Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β. Κόκκαλη σχετικά με τις κατασχέσεις στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων που αφορούν σε λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συντάξεως (21.4.2016)


http://www.minfin.gr/?


Αθήνα, σήμερα στις 21 Απριλίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.36΄  συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ζ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Εισερχόμεθα στην τέταρτη με αριθμό 790/18-4-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Βασιλείου Κόκκαλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις κατασχέσεις στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων που αφορούν σε λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συντάξεως.
Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, με τον ν. 4336/2015 ορίσθηκε και καθορίσθηκε επακριβώς το ακατάσχετο για τους μισθούς και για τις συντάξεις, για χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και προς την εφορία. Ουσιαστικά, ορίσθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ. Πλην όμως εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας των Δημοσίων Εσόδων μπέρδεψε λίγο τα πράγματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι περισσότερο η εγκύκλιος δεν είναι νόμος και ότι με την εγκύκλιο ενίοτε πάνε να αλλοιώσουν το πνεύμα, το ratio, του νόμου πολλές υπηρεσίες.
Τι είπε αυτή η εγκύκλιος; Είπε ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη -αυτή που ανέφερε τον ν. 4336/2015- δεν θεσπίζεται αυτοδίκαιη προστασία του μισθού και της σύνταξης ή των περιοδικά καταβαλλόμενων ασφαλιστικών βοηθημάτων, παρά πρέπει μόνο να δηλωθεί.
Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν συγκεκριμένες τράπεζες -και δεν έχω πρόβλημα να πω, η τράπεζα «ALPHA»- και είπαν ότι εφόσον δεν το είχαν δηλώσει, ενώ γνωρίζουν ότι είναι μισθός ή ότι είναι σύνταξη –δεν το δήλωσε ο συνταξιούχος, δεν το γνώριζε-κατάσχουν τη σύνταξη. Το κάνουν συγκεκριμένες, επαναλαμβάνω, τράπεζες, εκμεταλλευόμενες αυτήν την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Ενόψει όλων αυτών ερωτάσθε σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να υπάρχει μια ενότητα στην αντιμετώπιση όλης της κατάστασης και να εφαρμόζεται πραγματικά ο νόμος για το ακατάσχετο και του μισθού και της σύνταξης και επιπλέον στα κατασχεθέντα ήδη ποσά, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται και ο μισθωτός και ο συνταξιούχος στα δικαστήρια για να λάβει το οφειλόμενο ποσό.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Κόκκαλη.
Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Κύριε Βουλευτά, θέτετε ένα σοβαρότατο ζήτημα με την ερώτησή σας που απασχολεί πάρα πολλούς πολίτες. Θα σας απαντήσω αμέσως.
Πριν, όμως, μπω στην ουσία της ερώτησής σας, να πω κάτι για το θέμα των εγκυκλίων που είπατε. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι κάποια στιγμή να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία παραγωγής νομοθεσίας, στην ουσία, μέσω εγκυκλίων. Οι φορολογικοί νόμοι πρέπει να είναι τόσο σαφείς, ώστε να μη χρειάζεται να βγαίνουν μετά εγκύκλιοι πολυσέλιδοι για να εξηγούν το τι λένε οι διατάξεις.
Είναι κάτι το οποίο το προσπαθούμε. Δεν είμαστε ευτυχείς με αυτήν την κατάσταση, αλλά θέλουμε να σταματήσει αυτή η ιστορία. Θέλουμε οι νόμοι να είναι σαφείς και να μην χρειάζεται να βγαίνουν μετά εγκύκλιοι και μάλιστα μετά από πολλούς μήνες, μερικές φορές και μετά από έναν χρόνο. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τελειώσουν και πρέπει, οι νόμοι να είναι σαφείς.
Σ' ό,τι αφορά τώρα την ουσία της ερώτησής σας, πραγματικά ο νόμος, όπως το περιγράψατε με επάρκεια, λέει αυτό το συγκεκριμένο, αλλά έχουμε τεχνικά προβλήματα. Πρώτα από όλα το ακατάσχετο, όπως ξέρετε, είναι στην ουσία 1.000 ευρώ συν το 50%, 1.250 ευρώ, για να μην μπερδεύεται ο κόσμος. Είναι 1.250 ευρώ το ακατάσχετο όριο μηνιαία, για χρέη προς το Δημόσιο.
Σ' ό,τι αφορά τώρα τη διαδικασία, θέλουμε το Υπουργείο Οικονομικών να λειτουργεί με τον πιο αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς να χρειάζονται προσωπικές επαφές του φορολογούμενου με οποιονδήποτε υπάλληλο, χωρίς να υπάρχουν υποκειμενικές κρίσεις ή άλλου είδους παρεμβάσεις ή άλλα πράγματα, τα οποία είχαμε στο παρελθόν, στη φορολογική διοίκηση. Θέλουμε η φορολογική διοίκηση δηλαδή, να λειτουργεί χωρίς καμμία δυνατότητα επιλογής, ότι σε αυτόν τον φορολογούμενο κάνουμε το «Α», ενώ στον άλλον κάνουμε το «Β» με διάφορα άλλα κριτήρια. Είχαμε τέτοια, θέλουμε να τελειώσουν αυτά.
Οπότε πολύ σωστά έχει απαιτηθεί από τους φορολογουμένους να δηλώνουν οι ίδιοι τον ακατάσχετο λογαριασμό. Αυτό είναι κάτι που είναι σωστό, διότι, εάν δεν ακολουθήσουμε αυτήν την οδό και επιλέγουν οι τράπεζες με το άλφα ή το βήτα κριτήριο, τότε θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα.
Άρα εγώ με αυτήν την ευκαιρία, θα ήθελα να σας πω ότι πρέπει οι πολίτες –και να το καταλάβουν αυτό- να σπεύσουν –όσοι δεν το έχουν κάνει- και να δηλώσουν ηλεκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών τον ακατάσχετο λογαριασμό, ώστε να μην έχουν προβλήματα, γιατί πάρα πολλές φορές έρχονται στο γραφείο μας αιτήματα από πολίτες, που ίσως δεν έχουν τόσο μεγάλη πρόσβαση στο διαδίκτυο ή που δεν έχουν πρόσβαση σε λογιστή ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, ή από ηλικιωμένους, που τους έχουν κατάσχει ποσά ακριβώς επειδή δεν έχει δηλωθεί ένας τέτοιος λογαριασμός.
Πρέπει, λοιπόν, όλοι να δηλώσουν έναν τέτοιο λογαριασμό για θέματα μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, ώστε να μην έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)
Νομίζω ότι με αυτόν τον λογαριασμό –τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- εξασφαλίζουμε ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης, διότι –ξαναθυμίζω-είναι 1.250 ευρώ μηνιαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Σίγουρα είναι υποχρέωση του φορολογούμενου να δηλώσει το ακατάσχετο του λογαριασμού, πλην όμως πολλές τράπεζες δηλώνουν και φέτος τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως λογαριασμό μισθοδοσίας ή ως λογαριασμό σύνταξης. Το αν είναι ακατάσχετος ή όχι δεν μπορεί να το δηλώσει ο φορολογούμενος ή ο διοικούμενος. Όμως, πολλές φορές έχει ήδη κατασχεθεί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις σκοπεύετε μήπως με μια εγκύκλιο προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να εφαρμόσετε τα αυτονόητα, να εφαρμόσετε τον νόμο, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες είτε γιατί λησμόνησαν είτε γιατί δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε λογιστικά γραφεία και να τους επιστραφούν τα χρήματα;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Κόκκαλη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δυστυχώς, κύριε Βουλευτά, δεν υπάρχει δυνατότητα να πάμε σε μία αναδρομική κατάσταση και να πούμε ότι σε αυτές και σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω των προβλημάτων πρέπει να επιστραφούν χρήματα.
Όμως, θα επικοινωνήσουμε ξανά με τους πολίτες, θα βγάλουμε δελτίο Τύπου, θα ενημερώσουμε και τις τράπεζες, ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία της δήλωσης του λογαριασμού.
Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι πάρα πολλές περιπτώσεις είναι αμέλεια των πολιτών και πρέπει να το κάνουν. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Το Υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του, προχωράει σε αυτοματοποίηση της διαδικασίας, στέλνει στις τράπεζες την εντολή, δεν έχει τη δυνατότητα η τράπεζα να επιλέξει εάν θα το κάνει ή όχι, από τη στιγμή που θα έχει εντολή από την αρμόδια εφορία πρέπει να προχωρήσει σε δέσμευση του λογαριασμού.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω, πρέπει να φροντίσουν οι πολίτες αυτά τα θέματά τους, διότι όσο προχωράει η οργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών, αυτόματα τα χρέη αναζητούνται και ό,τι δεν έχει μπει κάτω από την προστασία του ακατάσχετου ειδικού λογαριασμού, οποτεδήποτε θα δεσμεύεται για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Μία απόδειξη αυτής της πορείας του Υπουργείου Οικονομικών (που κατά τη γνώμη μου είναι θετική) είναι ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που κατέθεσα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, δείχνουν ότι έχουμε μία πτώση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, διότι λειτουργούν καλύτερα οι υπηρεσίες και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, παρά τα προβλήματα που έχουν, συμμορφώνονται περισσότερο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
 

 

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αναφορικά με τον απολογισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (20.4.2016)

http://www.minfin.gr/?

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχουμε να συζητήσουμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (και κυρίως, να ενημερωθείτε) για τον Απολογισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), για την οποία θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι είναι μια Ανεξάρτητη Δομή στο Υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, δεν είναι μια δομή που ελέγχεται πλήρως από την πολιτική ηγεσία. Με το νέο νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε (και θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα) αυτή η ανεξαρτησία θα ενισχυθεί περισσότερο και θα έχουμε μια Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ή μπορεί να έχει μία άλλη ονομασία) η οποία ανεξάρτητη πλέον, από την πολιτική ηγεσία αλλά σε συνεργασία μαζί της, όπως και με τη Βουλή, θα λειτουργεί τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία σας και τα στοιχεία που ζητάτε κατά καιρούς, γιατί πολλές φορές είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, είτε στην Ολομέλεια, ζητάτε διάφορα στοιχεία για θέματα φορολογικών ελέγχων, όπως το πώς πηγαίνουν τα έσοδα, το τι γίνεται με το ένα είναι το άλλο. Εγώ, θέλω να πω εδώ δημόσια και παρουσία του κ. Πιτσιλή, ότι δεν υπάρχει τίποτα κρυφό από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οποιοδήποτε στοιχείο θέλετε, μπορείτε απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να το ζητάτε, γιατί ότι ξέρει ο Υπουργός πρέπει να το ξέρουν και οι βουλευτές.
Από εμάς δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, εκτός από τα θέματα που ορίζει σαφέστατα η νομοθεσία για το φορολογικό απόρρητο, αλλά όποιο άλλο στοιχείο θέλετε, μπορείτε να το ζητάτε κατευθείαν από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Ξεκινώντας για τα θέματα Απολογισμού του έτους 2015, θέλω να ξεκαθαρίσω τη δική μου θέση. Εγώ, δεν θα ακολουθήσω την τακτική ορισμένων προκατόχων μου, η οποία όταν πήγαιναν καλά τα φορολογικά έσοδα έλεγαν « πόσο καλός και επιτυχημένος είναι ο Υπουργός» και όταν τα έσοδα δεν πήγαιναν καλά έλεγαν «τι ανίκανος και διεφθαρμένος είναι ο μηχανισμός».
Συλλογικές είναι οι επιτυχίες, συλλογικές είναι οι αποτυχίες και συμμεριζόμαστε όλοι τα προβλήματα, από τη θέση που έχει ο καθένας, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και τους συγκεκριμένους ρόλους που ορίζουν οι αποφάσεις είτε του Υπουργού για την κατανομή καθηκόντων, είτε του Πρωθυπουργού, είτε από το νομικό μας πλαίσιο.
Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω σε σχέση με τον απολογισμό του 2015 (και το τονίζω ξανά, ότι είναι ο απολογισμός μιας Ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας) από ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία, το 2015 πήγαμε πάρα πολύ καλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εάν λάβουμε υπόψη και τις συνθήκες που είχαμε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Στην πολιτική είτε έχεις μια μεταφυσική τάση να συγκρίνεις τα πράγματα με ένα θεωρητικό πρότυπο και να πεις «τίποτα δεν είναι καλό» από όσα έγιναν (τα σέβομαι αυτά, δεν συμφωνώ με αυτές τις απόψεις) είτε να δεις με βάση την πραγματικότητα, τι μπορούσες να κάνεις και το τι έκανες και όχι το τι έπρεπε να γίνει γενικά και αόριστα, αλλά με βάση τις δεδομένες καταστάσεις, τις δεδομένες υπηρεσίες, τη δεδομένη νομοθεσία και το τι αποτέλεσμα είχες.
Ας δούμε, λοιπόν, πολύ σύντομα το τι κατάφερε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με βάση πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες.
Εγώ, είμαι υπαλλήλους του υπουργείου από το 1987 και ποτέ δεν είχαμε τέτοιες συνθήκες στο Υπουργείο Οικονομικών, σαν αυτές που είχαμε το 2015.
Πρώτα απ' όλα είχαμε γενικές οικονομικές συνθήκες πρωτοφανείς και δεν θα χάσω χρόνο με αυτό, capital controls και όλα αυτά.
Είχαμε πρωτοφανείς πολιτικές συνθήκες, δηλαδή, μέσα σε μια χρονιά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, τρεις αλλαγές πολιτικών προσώπων στη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και αλλαγή του ίδιου του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Σίγουρα όλα αυτά, δεν αφήνουν ανεπηρέαστα έναν μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο ρυθμό.
Είχαμε, μετά, ειδικές οικονομικές συνθήκες που σχετίζονται με την φορολογία, πολλές φορές αυτοί που δεν ασχολούνται με τα φορολογικά δεν μπορούν να τις καταλάβουν ακριβώς, αλλά οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι λογιστές, οι οικονομολόγοι, ξέρουν πολύ καλά από τι εξαρτώνται διάφοροι φόροι.
Για παράδειγμα, είχαμε ως επακόλουθο των καταστάσεων το 2015, μια μείωση της κατανάλωσης. Η μείωση της κατανάλωσης, φέρνει μια επακόλουθη μείωση των εσόδων.
Επίσης, είχαμε ακόμη μια μείωση της μεταβίβασης των ακινήτων, στις δωρεές και γονικές παροχές, μία αδυναμία κατανάλωσης, συρρίκνωση δυνατότητας στην αγορά καυσίμων, στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όλα αυτά φέρνουν πτώση και χωρίς να είναι σαφές, σε κάποιον που δεν ασχολείται, του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, του Φ.Π.Α, του φόρου δωρεών και γονικών παροχών, των πωλήσεων παράβολων, των τελών έκδοσης αδειών, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
Αν κάποιος δει μόνο αυτά τα νούμερα, χωρίς να δει πως οδηγηθήκαμε σε αυτά, θα δει μόνο το δέντρο και θα χάσει το δάσος. Αυτά είναι αποτελέσματα μιας γενικότερης κατάστασης της οικονομίας. Άρα, πρέπει να δούμε, σε σχέση με αυτή την κατάσταση το τι πετύχαμε. Είχαμε δε και ειδικές μειώσεις εσόδων, όπως για παράδειγμα τη μείωση από τα έσοδα του Φ.Π.Α. στα πετρελαιοειδή κατά 14,5%, η οποία δεν οφείλεται σε κάποιο δικό μας παράγοντα, αλλά στη διεθνή πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Πάρα πολλά θέματα, λοιπόν, τα οποία, στις σελίδες 22, 23 και 24 της έκθεσης, περιγράφουν με σαφήνεια το που ακριβώς ήταν το πρόβλημα και το πως οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Είχαμε, βέβαια, και ειδικούς λόγους για αυξομειώσεις μεγεθών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου μέσα στην έκθεση εξηγούνται για ποιο λόγο έγινε η α, η β, η γ αυξομείωση.
Θέλω να συγχαρώ Δημόσια, μέσω του κ. Πιτσιλή, όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Οικονομικών, διότι σε αυτούς οφείλεται αυτή η επιτυχία. Εμείς, στην ηγεσία απλώς προσπαθούμε να συντονίσουμε και να κινητοποιήσουμε τον μηχανισμό. Πραγματικά, το 2015 «υπερέβαλαν εαυτώ» και είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα, πάντα σε σχέση με τις συνθήκες που υπήρξαν, με βάση τα ελεγκτικά εργαλεία που είχαν και τον αριθμό των υπαλλήλων. Αν συγκρίνεις έναν εφοριακό, ο οποίος ελέγχει μια υπόθεση Φ.Π.Α. στην Ελλάδα και το ότι έχει ως ελεγκτικό εργαλείο στα χέρια του και έναν εφοριακό στη Λυών ή στη Φραγκφούρτη και τα αντίστοιχα ελεγκτικά εργαλεία που έχει στα χέρια του, θα δούμε πόσο πίσω είμαστε ακόμα.
Κύριε Πιτσιλή πιέστε τα πράγματα για να πάμε πιο γρήγορα και τουλάχιστον σε αυτά τα ζητήματα να γίνουμε Ευρώπη, διότι, δυστυχώς, υπάρχουν χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που αν δεις την οργάνωση των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών τους, είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς. Αυτή, όμως, είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας και πως ενισχύουμε αυτές τις υπηρεσίες, εάν θέλουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει να έχουμε.
Τώρα, πολύ λίγες παρατηρήσεις, σε σχέση με τον απολογισμό. Υπάρχει μια φημολογία και μια πολιτική αντιπαράθεση, σε σχέση με το τι έγινε το 2015. Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω, ούτε κάποιο «non paper» του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάποιο κείμενο συνεργατών μου, άλλα στοιχεία από την έκθεση της ανεξάρτητης Γ.Γ.Δ.Ε.. Δείτε στη σελίδα 21 τα συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν, το πως ενισχύθηκαν τα Δημόσια έσοδα, όπου για παράδειγμα, δείχνει ότι, παρά τα προβλήματα που είχαμε, οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από ΔΟΥ και ελεγκτικά κέντρα ήταν 31,67 δις, αυξημένα σε σχέση με το 2014 κατά 3,4%. Όχι μόνο, λοιπόν, δεν είχαμε πτώση, παρότι είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά είχαμε αύξηση και δεν ήταν ο μοναδικός τομέας που είχαμε αύξηση.
Αυτή η αύξηση -είναι δική μου ανάλυση, όχι της Γ.Γ.Δ.Ε. η οποία είναι ανεξάρτητη- έχει ταξικό πρόσημο. Δεν αυξήσαμε αυτά τα έσοδα κυνηγώντας τα τυροπιτάδικα, τα ψιλικατζίδικα, τις ταβέρνες, αλλά στραφήκαμε αλλού και όπως προκύπτει με σαφήνεια στη σελίδα 31, φαίνονται τα αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, φαίνεται τι αποτελέσματα είχαμε, όχι από την ΔΟΥ Νίκαιας -την αναφέρω διότι εγώ εκεί ανήκω- η οποία έχει να διαχειριστεί πληθυσμό, ο οποίος είναι στα όρια της φτώχειας ή και πολύ πιο κάτω σε πολλές περιπτώσεις, αλλά από τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα. Αυτό απαντάει και στο πολιτικό ζήτημα, στο που θελήσαμε εμείς -στο βαθμό που μπορούσαμε- να δώσουμε κατεύθυνση, γιατί υπήρχε μια ροή ελέγχων σε αυτές τις υπηρεσίες, τι έγινε με τις μεγάλες υπηρεσίες. Στη σελίδα 31, λοιπόν, στο υπ' αριθμόν ένα. Αύξηση των εισπράξεων από τη δημιουργία πλήρων και μερικών ελέγχων του ΚΕΜΕΠ κατά 14,87% σε σχέση με το 2014. Οι εισπράξεις το 2015 ήταν ύψους 344, 61 εκατομμυρίων, έναντι 300 εκατομμυρίων το 2014.
Σαφέστατα στοιχεία, λοιπόν, συγκεκριμένα στοιχεία, αντιλαμβάνομαι ότι αυτά τα στοιχεία και η ομιλία δεν θ’ ακουστούν σε κάποια δελτία των 20:00`, δεν θ’ αναπαραχθούν σε διάφορα οικονομικά site που αρέσκονται στην λογική της καταστροφολογίας και της μαυρίλας. Εγώ, όμως, από σεβασμό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει, να τα καταθέσω, διαβάζοντας απ’ την έκθεση ενός ανεξάρτητου φορέα. Στη σελίδα 35 (για να φανεί κιόλας η κατεύθυνση των φορολογικών ελέγχων) απ’ το ΚΕΜΕΕΠ, που είναι το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου - όχι μια μικρή ΔΟΥ - στη σελίδα 35, όπου φαίνεται το πόσο ανέβηκε η μέση είσπραξη από πλήρεις ελέγχους, διότι δεχόμαστε μια κριτική ορισμένες φορές, που μένει μόνο στον αριθμό των ελέγχων, που κάναμε, ενώ πρέπει κάποια στιγμή, ν’ αποφασίσουμε και το τι εισπράττουμε.
Αναφέρθηκε και ο κ. Γενικός Γραμματέας στην ομιλία του. Κάποια στιγμή πρέπει, να δούμε, εάν έχει νόημα, να φορτώνουμε τις υπηρεσίες μας χιλιάδες υποθέσεις για έλεγχο, όπως π.χ. το ΣΔΟΕ που είχε 38.000 για έλεγχο, θα έπρεπε, να χρειαστεί καμιά δεκαετία, για να ελεγχθούν όλες αυτές οι υποθέσεις κι εδώ πρέπει, ν’ αναζητηθούν οι πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες. Δηλαδή να φορτώνουμε σ’ ένα μηχανισμό τόσες πολλές υποθέσεις για έλεγχο, όταν ξέρουμε ότι δεν μπορεί, ν’ ανταπεξέλθει και όχι να στοχεύουμε, που μπορούμε, να ελέγξουμε και που μπορούμε, να έχουμε έσοδα.
Διαβάζω, λοιπόν, απ’ τη σελίδα 35 απ’ την έκθεση απολογισμού για το ΚΕΜΕΕΠ: σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί η μέση είσπραξη από πλήρεις ελέγχους του ΚΕΜΕΕΠ διαμορφώθηκε σε παρόμοια επίπεδα το 2014, 557.000 ανά υπόθεση, το 2015 602.000 ανά υπόθεση κι αυτά είναι στοιχεία. Πιο κάτω: μέση είσπραξη από μερικούς ελέγχους, η οποία παρουσίασε βελτίωση 937.000 ανά υπόθεση των 2015, έναντι 159.000 το 2014 και δεν είναι τα μόνα στοιχεία.
Πάμε στο άλλο μεγάλο ελεγκτικό κέντρο, που έχουμε, το ΚΕΦΟΜΕΠ και με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και τους υπαλλήλους, που κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και στο ΚΕΦΟΜΕΠ και στο ΚΕΜΕΕΠ και τα στελέχη τους. Στη σελίδα 37 στο πίνακα 2.2.6 φαίνεται ως προς τα ποσά της βεβαίωσης από μεγάλες υποθέσεις όχι από μικρομεσαίους - π.χ. τυροπιτάδικα και ταβέρνες - το τι έχουμε σε σχέση με το 2014 και το 2015 από ελέγχους off shore, από ελέγχους εμβασμάτων, από ελέγχους φυσικών προσώπων. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα ποσά βεβαίωσης το 2014 είναι 249,7 εκατ., το 2015 είναι 417,2 εκατ..
Θα μπορούσα με τις ώρες, να μιλάω και ν’ αναλύω τα στοιχεία, αλλά είδα με χαρά μου ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει μια επερώτηση για τους φορολογικούς ελέγχους. Εγώ, είχα υποσχεθεί ότι θα γινόταν αυτή η αναλυτική συζήτηση, για το τι κάναμε στο Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Με χαρά μου είδα ότι κατέθεσε αυτή την επερώτηση η Ν.Δ.. Πραγματικά, ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι το καλύτερο δώρο, γιατί θα μπορέσουμε στην Ολομέλεια, να συζητήσουμε αναλυτικά και να φέρουμε όλα τα στοιχεία, για το τι έχει γίνει για όλους τους ελέγχους και δεν θα φέρουμε μόνο αυτά τα στοιχεία, που έχει φέρει η ΓΓΔΕ, θα φέρουμε και πάρα πολλά άλλα στοιχεία, γιατί έχουμε κι άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως το ΣΔΟΕ και είναι και πολλά θέματα, τα οποία θα σας φέρουμε, να ενημερωθείτε και ν’ ακούσουμε και την άλλη άποψη. Δηλαδή, θα σας φέρουμε, να ενημερωθείτε ακριβώς, τι έχει γίνει με τη Λίστα Λαγκάρντ και καλό είναι (ζητάω από τώρα) τα στελέχη της Ν.Δ., να μας πουν, το τι έκαναν κι αυτοί σε σχέση με τη Λίστα Λαγκάρντ. Όχι ως προς την υπεράσπιση κατηγορουμένων, για τους οποίους τελείωσε η εισαγγελική έρευνα. Διότι να σας θυμίσω ότι ο φορολογούμενος, που έχετε αναλάβει την υπεράσπισή του - κι αυτό είναι μια ευθεία παρέμβαση στις ελεγκτικές και στις δικαστικές υπηρεσίες -, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει τελειώσει ο έλεγχος από τους οικονομικούς εισαγγελείς, απ’ τους εισαγγελείς της δικαιοσύνης έχει τελειώσει ο έλεγχος κι εσείς μετά τον έλεγχο έρχεστε εδώ, να τον υπερασπιστείτε, αλλά στην Ολομέλεια θα έχουμε τη δυνατότητα, να συζητήσουμε όλ’ αυτά τα στοιχεία και ν’ απαντήσουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ : Βγήκε απόφαση;
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Με συγχωρείτε,  εγώ ΑΣΟΕΕ έχω τελειώσει, δεν έχω τελειώσει Νομική. Έχω μάθει…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ : Πότε ξεκίνησε ο έλεγχος; Ποιος πήρε το cd και το έστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες; Γιατί και εσείς δεν το λέτε, ενώ είπε ψέματα προχθές ο Πρωθυπουργός ότι ο Σαμαράς έκρυψε τη λίστα. Ο Σαμαράς μόλις πήρε το φάκελο, σε πέντε λεπτά μέσα, τον έστειλε στις αρμόδιες αρχές. Έτσι ξεκίνησε ο έλεγχος και δεν ρώτησε να μάθει ποιος είναι μέσα ούτε έκανε καμία παρέμβαση. Αυτά γιατί δεν τα λέτε;
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα απαντήσω, κ. Σταμάτη. Θα έχετε τη δυνατότητα στη συζήτηση της επερώτησης να πάρετε το λόγο να απαντήσετε και θα έχω και εγώ τη δυνατότητα να πω, εγώ θέλω να αποφύγω τους χαρακτηρισμούς, «είπε ψέματα» είτε ο τωρινός Πρωθυπουργός είτε ο τότε Πρωθυπουργός, δεν ισχύει διότι αυτά νομίζω δεν βοηθούν το θεσμικό μας ρόλο, αλλά θα έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε με όλα τα στοιχεία. Παρακαλώ να έρθετε με στοιχεία και επειδή εγώ ΑΣΟΕΕ τελείωσα όχι Νομική, αλλά από τα λίγα νομικά που έμαθα από την πορεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, όταν τελειώνει ένας έλεγχος των οικονομικών εισαγγελέων και όταν τελειώνει και ένας έλεγχος των εισαγγελέων της τακτικής της δικαιοσύνης, τι νόημα έχει η δική μας κριτική σε μια απόφαση, η οποία βεβαίως δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια. Μα  με συγχωρείτε τότε να φέρνουμε εδώ κάθε υπόθεση φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και μέσα στη Βουλή να τοποθετούνται ποιοι είναι υπέρ του φοροφυγά και του λαθρεμπόρου. Εδώ σεβόμαστε το ρόλο της δικαιοσύνης;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ : Και εσείς να κάνετε τη δουλειά σας και να μην βγάζετε αποφάσεις.
ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Σταμάτη, γίνατε σαφής με την ερώτησή σας, την παρέμβασή σας. Ο Υπουργός απάντησε, μην κάνουμε …
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κλείνω, λέγοντας το εξής. Πολλές φορές αντιλαμβάνομαι ότι η αδυναμία διατύπωσης εναλλακτικού πολιτικού λόγου οδηγεί αυτούς που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση σε μια αέναη κριτική. Καλό είναι όμως κάποια στιγμή να ακούσουμε και προτάσεις. Εμείς κάθε φορά που ακούμε πρόταση στη Βουλή -και άκουσα μια στην επίκαιρη ερώτηση πριν από δύο, τρεις ημέρες και στο προηγούμενο νομοσχέδιο- την υιοθετούμε και την συζητάμε. Πολλές φορές, όμως, βλέπουμε ότι αυτή η  κριτική συμπαρασύρεται από το δελτίο ειδήσεων των 8 ορισμένων δημοσιογράφων και καναλιών - εγώ δεν έχω μια λογική γενίκευσης, ούτε μια λογική ότι όλοι είναι ίδιοι - οι οποίοι έχουν μια μόνιμη μονταζιέρα και μια μόνιμη λογική, ότι όλα είναι μαύρα και ότι τίποτε δεν γίνεται σωστά κ.λπ..
Θα σας καταθέσω, λοιπόν, στα πρακτικά της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων όχι κάποιο έγγραφο του Αλεξιάδη, αλλά έγγραφο της ανεξάρτητης  Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία μας απάντησε για την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Το καταθέτω, διότι όταν προχθές σε μια απάντηση επίκαιρης ερώτησης μίλησα, απαντώντας σε στοιχείο βουλευτή, τα κανάλια των 8 δεν έπαιξαν ότι στην ερώτησή του ο βουλευτής είχε παραποιήσει πρακτικά της Βουλής (το οποίο ανέλυσα και είναι ευτυχώς στα πρακτικά). Απάντησα και του είπα ότι δεν έχετε δίκιο για τα στοιχεία που λέτε, διότι από τα στοιχεία που έχω εγώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι στα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν είναι έτσι τα πράγματα, είναι διαφορετικά. Σας καταθέτω, λοιπόν, στα πρακτικά της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων το σχετικό έγγραφο, που κατέθεσα, θα αναρτηθεί σε λίγο στο Υπουργείο Οικονομικών από το οποίο προκύπτουν τα εξής: Συγκρίνουμε τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου το 2013, το 2014, το 2015, το 2016. Το 2013 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 7,4 δισ.. Το 2014, τη χρονιά της επιτυχίας, του success story, τη χρονιά που εάν δεν σας δημιουργούσαμε πρόβλημα θα βγάζατε τη χώρα από τα προβλήματα και θα προχωρούσατε παρακάτω όπως λέτε, από το 7,4 πήγαμε στα 11.716 δισ.. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το 2015 εμείς με τα προβλήματα που είχαμε, με την αδυναμία….
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : (ΟΜΙΛΕΙ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ)
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βεσυρόπουλε, είστε παλιός εφοριακός και εσείς φέρατε ρύθμιση χρεών το 2014.
              Το 2015, λοιπόν, με τα προβλήματα που είχαμε, με την αδυναμία για πολλούς μήνες να πάρουμε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αντί 11,7 δις, εμείς κλείσαμε με 11,068 δις. ευρώ. Το 2015 από το 2014, έκλεισε πολύ καλύτερα. Και τί είπα, λοιπόν, προχθές στο Βουλευτή, ο οποίος επικαλέστηκε λάθος στοιχεία; Τους είπα «μην βιάζεστε, διότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 2016, τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται κάθε μήνα πολύ λιγότερο από αντίστοιχους μήνες προηγουμένων ετών».
Συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία μπορείτε να τα δείτε.
Τον Ιανουάριο του 2014, με 1,068 δις, το 2016 με 800 εκατ. ευρώ.
Το Φεβρουάριο του 2014, με 1,659 δις, το Φεβρουάριο του 2016 με  390 εκατ. ευρώ.          
Τον Μάρτιο του 2014, με   488 εκατ.,   τον Μάρτιο του 2016,   με 218 εκατ. ευρώ.
Δεν πανηγυρίζουμε, δεν λέμε ότι όλα είναι καλά, αλλά, αν αντί να είχαμε 218 εκατ.  αύξηση των ληξιπρόθεσμων, είχαμε 1,218 δις ευρώ, θα σήμαινε ότι λείπουν χρήματα από το Ταμείο του Δημοσίου και εδώ, αποδεικνύεται ότι δεν λείπουν. Αυτό που είπα δεν είναι πανηγυρισμοί, είναι ότι εδώ έχουμε στοιχεία ότι τα ληξιπρόθεσμα δεν έχουν την αυξητική τάση που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και αυτό ακριβώς κατέθεσα.
Επειδή, όμως, καταλαβαίνω ότι και αυτό  δεν θα φανεί πουθενά σε κάποιο δελτίο ειδήσεων των 20.00΄, ούτε θα φανούν οι υποτιθέμενοι πανηγυρισμοί, με απόλυτο σεβασμό το κατέθεσα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Σας ευχαριστώ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ)  ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ τον κ. Αλεξιάδη.
Όπως σας έχω ενημερώσει από την αρχή της συνεδρίασης ο κ. Πιτσιλής, πρέπει να αποχωρήσει.
Το λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση ως προς το τι κάνουμε, ο κ. Πιτσιλής, μίλησε, έχει υποχρέωση και πρέπει να αποχωρήσει, όμως, οι συνεργάτες του θα παραμείνουν εδώ, όπως και εγώ και θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε οποιοδήποτε θέμα θέσετε και θα ενημερώσουμε για οτιδήποτε αφορά τον Απολογισμό.
Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κενού ή οτιδήποτε άλλο, οποιοδήποτε θέμα τεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, βεβαίως και θα απαντηθεί.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κουτσούκος.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν είχαμε μειώσεις στο Φ.Π.Α; (ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Τι μειώσεις είχαμε;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν διαβάσατε την Έκθεση; (ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Τι μειώσεις είχαμε;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):…… από την πτώση του τζίρου ....... (ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Μάλιστα, ωραία. Τότε, κάντε την αφαίρεση και πείτε μου πόσο πέσαμε έξω;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών); Αυτό θα κάνει την αφαίρεση..….. ( ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ναι, να την κάνετε.
ΔΕΥΤΕΡΟΜΙΛΙΑ
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα είμαι αρκετά σύντομος, αν και μπήκαν αρκετά θέματα που δεν θέλω να μείνουν αναπάντητα και να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.
Πρώτον, το βασικό πολιτικό θέμα στη συζήτηση σήμερα, στην Επιτροπή  Οικονομικών Υποθέσεων, που καταλαβαίνω γιατί δημιουργεί αμηχανία στη Ν.Δ. και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι γιατί έρχεται ένας ανεξάρτητος Φορέας, ένας Φορέας του οποίου τα υπηρεσιακά του στελέχη έχουν επιλεγεί σε ποσοστό 99,5% και παραμένουν στις θέσεις τους από προηγούμενες Κυβερνήσεις, όχι από κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ.
Έρχεται λοιπόν ένας ανεξάρτητος φορέας και φέρνει μια Έκθεση για το τι έγινε το 2015. Αυτό λοιπόν, με στοιχεία πλέον, ούτε με μεταφυσικές ερμηνείες, ούτε με πολιτικές απόψεις, που δεν στηρίζονται σε στοιχεία. Με στοιχεία αποδεικνύει ότι το 2015, με όλα τα προβλήματα που είχαμε, πήγαμε πολύ καλύτερα από το 2014. Και εδώ μπορεί ο καθένας να έχει οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη διαφωνία. Στα στοιχεία;
Και, εδώ μια και βλέπω τον κ. Λιαργκόβα, ο οποίος κάνει πολύ σημαντική δουλειά, εγώ θα πρότεινα για παράδειγμα, στο θέμα του ΦΠΑ, να υπάρξει μια συνεργασία της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής  με την ΓΓΔΕ, είναι και εδώ η κυρία Κολυβοδιάκου η οποία έχει  την ευθύνη της Διεύθυνσης στρατηγικού  σχεδιασμού , που έκανε αυτή την πολύ καλή δουλειά  και να κάνουμε μια ανάλυση  στο ΦΠΑ και να δούμε ακριβώς  αυτό που είπατε για το ΦΠΑ. Διότι εσείς έχετε μια πολύ απλοϊκή λογική και λέτε, αυξήθηκε ο συντελεστής του Φ.Π.Α κατά τόσο τοις %, μείωση των εσόδων τόσο. Άρα, αποτυχία, δεν πιάσατε τα έσοδα.  Μα για όνομα του Θεού. Είχαμε συγκεκριμένες καταστάσεις, πτώση κατανάλωσης, πτώση της τιμής  των καυσίμων.  Τα λέει η έκθεση  μέσα, τα οποία επηρέασαν το Φ.Π.Α.  Η μείωση της πώλησης των ακινήτων,  επηρεάζει το Φ.Π.Α. το 2015  σε σχέση με το 2014. Πώς είναι δυνατόν  λοιπόν να πάτε σε ένα  τέτοιο απολογικό  επιχείρημα;  Να γίνει λοιπόν μια συνεργασία και να γίνει μια έκθεση, η οποία να έρθει και να αποδείξει τι έγινε στο Φ.Π.Α., τι έγινε στο ένα, τι έγινε στο άλλο.
Διότι, καταλαβαίνω ότι αυτό που δημιουργεί πολιτική αμηχανία, είναι ότι ένας ανεξάρτητος φορέας έρχεται και τεκμηριώνει το τι κάναμε το 2015 και, κυρίως, ότι δεν χτυπήσαμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τυροπιτάδικα, ταβέρνες, αλλά το ΚΕΦΟΜΕΠ και το ΚΕΜΕΕΠ με τους ελέγχους που έκαναν και απεικονίζονται εδώ, δείχνουν ότι είχαμε αποτέλεσμα. Με έκπληξη άκουσα ότι «οι έλεγχοι μειώθηκαν». Μα, για όνομα του θεού, ευτυχώς τα στοιχεία υπάρχουν και είναι αναρτημένα στο site του Υπουργείου Οικονομικών. Εγώ, δεν καταλαβαίνω, θα ήταν πιο καλό για την Κυβέρνηση, ν’ αυξήσει τον αριθμό των ελέγχων ή ν’ αυξήσει την εισπραξιμότητα; Διότι σας είπα τα συγκεκριμένα στοιχεία απ’ το ΚΕΜΕΕΠ, που αποδεικνύουν στη σελίδα 35 και παρακαλώ, να διαβαστεί η έκθεση «μέσος όρος το 2014: 159.000 από την είσπραξη, μέσος όρος το 2015: 937.000». Ούτε φέραμε «εξωγήινους ελεγκτές», ούτε αλλάξαμε τη νομοθεσία, ούτε τίποτα. Διαφορετική πολιτική κατεύθυνση δώσαμε σε όλα.
Δεν θα μείνω, όμως, σ' αυτό. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι στο ερώτημα, που λέει ο κόσμος «τι κάνατε για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο», απαντούν τα στοιχεία. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε καλύτερο και με τα δεδομένα του 2015 είχαμε θετικά αποτελέσματα. Βεβαίως, θα επιταχύνουμε και βεβαίως θέλουμε πολύ θετικότερα αποτελέσματα, αλλά πάντα να βλέπουμε το πλαίσιο και τις δεδομένες συνθήκες. Δεν θριαμβολογούμε, δεν θεωρούμε ότι είμαστε σε μια φάση «success story» τώρα, δεν θέλουμε να πούμε ότι «όλα είναι τέλεια», θέλουμε να πούμε, όμως, ότι έχουμε δεδομένα , τα οποία δείχνουν ότι γίνεται μια δουλειά και όποια πρόταση υπάρχει, να γίνεται καλύτερη, βεβαίως, να τη συζητήσουμε.
Τέλος, ακούω ορισμένους και κάνουν κριτική στην Κυβέρνηση για θέματα, που η ευθύνη είναι στις Κυβερνήσεις της Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Καταλαβαίνω γιατί ο κ. Κουτσούκος υπερασπίζεται το ό,τι έγινε στην Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο κ. Θεοχάρης ό,τι έκανε η Κυβέρνηση της Ν.Δ.. Καταλαβαίνω απόλυτα το γιατί. Ο κ. Θεοχάρης ως προς το τι έκανε στο παρελθόν, επειδή τότε ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών, όχι στο τι θα κάνει από δω και πέρα. Με συγχωρείτε, όμως, πολύ, για να καταλάβω, στο θέμα του ΣΔΟΕ ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή; Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-AΝ.ΕΛ. βρήκε μια κατάσταση στο ΣΔΟΕ: 700 υπάλληλοι - να πούμε ότι «και οι καθαρίστριες και οι οδηγοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι έκαναν όλοι έλεγχο», να πούμε ότι «είχαμε 700 ελεγκτές», που δεν υπήρχαν ούτε 400 ελεγκτές στο ΣΔΟΕ - και 38.000 υποθέσεις. Διότι, το ξαναλέω ότι κάποια υπηρεσιακά στελέχη φορτώναν τις υποθέσεις, για να φανούν καλοί κάπου και ικανοί κι έβγαζαν εντολές ελέγχου συνέχεια από εδώ κι από κει στο ΣΔΟΕ. 38.000 υποθέσεις και 700 ελεγκτές στο ΣΔΟΕ. 12.500 υποθέσεις παραγραφών στις 31/12/2015. Εμείς, φέραμε την παράταση της παραγραφής και γλιτώσαμε την παραγραφή 31/12/2015. Άρα, αυτοί που δημιούργησαν το αδιέξοδο, διότι δεν θα μπορούσαν, να ελεγχθούν ποτέ αυτά τα πράγματα, έρχονται τώρα και μας κατηγορούν και λένε «τι κάνετε μ’ αυτές τις υποθέσεις;».
Εμείς, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Ν.Δ., για την οποία επαναλαμβάνω τις ευχαριστίες μου, θα έχουμε τη δυνατότητα, να συζητήσουμε αναλυτικά στην Ολομέλεια όλα τα θέματα, θ’ απαντήσουμε σ’ αυτά, αλλά καλό είναι κι αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα, εκεί να πάρουν συγκεκριμένη θέση.
Ευχαριστώ πολύ.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Χ. Κεφαλίδου σχετικά με τη φορολόγηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων 2015 και την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους (18.4.2016)


http://www.minfin.gr/?

Συνεχίζουμε με την τρίτη με αριθμό   757/6-4-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου της Βουλευτού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Χαράς Κεφαλίδου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη φορολόγηση ανείσπρακτων μισθωμάτων 2015 και την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.
Ορίστε, κυρία Κεφαλίδου, έχετε τον λόγο.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων, που ξεκίνησε εδώ και μήνες ως αντίδραση του κλάδου που πλήττεται καίρια από τα επώδυνα μέτρα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό που σε λίγο θα σαρώσουν όλη τη χώρα, είναι γνωστή σε όλους. Γνωστές, επίσης, είναι και οι συνέπειες αυτής της αποχής των δικηγόρων. Έχουμε ματαίωση περίπου εβδομήντα χιλιάδων δικαστικών υποθέσεων.
Είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι αμέσως μετά την λήξη της αποχής των δικηγόρων θα δημιουργηθεί μια ασφυξία λόγω του φόρτου εργασίας τόσο στα δικαστήρια όσο και στα δικηγορικά γραφεία.
Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.4346/2015, όπου έχει προστεθεί η παράγραφος 4, ορίζεται ότι προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων που δεν έχουν εισπραχθεί, πρέπει ως την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος -που δεν αργεί, είναι σχετικά κοντά- να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθώματος ή τελικά να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Θα ήθελα, λοιπόν, να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα μπορέσει να πληρωθεί η προϋπόθεση που βάζει ο νόμος, ώστε τις συνέπειες των χειρισμών της Κυβέρνησής σας, αναφορικά με τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που ετοιμάζεστε να ρίξετε στην καμπουριασμένη από τα βάρη πλάτη των επαγγελματιών -που δικαίως οι άνθρωποι αντιδρούν-, δεν θα τα πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάω για όλους ανά την επικράτεια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα ακίνητά τους, όμως κινδυνεύουν να πληρώσουν 15% έως 35% στην εφορία για ανείσπρακτα ενοίκια.
Θέλω να υποθέσω ότι το Υπουργείο σας δεν βρίσκεται σε κάποια μυστική συνεννόηση, κύριε Υπουργέ, με τον κλάδο των δικηγόρων, για να γνωρίζει ποια θα είναι η ημερομηνία λήξης αυτής της αποχής. Επομένως, θα πρέπει η Κυβέρνηση να μας εξηγήσει αν θα μπει στη διαδικασία να τιμωρήσει τελικά τους ανθρώπους αυτούς, επειδή κάποιοι δικηγόροι διεκδικούν τα δικά τους αιτήματα και βρίσκονται σε μία αποχή διαρκή, καλώντας όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν άδικα φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.
Αν τελικά αυτή είναι η κρυφή πρόθεση της Κυβέρνησης, τότε δεν μιλάμε ποια για κράτος, κύριε Υπουργέ, μιλάμε για κάτι άλλο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Έχω απαντήσει, κυρία Βουλευτή, στην ίδια ερώτηση στις 7 Απριλίου στον συνάδελφό σας κ. Θηβαίο, Βουλευτή Βοιωτίας του Συνασπισμού, για το ίδιο ακριβώς θέμα. Θα απαντήσω, όμως, στη δική σας ερώτηση, επαναλαμβάνοντας τα ίδια θέματα.
Πρώτα από όλα να σας ξεκαθαρίσω και να είστε σίγουρη ότι σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών ούτε να αδικήσει θέλει ούτε να υπερφορολογήσει ούτε να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στους πολίτες.
Έχουμε πλήρη επίγνωση της φορολογικής ιστορίας της χώρας. Έχουμε πλήρη επίγνωση του πώς οδηγηθήκαμε εδώ. Θέλουμε να αφαιρέσουμε προβλήματα και δεν θέλουμε να προσθέσουμε προβλήματα. Και σίγουρα δεν θέλουμε να προσθέσουμε αδικίες στις πάρα πολλές αδικίες που έχει ήδη το φορολογικό μας σύστημα με διαχρονικές πολιτικές ευθύνες. Μάλλον, όμως, δεν αφορούν αυτήν τη στιγμή τη συζήτηση. Για όλα φταίει αυτή η Κυβέρνηση από ό,τι καταλαβαίνω και για όλα φταίνε αυτοί οι Υπουργοί. Δεν υπάρχει πολιτικό παρελθόν σε αυτήν τη χώρα, έχουν παραγραφεί όλα αυτά.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να πω ότι είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση έδωσε έναν αγώνα και κατάφερε τα έσοδα από ανείσπρακτα ενοίκια να μην φορολογηθούν. Να σας θυμίσω τι έγινε εδώ πριν από λίγους μήνες όταν μας κατηγορούσαν ότι με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε, θα φορολογήσουμε εισοδήματα που δεν υπάρχουν. Αυτό το θέμα λύθηκε. Ήρθε η διάταξη, ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα, ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβεβαιώθηκαν οι «Κασσάνδρες» των οκτώ, ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που έλεγαν ότι θα φορολογήσουμε αναδρομικά και διάφορα τέτοια ωραία και φέραμε τη διάταξη.
Δεν περιμέναμε, όμως, την αποχή των δικηγόρων. Δεν την περιμέναμε, διότι θεωρούσαμε ότι μέσα από τον διάλογο (γιατί εμείς με διάλογο θέλουμε να λύνουμε τα ζητήματα με την κοινωνία) θα λύναμε τα θέματα. Η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται. Εγώ έκανα συνάντηση και με τους δικηγόρους και με το Οικονομικό Επιμελητήριο και θα κάνω και όσες άλλες χρειαστούν, διότι αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας, να κουβεντιάζει μαζί τους, και θα ζητήσω να λυθεί αυτό το θέμα.
Εάν δεν λυθεί, οι λύσεις που έχουμε είναι τρεις:
Η πρώτη λύση που έχουμε είναι να δοθεί άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους (οργανωμένα όμως) στους δικηγόρους να λάβουν ειδική άδεια για τις συγκεκριμένες ενέργειες για τους πολίτες. Η μία λύση είναι αυτή.
Η δεύτερη λύση είναι να παρατείνουμε τις φορολογικές δηλώσεις όταν έχουμε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή ανείσπρακτα ενοίκια, για όσο χρόνο χρειαστεί, για να καλυφθεί το όλο πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε.
Η τρίτη λύση που έχουμε μπροστά μας είναι να δεχτούμε τις φορολογικές δηλώσεις τώρα στις περιπτώσεις που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, τροποποιώντας τη σχετική διάταξη και να μας φέρουν τα σχετικά έγγραφα μετά, όταν λήξει η αποχή.  
Εξετάζουμε αυτές τις τρεις περιπτώσεις. Σας μιλάω με πλήρη ειλικρίνεια, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα στους πολίτες. Θα βρούμε την καλύτερη λύση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.
Παρακαλώ, κυρία Κεφαλίδου, έχετε πάλι τον λόγο.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω την ερώτηση του συναδέλφου -κατατέθηκε με μια μέρα διαφορά από τη δική μου- και γνωρίζω και την απάντηση που είχατε δώσει. Οφείλω να σας πω ότι εκείνη η απάντηση δεν μας ικανοποίησε. Δεν θεωρώ ότι ήταν σοβαρή απάντηση υπεύθυνης Κυβέρνησης, διότι ήταν στη λογική βλέποντας και κάνοντας, παίρνουμε μία παράταση μέχρι τον Ιούλιο και εδώ είμαστε, με διάλογο –το είπατε και τώρα- να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να λύσουμε το θέμα.
Επειδή, όμως, γνωρίζετε ότι σίγουρα δεν μπορεί να είναι γνωστή η ημερομηνία που θα λήξει η αποχή των δικηγόρων και, από την άλλη, γνωρίζετε ότι ακόμη κι αν αύριο λήξει η αποχή των δικηγόρων, είναι τέτοιος ο φόρτος και σίγουρα δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων ούτε να τρέξουν στους δικηγόρους τους για να ρυθμίσουν την υπόθεση αυτή ούτε οι δικηγόροι μπορεί να την έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, θέλω να σας πω ότι χρειάζεται σίγουρα μια αντιμετώπιση.
Θεωρώ ότι οι τρεις προτάσεις που κάνατε στο τέλος είναι στη θετική κατεύθυνση. Και σήμερα, για να μην μας κατηγορείτε ότι κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, έχω κι εγώ να σας καταθέσω μία πρόταση, θεωρώντας ότι σίγουρα πρέπει η συγκεκριμένη περίπτωση να ρυθμιστεί με έναν κατ’ εξαίρεση τρόπο, σε ό,τι αφορά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. 
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι θα μπορούσε το Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων να απαλλάσσονται του φόρου από ανείσπρακτα ενοίκια, με την υποβολή μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης για τα καθυστερούμενα μισθώματα. Κι αν αυτό δεν φτάνει στην Κυβέρνηση και θέλει κάποια άλλη κατοχύρωση, θα μπορούσε ακόμη-ακόμη να γίνει και με μία υποβολή αντιγράφου εξωδίκου πρόκλησης που έχει απευθύνει προς τους μισθωτές για καταβολή καθυστερούμενων μισθωμάτων.
Ξέρετε πολύ καλά ότι οποιαδήποτε δικαστική οδό θέλει να ακολουθήσει ένας εκμισθωτής, με βάση τον νόμο που διέπει τις εξώσεις ή τις εξοφλήσεις μισθωμάτων, υποχρεώνεται τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες πριν να έχει οχλήσει τον μισθωτή του με ένα εξώδικο. Αυτό το εξώδικο δεν χρειάζεται παρουσία δικηγόρου. Μπορεί να γίνει από τον εκμισθωτή και μόνο, άρα είναι μια απλή διαδικασία.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι με αυτόν τον στοιχειώδη τρόπο, που δεν έχει καμία γραφειοκρατία και απλοποιεί λίγο τη διαδικασία, η Κυβέρνηση μπορεί να έχει μια πραγματικά υπεύθυνη αντιμετώπιση στο θέμα, σεβόμενη τους πολίτες και χωρίς να τους υποβάλλει στο πείραμα της γνωστής ιστορίας του Χότζα με το γαϊδούρι όπου, όταν τελικά έμαθε τον γάιδαρο να μην τρώει, ψόφησε.
Ευχαριστώ.            
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τέτοια παραδείγματα, ούτε να επαναλάβουμε τέτοιες διδακτικές ιστορίες.
Όμως, αυτό που θα ξέρετε, κυρία Βουλευτή, είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να λύνει προβλήματα. Δεν περιμέναμε ότι θα γίνει όλη αυτή η ιστορία με τους δικηγόρους. Θα το αντιμετωπίσουμε.
Είναι πολύ θετική η πρότασή σας, την λαμβάνουμε υπόψη και γενικά, είναι θετικό σε αυτή την Αίθουσα, εκτός από κριτική, να ακούμε και προτάσεις. Εμείς την όποια πρόταση θα την αξιοποιήσουμε, θα την αξιολογήσουμε κι αν τελικά υιοθετήσουμε τη δική σας πρόταση, να ξέρετε ότι θα βγούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι είναι μία πρόταση που την έκανε μια Βουλευτής της Αντιπολίτευσης.    
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ.

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου σχετικά με τα «Panama Papers» και την φοροδιαφυγή (18.4.2016)


http://www.minfin.gr/?

Προχωρούμε στην πέμπτη, με αριθμό 781/12-4-2016, επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το Παγκόσμιο Σκάνδαλο Offshore και τη φοροδιαφυγή.
Κύριε Καμμένε, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, είναι γνωστή και από τα Μέσα, αλλά και όχι μόνο, η περίπτωση του μεγάλου σκανδάλου των Panama Papers, που ξεκίνησε μέσα από τη συγκεκριμένη εταιρεία Fonseca, στον Παναμά.
Πέρα απ’ αυτό, όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων είναι ότι οι εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ιδρύθηκαν ή παραγγέλθηκαν με μυστικούς μετόχους τα χρόνια της κρίσης έχουν ξεπεράσει τις εκατόν ενενήντα τέσσερις με έδρα τις Παρθένους Νήσους, τις Σεϋχέλλες, τον Παναμά, τις Μπαχάμες, τη Βρετανική Αγκουίλα και τη Σαμόα. 
Αποτελεί έκπληξη το πώς οι Έλληνες βγάζουν τα χρήματά τους σε offshore εν μέσω κρίσης. Και επίσης θα πρέπει και εμείς ως Κυβέρνηση και εσείς ως αρμόδιος Υπουργός και με τη δική μας βοήθεια να κάνουμε την αντίστοιχη και την κατάλληλη έρευνα έτσι ώστε να βρούμε ποια είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές τις μεταφορές χρημάτων, οι οποίες είναι ξεκάθαρα για φοροδιαφυγή και όχι για φοροαποφυγή.
Εδώ να πούμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς ξαναβλέπουμε –και στη δευτερολογία μου θα έρθω σε αυτό- το όνομα του κ. Παπασταύρου και του κ. Μεταξά και του κ. Λαναρά και άλλων ανθρώπων, οι οποίοι μετέχουν σε τρεις εταιρείες και σε ένα ίδρυμα. Δεν θα μακρηγορήσω για να έχουμε χρόνο και να συζητήσουμε και στη δευτερολογία μου.
Σας ρωτώ, κύριε Υπουργέ: Το σκάνδαλο αυτό καταδεικνύει την ανάγκη να εξεταστεί η κατακόρυφη αύξηση της υπεράκτιας δραστηριότητας των Ελλήνων εν καιρώ κρίσης; Ποια είναι τα επόμενα βήματα που εξετάζει το Υπουργείο για να εντοπιστούν όσοι δημιούργησαν τέτοιες εταιρείες για να αποφεύγουν την φορολόγηση στην Ελλάδα;
Πώς θα χειριστείτε το γεγονός ότι ο κ. Παπασταύρου εμπλέκεται για μια ακόμη φορά σε ένα τόσο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο; Θα καλέσετε τους εμπλεκόμενους, όπως προκύπτουν, από τη λίστα ονομάτων και τον συμβολαιογράφο για να διερευνηθούν τυχόν φορολογικές απάτες;
Τέλος, θα ερευνήσετε τις ακριβείς δραστηριότητες των συγκεκριμένων offshore εταιρειών; Θα ελέγξετε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και άλλα υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία τους; Προτίθεστε να συντονίσετε συνεργασία με τις δικαστικές, φορολογικές και τραπεζικές Αρχές του Παναμά έτσι ώστε να συνδράμουν στην διαλεύκανση των υποθέσεων offshore Ελλήνων, οι οποίες ξεπερνούν τις διακόσιες τριάντα τον αριθμό;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, θέτετε ένα τεράστιο ζήτημα με την ερώτησή σας σε ό,τι αφορά και το πώς λειτουργεί η Ευρώπη, πώς λειτουργεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αλλά και ποια είναι η υποκρισία του φορολογικού συστήματός μας όταν επιβάλλουμε μεγάλη φορολογία σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και κάποιες άλλες, είτε μέσω των διαδικασιών της φοροαποφυγής, των ενδοομιλικών συναλλαγών, των τριγωνικών συναλλαγών, των συναλλαγών με εταιρείες που έχουν έδρα υπεράκτιες χώρες, αποφεύγουν στοιχειώδη φορολογική υποχρέωση.
Εκεί όμως, χρειάζεται ένα αγώνας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στο τι είναι να γίνει και θα σας πω μετά το τι έχουμε κάνει και σε επίπεδο ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα συγκεκριμένα θέματα. Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα και συγκεκριμένα από τις 06/04, ζήτησα με έγγραφό μου προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων –θα το καταθέσω στα Πρακτικά το έγγραφο- «να εκπονηθεί άμεσα επιχειρησιακό σχέδιο για την αναλυτική αξιοποίηση των στοιχείων και των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Τύπο, Panama Papers, και αφορούν πρόσωπα σχετιζόμενα με υπεράκτιες εταιρείες με έδρα τον Παναμά. Για το σχέδιο αυτό παρακαλώ να συνεργαστείτε με τους αρμόδιους εισαγγελείς, γιατί θέλουμε να υπάρχει συντονισμός και όχι όπως στο παρελθόν να καθυστερούμε από την ανυπαρξία συντονισμού».
Επίσης, ο σχετικός έλεγχος προτείνουμε να ξεκινήσει κατά προτεραιότητα από πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν και να συσχετιστεί άμεσα με εντολές ελέγχων και εισαγγελικές παραγγελίες που έχουν ήδη εκδοθεί.
Γιατί τα κάναμε αυτά; Δεν έχουμε κάποια λογική στοχοποίησης δημοσιογράφων, πολιτικών ή οποιωνδήποτε άλλων. Έχουμε μια λογική, όμως, ότι πρέπει κυρίως από εμάς τους πολιτικούς να ξεκινάνε οι έρευνες. Εμένα να ψάξουν πρώτο και ό,τι έχουν να το ψάξουν, ιδιαίτερα τις σχέσεις με τις τράπεζες όπου έχω ένα στεγαστικό δάνειο και προσπαθώ να το εξοφλήσω. Εμάς τους πολιτικούς να ψάξουν πρώτα να ξεκινήσουν από εμάς, ακριβώς για να μην αιωρείται όλο αυτό από πάνω μας.
Όμως, σε ό,τι αφορά το ζήτημα γενικά για το τι ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο επόμενο διάστημα θα έρθει η διάταξη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο μεταξύ άλλων θα περιέχονται οι πληροφορίες για καταθέσεις στο εξωτερικό, για συμμετοχή σε εταιρείες, offshore, υπεράκτιες και διάφορα τέτοια. Η διασταύρωση των στοιχείων θα επιτευχθεί από το Πρόγραμμα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών (FATCA), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στο άμεσο μέλλον.
Θα δοθεί η δυνατότητα άμεσα στους πολίτες να προβούν σε εθελοντική γνωστοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων μέσω του προγράμματος εθελοντικής αποκάλυψης. Αναδιοργανώνουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου των λιστών φοροδιαφυγής, Λαγκάρντ, Μπόργιανς, καθώς και των λοιπών υποθέσεων.
Εκτός από τα δύο τμήματα που δημιουργήθηκαν στο ΚΕΦΟΜΕΠ τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με έλεγχο εισαγγελικών παραγγελιών που αφορούν συγκεκριμένες λίστες, προχωρούμε και σε άλλες ενέργειες.
Επίσης, ολοκληρώθηκε το νέο οργανόγραμμα του ΣΔΟΕ το οποίο θα ερευνά, μεταξύ άλλων, υποθέσεις που σχετίζονται με την παράνομη προέλευση και διαχείριση κεφαλαίων μέσω offshore εταιρειών και αποσκοπούν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Τέλος, έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα ενσωματώσει την Οδηγία 849/2015, για την οποία θα χρησιμοποιείται το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την πρόληψη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σε ό,τι αφορά -και να κλείσω- την αναφορά σας σε ονόματα που είναι στις λίστες αυτές και στα δημοσιεύματα καταλαβαίνετε ότι από τη θέση μου δεν μπορώ να αναφερθώ σε κανένα όνομα και για λόγους φορολογικού απορρήτου, αλλά και γιατί η συχνή αναφορά κάποιων ονομάτων σε όλες αυτές τις λίστες έχει ξεφύγει πλέον από την έννοια της πολιτικής κριτικής και αγγίζει τα όρια της γραφικότητας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Τον λόγο έχει και πάλι ο κ. Καμμένος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας. Ήταν λεπτομερής και εμπεριστατωμένη, δείχνει μία δομή οργάνωσης έτσι ώστε αυτό το Υπουργείο, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για να πάει καλά η πατρίδα, το Υπουργείο Οικονομικών, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να πάψει πλέον να υπάρχει η από δόλο ή με δόλο κακουργηματική φοροδιαφυγή.
Ειδικά, αν θέλετε και για πολιτικούς λόγους, εν μέσω κρίσης όταν όλοι φορολογούμαστε, και πρέπει να φορολογούμαστε και να εισφέρουμε στον δημόσιο κορβανά, για να πάει καλά η χώρα, κάποιοι βγάζουν τα χρήματά τους έξω κατά συνέργεια και κατά συναυτουργία με δικηγόρους και συμβολαιογραφικά γραφεία.
Το λέω συγκεκριμένα, διότι αν δεν υπάρχουν τα συμβολαιογραφικά γραφεία και οι δικηγόροι δεν μπορούν να γίνουν αυτές οι πράξεις. Όλα αυτά, βέβαια, είναι ή μόνα τους σαν γραφεία ή συμβολαιογραφικά γραφεία ή νομικά, αλλά συνήθως οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού οι ίδιες έχουν αυτές τις οργανώσεις –το γνωρίζουν πολύ καλά-, διότι είναι ο τρόπος τους να αποκρύβουν και να παρέχουν αυτού του είδες τις κακές υπηρεσίες προς το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και τους φορολογούμενους όλου του κόσμου. Δηλαδή, έχουν ένα κίνητρο στο να κρύβουν χρήματα και αυτός είναι ένας από τους ρόλους των μεγάλων τραπεζών στο εξωτερικό.
Είναι συγκεκριμένο και πρέπει να διαχωρίσουμε τις onshore με τις offshore. Δηλαδή, όταν λέμε εξωχώρια εταιρεία οι μετοχές αυτής μεταβιβάζονται εγγράφως και χειρόγραφα σε ένα χαρτί, το οποίο είναι ανώνυμο και ο φέρων το χαρτί είναι και αυτός που είναι και ο μέτοχος, λέγεται bearer στα αγγλικά, δηλαδή αυτός που το φέρει. Δεν είναι ονομαστική η μετοχή, άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να το φέρω εγώ, εσείς, ο κ. Μουζάλας και να δείξουμε ή να πούμε ότι εμείς είμαστε μέτοχοι, αν συμφέρει ή αν δεν συμφέρει κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ)
Από εκεί και πέρα, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη βοήθεια των δικαστών. Γνωρίζω, από κάποια πληροφορία που έχω, ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν επιληφθεί στην Ελλάδα -τόσο οι οικονομικοί εισαγγελείς, η κυρία Ελένη Τουλουπάκη, έχω την ενημέρωση, και ο κ. Χρήστος Τζούρας, όπως επίσης και ο Εισαγγελέας του οικονομικού εγκλήματος κ. Παναγιώτης Αθανασίου- διά της δικαστικής οδού και δικαστικής συνδρομής με τον Παναμά και άλλες χώρες έτσι ώστε τα χαρτιά αυτά να έρθουν επίσημα στα χέρια μας. Διότι αν δεν έρθουν και με τον επίσημο τρόπο οι δικηγόροι των –εντός ή εκτός εισαγωγικών- αντιδίκων των κατηγορουμένων, θα μπορέσουν να επικαλεστούν κακοδικία έτσι ώστε το Δημόσιο να χάσει τη δίκη και να μην φτάσει στην ουσία. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ στη διαδικασία.
Θα μου επιτρέψετε και μένα να καταθέσω στα Πρακτικά ό,τι έχουμε βρει δημόσια σε σχέση με τα Panama Papers, τα επίσημα χαρτιά διαφόρων εταιρειών που εμπλέκονται άνθρωποι του ελληνικού πολιτικού βίου για όποιον θέλει να τα μελετήσει.
Και σας παρακαλώ πάρα πολύ, αν δεν υπάρχει ο κόσμος στο Υπουργείο Οικονομικών, τον οποίο χρειαζόμαστε σαν κεφάλια, χέρια και μυαλά για να δουλέψει σε αυτές και άλλες υποθέσεις που θα προκύψουν, γιατί όπως βλέπετε, κάθε τόσο προκύπτουν καινούργια ζητήματα, παρακαλώ σαν Κυβέρνηση να κάνουμε το παν έτσι ώστε να βρούμε ή να μετακινήσουμε τον κόσμο από άλλες δομές και από άλλα Υπουργεία, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το έργον. Διότι αν δεν έχουμε και τους ανθρώπους, δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το έργον όσο καλή πρόθεση και διάθεση να έχουμε εμείς.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Καμμένο.
Θα δευτερολογήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, έχετε απόλυτο δίκιο για το έργο που κάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Πραγματικά κάνουν ένα πολύ σημαντικό έργο μαζί με τους εισαγγελείς διαφθοράς, μαζί με τους τακτικούς εισαγγελείς έχουν αναδείξει πάρα πολλές υποθέσεις φοροδιαφυγής, είμαστε σε συνεργασία μαζί τους, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους.
Θέλουμε να τους βοηθήσουμε περισσότερο, αλλά δυστυχώς μας λείπει πάρα πολύ ελεγκτικό προσωπικό. Μας λείπει πάρα πολύ το ελεγκτικό προσωπικό αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες, με το ύψος φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου που έχουμε. Ψάχνουμε να βρούμε τις λύσεις να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες μας όσο γίνεται περισσότερο, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον σοβαρό ρόλο που έχουμε.
Γίνεται μία πολύ καλή δουλειά από τους εισαγγελικούς λειτουργούς και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να παρακαλέσω τους πάντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, διότι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι οι αναφορές πολιτικών σε κατηγορούμενους από εισαγγελικές έρευνες, όταν έχει τελειώσει η εισαγγελική έρευνα και έχουν παραπεμφθεί.
Ακούμε πολλές φορές πολιτικούς να βγαίνουν χωρίς κανένα σεβασμό στη Δικαιοσύνη, χωρίς κανένα σεβασμό στον θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου και του Βουλευτή, του πολιτικού και να κρίνουν κατηγορούμενους για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, έχουν παραπεμφθεί και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς έχουν και πλούσιους φίλους, βρίσκουν κάτι εκατομμύρια και πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώνουν.
Ας αφήσουμε τους εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους και να μην παρεμβαίνουμε στην όλη δουλειά τους. Αυτοί κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και δεν πρέπει να κρίνουμε εμείς το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε, θα καταθέσω διάφορα έγγραφα, όπως το έγγραφό μου προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το έγγραφο της Διεύθυνσης Ελέγχων του Υπουργείου, το αντίστοιχο έγγραφο του ΣΔΟΕ και το έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, οι οποίοι, αναφερόμενοι στον Παναμά, περιγράφουν μέσα ότι έγινε εκ μέρους μας γραπτή αναφορά τον Ιούλιο του 2015 στο παγκόσμιο φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών, όπου επισημάνθηκε ότι ο Παναμάς δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της χώρας μας για σύναψη συμφωνίας ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών. Τέλος, σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, αναφέρεται ότι ο Παναμάς υπαναχώρησε και στην αρχική δέσμευση προς το παγκόσμιο φόρουμ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Γνωρίζω όλα αυτά τα προβλήματα και θεωρούμε ότι είτε η νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή με την ενσωμάτωση της Οδηγίας και την αυτόματη δυνατότητα ανταλλαγής είτε η συμφωνία FATCA και μία σειρά από άλλες συμβάσεις που η χώρα έχει και θα κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενισχύσουν το ελεγκτικό και θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας.