Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ν. Θηβαίου σχετικά με τη ρύθμιση για τα ανείσπρακτα μισθώματα (7.4.2016)


http://www.minfin.gr/?

Θα συζητηθεί τώρα η πρώτη με αριθμό 736/4-4-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Βοιωτίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Θηβαίου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη ρύθμιση για τα ανείσπρακτα μισθώματα.
Κύριε Θηβαίε, ορίστε, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι σ’ αυτό το διάστημα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2015 προκύπτει αντικειμενικά για πολλούς εκμισθωτές ακινήτων ένα πρόβλημα. Είναι γνωστό ότι παρά πολλοί εκμισθωτές δεν μπορούν λόγω οικονομικής κρίσης ή άλλων παραγόντων να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, τα μισθώματά τους, συνολικά ή μέρος αυτών. Όμως, η φορολογία εισοδήματος από μισθώματα είναι συγκεκριμένη και πρέπει ο εκμισθωτής, όταν δεν εισπράττει, να εκχωρήσει στη ΔΟΥ –με αγωγή, φυσικά- διαταγή πληρωμής ώστε να μη φορολογηθεί για ανείσπρακτα ενοίκια.
Σήμερα, η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων για περισσότερο από δυόμισι μήνες δημιουργεί αντικειμενικά ένα πρόβλημα. Στερεί από χιλιάδες εκμισθωτές το δικαίωμά τους να προστατευθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν –και θα φορολογηθούν άδικα- και γι’ αυτό ερωτάσθε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε γι’ αυτό το θέμα που αδικεί σήμερα χιλιάδες εκμισθωτές, μιας και ο χρόνος για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων τρέχει και τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ μικρά.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ο κ. Αλεξιάδης έχει τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, με την ερώτησή σας θέτετε ένα υπαρκτό ζήτημα, αλλά να είστε σίγουρος ότι θα δώσουμε λύση. Όπως δώσαμε λύση στο θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, έτσι θα δώσουμε λύση και σ’ αυτό το ζήτημα. Δώσαμε λύση στο θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, παρά τις καταστροφολογικές περιγραφές που υπήρχαν εκείνο το διάστημα από ορισμένες πτέρυγες της Βουλής και από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η Κυβέρνηση θα φορολογήσει εισοδήματα που δεν υπάρχουν, δηλαδή ανείσπρακτα ενοίκια.
Δώσαμε μια λύση η οποία προέβλεπε ότι εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκαση μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, δεν θα έχει καμμία φορολογική υποχρέωση αυτός που έχει το ακίνητο και το νοικιάζει και δεν εισέπραξε ενοίκια ή δεν εισέπραξε συνολικά ενοίκια και το ποσό εκείνο που δεν εισέπραξε.
Όμως, δυστυχώς, αυτός ο σχεδιασμός που είχαμε δεν μπόρεσε να προχωρήσει, διότι προέκυψε η αποχή των δικηγόρων. Ωστόσο, αυτό το θέμα είναι κάτι που μας απασχολεί. Θα δώσουμε λύση. Οι λύσεις που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή είναι να παρατείνουμε σίγουρα τις προθεσμίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις μέχρι να λυθεί η αποχή των δικηγόρων, η οποία ελπίζουμε να λυθεί άμεσα. Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν λειτουργεί αυτή η λύση, θα δούμε το πώς θα μπορέσουν να δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκιά τους, χωρίς να φορολογηθούν γι’ αυτά.
Ούτως ή άλλως, το Υπουργείο Οικονομικών το σχεδιάζει και θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο η σχετική απόφαση. Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι θα την είχα εκδώσει αυτήν την απόφαση. Όμως, μου είχαν πει να είμαι εδώ στις 11.30΄ και έχει πάει 13.30΄ και θα πρέπει να γυρίσω τώρα στο Υπουργείο και στις 18.00΄ να είμαι πάλι στη Βουλή για άλλη υποχρέωση. Με αυτή την απόφαση, λοιπόν, θα πάνε όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις σε σχέση με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο τέλος Ιουνίου.
Άρα, μέχρι τότε θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δήλωσή τους. Και αυτό το θέμα θα το αντιμετωπίσουμε, είτε με παράταση σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αυτές μετά τη λήξη της αποχής είτε με το να μη χρειαστεί να γίνουν αυτά τα πράγματα, αλλά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με κάποιον άλλον τρόπο.
Να είστε σίγουρος ότι το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι σ’ αυτά που γνωρίζουμε και θα δώσουμε λύση.
Σας ευχαριστώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εν αναμονή λοιπόν, κύριε Υπουργέ, των σχετικών ρυθμίσεων. Σ’ αυτή τη φάση μπορούμε να πούμε ότι καλυφθήκαμε με την έννοια ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις γι’ αυτό το θέμα.
Σας ευχαριστώ.
(Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης δεν θα δευτερολογήσει, γιατί καλύφθηκε από την πρωτολογία του)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης):Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου