καταθέσουμε, δεν υπάρχει σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΕΚ που αναφέρετε, είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο μπορώ να αναφερθώ, διότι εμείς δεσμευόμαστε και τιμούμε το φορολογικό απόρρητο. Δεν ακολουθούμε καταστάσεις προκατόχων μας, οι οποίοι διέρρεαν στοιχεία φορολογικού απορρήτου για να πλήξουν πολιτικούς αντιπάλους. Αυτά τελειώσανε για μας.
Σε ό,τι αφορά, όμως, το ΦΕΚ, είναι δημόσιο έγγραφο και θα το καταθέσω κι αυτό στα Πρακτικά. Σε αυτό υπάρχουν τα συγκεκριμένα ονόματα, χωρίς καμία διάθεση στοχοποίησης, επειδή είναι δημόσιο έγγραφο, γι’ αυτό και απαντούμε σε αυτό.(ΑΜ)
Ως προς το ένατο ερώτημα έχουμε αναρμοδιότητα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εισαγγελικής παραγγελίας, σας καταθέτουμε και την απάντηση της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων, από όπου, όπως είπα, προκύπτει το θέμα του πόθεν έσχες. Θα σας καταθέσουμε έγγραφο του Οικονομικού Εισαγγελέα, από το οποίο προκύπτει ότι δεν έχει σχηματιστεί δικογραφία γι’ αυτό το ζήτημα και, επίσης, το έγγραφο του ΣΔΟΕ, το οποίο λέει σαφέστατα ότι δεν έχει πάει στο ΣΔΟΕ φάκελος σχετικά με τα αναφερόμενα στο πρώτο ερώτημα. Δεν έχει διαβιβαστεί, δηλαδή, φάκελος τέτοιος στο ΣΔΟΕ από κάποια υπηρεσία. Σε ό,τι αφορά την εισαγγελική παραγγελία για την υπόθεση της λεγόμενης Λίστας Λαγκάρντ περιγράφει σαφέστατα το τι έχει γίνει.
Κλείνοντας την πρωτομιλία, θέλω να πω με σαφήνεια, ότι εμείς για να κάνουμε έναν έλεγχο σαν Υπουργείο Οικονομικών πρέπει ή να δοθεί εισαγγελική παραγγελία ή η υπόθεση την οποία πρέπει να ελέγξουμε, να έχει συγκεκριμένα κριτήρια, με τα οποία να βγαίνει για έλεγχο αυτή η υπόθεση ή να έχει γίνει κάποια παράβαση ή να έχουμε κάποια καταγγελία.
Με αυτούς τους κανόνες κινούμαστε και είναι πολύ θετικό ότι, το πού θα γίνει έλεγχος, δεν είναι απόφαση του Τσακαλώτου ή του Αλεξιάδη ή του όποιου είναι σ’ αυτήν τη θέση, αλλά είναι υπόθεση των υπηρεσιών με συγκεκριμένα, ενιαία, μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):ΚύριεΝικολόπουλε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Κύριε Υπουργέ, όσοι μας ακούν και όσοι θα μας ακούσουν -γιατί θα προβληθεί η δικιά σας η απάντηση και θα σταλεί σε όλους εκείνους που τη μορφή της καταγγελίας δίνουν στα ερωτήματά τους- περιμένουν την απάντησή σας. Λέω ότι θα ενισχύσετε εκείνους που λένε ότι μάλλον θέλετε όμηρο τον κ. Μητσοτάκη, για να ζητήσετε εσείς να κινηθούν οι έλεγχοι, όταν θα είναι ο καιρός κατάλληλος, για να περιφέρετε την πολιτική «λιμοταριά» του από πλατεία εις πλατεία.
Όμως, δεν θα σας κάνουμε αυτό το χατίρι. Τα Πρακτικά τα σημερινά, αφού για εσάς δεν είναι καταγγελία, θα τα στείλουμε εμείς στο ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ, δηλαδή, θεωρεί μια ανώνυμη καταγγελία όποιου πολίτη αρκετή για να ξεκινήσει έλεγχο και ο Υπουργός μας είπε: «Κοιτάξτε, εμείς δεν το κάνουμε αυτό, γιατί εμείς είμαστε καλά παιδιά.Ας λέτε ότι θέλετε. Εμείς δεν ξέρουμε. Αυτά που λέτε,ναι, μπορεί να ισχύουν, μπορείνα μην ισχύουν, αλλά κανένας δεν έκανε τίποτα». Τι διαφορετικό κάνει, δηλαδή, σήμερα το ΣΔΟΕ από το ΣΔΟΕ του Στασινόπουλου; Απολύτως τίποτα!
Με την ευκαιρία, λοιπόν, γιατί θα επανέλθουμε, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μας πτοούν τα του κ. Ψυχάρη στο «Κυριακάτικο Βήμα» ότι εξαιτίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα κάτσει στο σκαμνί ή τα του κυρίου Αλαφούζου πάλι εξαιτίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το «SevenX» ούτε καν του κ.Μιωνή, που δεν πήραμε ακόμα απάντηση. Αν είστε σε θέση να μας απαντήσετε, μιλάει για μια δανειακή σύμβαση ο κ. Παπασταύρου με τον κ. Μιωνή. Έχουν κατατεθεί αυτά στις οικίες ΔΟΥ;
Δεν πήραμε απάντηση, επίσης, για τη γνωστή ιστορία με το λαθρεμπόριο των πετρελαίων, κύριε Υπουργέ.
Κλείνοντας, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι –και αν δεν το ξέρετε, δεχτείτε το ως καταγγελία- γράφει το «HotDoc» και άλλα ηλεκτρονικά δημοσιογραφικά sites ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κ.Γκραμπόφσκι εμφανίζονται, σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτουν, να χρησιμοποιούν τον ίδιο ΑΦΜ, κάτι το οποίο προφανώς λένε -κι εσείς θα το ξέρετε, γιατί είστε της δουλειάς- ότι είναι παράνομο.
Εδώ θα επιβληθούν κυρώσεις, πρόστιμα, όπως θα κάνατε για τον κάθε πολίτη; Ούτε αυτά τα μάθατε στο Υπουργείο; Κανένας δεν σας τα είπε; Θα εξετάσετε αυτό το τέχνασμα να μπαινοβγαίνει κανένας και μία να λέει «είμαι σε διάσταση», την άλλη να λέει άλλα επιχειρήματα, ότι μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποκρύπτει κάποιος παράνομα περιουσιακά στοιχεία; Μήπως ισχύει κάτι τέτοιο σ’ αυτή την περίπτωση; Μήπως έχουμε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων;
Αυτά δεν πρέπει να διερευνηθούν; Εγώ δεν είπα ότι είναι έτσι.
Θα εξετάσετε, τέλος, το ενδεχόμενο που αποκαλύπτουν τα περιοδικά, ότι η οικογένεια Κυριάκου Μητσοτάκη γειτνίασε με τον πυρήνα των πρωταγωνιστών του σκανδάλου SIEMENS, αγοράζοντας τα ίδια γειτονικά οικόπεδα και χρησιμοποιώντας τον ίδιο συμβολαιογράφο ή εάν αυτή η γειτνίαση είναι απλά και μόνο γεωγραφική;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε.
Τον λόγο έχει ο Υπουργός, για να κλείσει η ερώτηση.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, να με κατηγορήσετε για καθυστερήσεις, για ανικανότητα, για άγνοια, θα το δεχθώ. Αλλά, να υπάρχει κατηγορία για συγκάλυψη, «ούτε τρίχα», πώς το λένε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν έχετε και πολλές!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν φυτρώνει τίποτα πάνω στο ηφαίστειο, γι’ αυτό παρηγορούμαστε!
Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συγκαλύψουμε τίποτα. Είναι σαφέστατο αυτό. Ίσα ίσα, έχουμε πάρα πολλά θέματα να διερευνήσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, στην πρώτη μου ομιλία στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα πει –και αυτό δεν έχει μείνει στο αρχείο απλά, είναι κάτι το οποίο προχωράει- ότι πρέπει να προταχθούν για έλεγχο οι υποθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου ή έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία και εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Για ποιο λόγο το είπα αυτό; Διότι δεν πρέπει να αιωρείται πάνω από τον πολιτικό κόσμο ή πάνω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οποιαδήποτε γκρίζα ζώνη. Και δεν πρέπει ο οποιοσδήποτε Αλεξιάδης σήμερα ή αύριο να εκβιάζει, να πιέζει ή να εξασφαλίζει κάποια πράγματα με τον όποιο φορολογικό έλεγχο είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να τελειώσουν αυτά!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό ακριβώς έκανα και εγώ την ερώτηση.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Και εδώ είναι απαράδεκτο το ότι υπάρχουν τέτοιες εντολές ελέγχου από το 2012 και παραμένουν στα αρχεία κάποιων υπηρεσιών. Και σε αυτά να αναμένετε και εξελίξεις γι’ αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχει περίπτωση.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ερώτησής σας, εγώ απάντησα στα θέματα της ερώτησής σας. Τώρα, εάν εσείς στην ερώτησή σας μου βάζετε και νέα δημοσιεύματα και νέα στοιχεία, αυτά είναι για διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Δεν μπορούμε εμείς να εμπλέξουμε παλαιές φορολογικές υποθέσεις με νέες καταγγελίες. Το κάθε ένα έχει τη δική του σκοπιμότητα.
Όμως, πρέπει να ξέρετε –σας το ξαναλέω και το διαβεβαιώνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο- ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις φορολογικές υπηρεσίες και γενικά το Δημόσιο για πολιτική εκμετάλλευση, όπως έκαναν άλλοι, ούτε για να ευνοήσουμε κάποιους ούτε για να στοχοποιήσουμε και να διώξουμε άλλους. Το Δημόσιο θα λειτουργήσει κανονικά. Η φορολογική δικαιοσύνη θα λειτουργήσει κανονικά. Δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να γλιτώσει.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα των δανείων, δεν ξέρω τι ακριβώς είχε γίνει με αυτό το δάνειο, αλλά όταν δίνει δάνειο κάποιος πολίτης σε κάποιον άλλον υπάρχουν οι σχετικές υποχρεώσεις και η αποπληρωμή του δανείου –για να πηγαίνουμε και σε προηγούμενα πολιτικά χρόνια, γιατί έχει ξεχαστεί αυτό- αποτελεί τεκμήριο για τον φορολογούμενο. Δηλαδή, εάν εγώ πάρω ένα δάνειο από εσάς, θα πρέπει όταν επιστρέφω τις δόσεις σε εσάς, να δικαιολογώ τα εισοδήματα αυτά. Αυτά όμως είναι πράγματα, τα οποία ξέρουμε και θα τα παρακολουθούμε τα επόμενα χρόνια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για 3,3 εκατομμύρια!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αυτό αποδεικνύει ότι σε αυτή τη χώρα δεν έχουν καταστραφεί τα πάντα. Υπάρχει πλούτος και κάποιος μπορεί να πληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις πολύ εύκολα.
Να είστε σίγουρος, όμως, κύριε Νικολόπουλε, ότι και στις φορολογικές υποθέσεις που υπάρχουν στο Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλες που ανοίγουν διαρκώς, όχι μόνο συγκάλυψη δεν θα έχουμε, αλλά ίσα ίσα, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν σαν πολιτική ηγεσία, όχι να επέμβουμε, αλλά να στηρίξουμε τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Διότι αυτές οι υποθέσεις πρέπει να φωτιστούν και να φτάσουν τελικά στη δικαιοσύνη ή στο δημόσιο ταμείο.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω, σας παρακαλώ πάρα πολύ και να γραφτεί στα Πρακτικά.
Κύριε Υπουργέ, κοιτάξτε τα και διαβάστε τα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Να καταθέσετε!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι καταγγελίες είναι φοβερές, όπως η τελευταία που αφορά τον κ. Στεργιώτη και μου την έδωσε ένας κύριος εδώ έξω, για να δείτε τα έργα και τις ημέρες του!
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Νικολόπουλος  καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλώς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, σαράντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Γυμνάσιο Γουμένισσας Κιλκίς, το οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής.
Η Βουλή τούς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κύριε Υπουργέ, έχει ζητήσει τον λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δένδιας.
Να του δώσουμε τον λόγο, γιατί ζητάει να μας εξηγήσει για την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2, το άρθρο 24 παρ. 1 και το άρθρο 129 παρ. 2 του Κανονισμού της  Βουλής.
Κύριε Δένδια, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ:Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω εάν ο κύριος Υπουργός θα κατηγορηθεί για συγκάλυψη, αλλά είναι βέβαιον ότι κατηγορείται εδώ και τώρα για συμπαιγνία.
Και εξηγούμαι: Η παρούσα ερώτηση παραβιάζει όλες τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής και μπορεί να διδάσκεται ως παράδειγμα περί τούτου στις νομικές σχολές.
Όπως παρετηρήθη, κατ’ αρχάς τα ερωτήματα υπερβαίνουν κατά πολύ τα δύο που ορίζει το άρθρο 129 του Κανονισμού της Βουλής. Πέραν αυτού, το σύνολο των ερωτημάτων, με εξαίρεση δύο, αφορούν την Επιτροπή Πόθεν Έσχες και όχι τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος παρά ταύτα επέλεξε, ευπειθής και με θυμιατό στο χέρι, να προσέλθει και να απαντήσει, διατυπώνοντας μάλιστα και έναν χαμηλής ποιότητας –θα μου επιτρέψετε την έκφραση- δεκάρικο περί της ηθικής της παρούσης Κυβέρνησης και της αποκαλύψεως των φοροκλεπτών.
Τα υπόλοιπα δύο ερωτήματα δεν αφορούν την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Το μεν ένα αφορά θέματα δικογραφίας και Δικαιοσύνη και χείριστα απήντησε ο κύριος Υπουργός. Εάν απαντούσε κάποιος, θα έπρεπε να είναι εδώ ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης.
Το δε άλλο ερώτημα προκύπτει από δημόσια έγγραφα, βεβαίως δημοσιευμένα. Κατά συνέπεια καιπάλι δεν υπάρχει αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν μπορεί να προέρχεται από δημοσιεύματα και επί τη βάσει δημοσιευμάτων. Είναι πάγια τακτική της Βουλής.
Εγώ θα ήθελα να πω το εξής: Δεν θα μπω ούτε κατ’ ιδέαν εις τη λογική συζητήσεως επί της προκειμένης ερώτησης. Θέλω να πω απλώς ότι η Κυβέρνηση οφείλει να έχει ελαφρά αιδώ –νεοελληνικά, ντροπή- και να κοκκινίζει, διότι τη στιγμή που σε μία ώρα θα υπάρχει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για μείζον εθνικό θέμα, στο οποίο ζητά συναίνεση της Αντιπολίτευσης, έρχεται εδώ και σκηνοθετεί συζητήσεις επί ερωτήσεων αυτού του τύπου.
Αυτά τα πράγματα δεν τιμούν την Κυβέρνηση, αλλά σε στιγμές εθνικής κρίσης, όσο ασήμαντα, αδιάφορα και ταπεινά και αν είναι, βλάπτουν βαθύτατα τη χώρα, την κοινωνία, την πατρίδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστώ, κύριε Δένδια.  Καταγράφεται η πρότασή σας.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ναι, έχετε τον λόγο για ένα λεπτό, κύριε Αλεξιάδη.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν με εντυπωσίασε το περιεχόμενο των όσων ακούστηκαν. Δεν το περίμενα, όμως, από τον συγκεκριμένο Βουλευτή, γιατί έχω συνηθίσει σε ένα άλλο επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης. Διδάσκομαι συνεχώς όμως ως νέος Υπουργός στη Βουλή.
Να ξεκαθαρίσω όμως ορισμένα πράγματα, γιατί πιθανώς να μην ήταν από την αρχή ο κ.Δένδιας εδώ.
Είπα από μόνος μου, από την αρχή της ομιλίας μου ότι το άρθρο 129 του Κανονισμού της Βουλής λέει για δύο ερωτήματα και τα ερωτήματα είναι εννέα. Από μόνος μου το είπα. Είπα, επίσης, ότι για ορισμένα ερωτήματα είμαι αναρμόδιος. Δεν καταλαβαίνω σε ποιον τομέα γίνεται η κριτική σε εμένα, αφού ξεκαθάρισα ότι τα θέματα αυτά δεν είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου, αλλά άλλων Υπουργείων και κατέθεσα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν συγκεκριμένα πράγματα. Το μοναδικό έγγραφο το οποίο είναι δημόσιο (και μπόρεσα να απαντήσω) είναι το ΦΕΚ. Αυτό κατέθεσα, όπως και τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων. Το ερώτημα αν ήταν αρμοδιότητα δική μου ή όχι το δέχομαι. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω την πρόταση. Τι προτείνετε δηλαδή;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ:Τώρα σοβαρά τα λέτε αυτά; Λίγη σοβαρότητα, κύριε Υπουργέ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αφήστε τα περί σοβαρότητας, κύριε Δένδια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έργω αποδεικνύεται η σοβαρότητα, κύριε Υπουργέ. Γι’ αυτό ήρθατε στη Βουλή; Για να καταθέσετε ΦΕΚ; Σε μία ώραγίνεται η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και ήρθατε στη Βουλή για να καταθέσετε ΦΕΚ; Αυτός ήταν ο ρόλος σας;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Δένδια, ήρθα στη Βουλή να απαντήσω σε ερώτηση…
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Δένδια, θα μας μαλώσετε γιατί απαντάμε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μιλάω με εσάς.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ούτε εγώ μιλάω σε εσάς. Δεν καταλαβαίνω, όμως, θα μας μαλώσετε γιατί απαντάμε; Για ηρεμήστε λίγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Δένδια, καταλαβαίνω γιατί θέλετε να δημιουργήσετε ένταση. Σας παρακαλώ πολύ, όμως. Ήρθα στη Βουλή για να απαντήσω σε δύο ερωτήσεις και δεν καταλαβαίνω τι προτείνατε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Βλέπω ότι έχετε συμπαραστάτη ψάλτη εκ δεξιών για εσάς, εξ αριστερών για εμένα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Πολάκη, να σταματήσει λίγο η αντιπαράθεση με τον κ. Δένδια, για να ολοκληρώσουμε.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα μπορούσα να έρθω στη Βουλή να απαντήσω στην ερώτηση του κ. Καμμένου και να δηλώσω κώλυμα για την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου; Άλλωστε, μπορείτε να διαβάσετε τι ακριβώς είπα στα Πρακτικά. Προκύπτει με σαφήνεια. Τώρα, το αν υπάρχει γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση, υπάρχει, αλλά δεν αφορά εμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου