Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Απάντηση Αλεξιάδη στο NEWS 247 για τα ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών (7.4.2016)

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/apanthsh-aleksiadh-sto-news-247-gia-ta-akinhta-toy-ypoyrgeioy-oikonomikwn.3995806.html

Στο άρθρο του NEWS 247 "Ένας Τσιφλικάς, που αναγκάζεται να μένει στο νοίκι", απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφερόμενος στα ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών, θέμα που θίγει το άρθρο, σημειώνει ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενοικίων (για το Υπουργείο Οικονομικών) σε όλη την Ελλάδα.
Μάλιστα, δεσμεύεται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει λύση και για το ακίνητο στη Λ. Θηβών, για το οποίο το ελληνικό κράτος πληρώνει 221.000€ το μήνα, χωρίς να το χρησιμοποιεί, λέγοντας ότι το πρώτο γραφείο που θα μεταφερθεί εκεί θα είναι το δικό του.

Ολόκληρη η απάντηση του Τ. Αλεξιάδη στο NEWS 247

"Οι ασφυκτικές υποχρεώσεις της περιόδου δεν επέτρεψαν να απαντήσω αυθημερόν σε ανάρτησή σας της 4.4.2016 με τίτλο «Ένας τσιφλικάς που αναγκάζεται να μένει στο νοίκι». Για να μην ερμηνευτεί όμως διαφορετικά η στάση μου, σας απαντώ (με καθυστέρηση  λίγων ημερών) και σας ενημερώνω ότι:

1. Είναι βέβαιο ότι όποιος αναλαμβάνει πολιτικό αξίωμα, δεν κρίνεται από τις προθέσεις και τιςδιαπιστώσεις του, αλλά από τις πράξεις του και το αποτέλεσμά τους. Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες για όσα έγιναν στο χρονικό διάστημα από την πρώτη ορκωμοσία μου (18.7.15) και μέχρι σήμερα. Ας κριθώ όμως για όσα έχω κάνει και  ΟΧΙ για όσα δεν έκαναν (διαχρονικά) άλλοι.
2. Από την αρχή συγκεντρώθηκαν όλες οι πληροφορίες και με συνέντευξη τύπου, ενημέρωσα για τον σχεδιασμό και την εξοικονόμηση δαπανών. Ερευνήθηκαν (στην Αττική) οι υπάρχουσες λύσεις και εντοπίστηκε το ακίνητο στην Λ. Θηβών 196-198, για το οποίο το Δημόσιο έχει υποχρέωση για:
- Μηνιαίο μίσθωμα 221.000€  
- Φύλαξή του από την Ελληνική Αστυνομία
- Πληρωμή δαπανών για λογαριασμούς δικτύων κοινής ωφελείας.
3. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει 2.100-2.400 θέσεις εργασίας, 506 θέσεις στάθμευσης,είναι βιοκλιματικό και έχει όλα τα σύγχρονα συστήματα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπει η νομοθεσία και αποδεικνύουν οι σχετικές άδειες των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε σύγκριση με τα υπάρχοντα (μισθωμένα) κτίρια, υπερέχει σε όλους τους τομείς.
4. Έγιναν αμέσως επαφές με τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη για τον σχεδιασμό της όλης κατάστασης και συνεχίζουν οι επαφές με άλλους αρμόδιους φορείς. Ενημερώθηκαν τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων και απαντήθηκαν όλα τα θέματα που έθιξαν και αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών. Οι όποιες συνδικαλιστικές αντιδράσεις είναι σεβαστές, ειδικά από εμένα που υπηρέτησα το συνδικαλιστικό κίνημα και γνωρίζω πολύ καλά τις διαδικασίες του.
5. Πολιτική απόφαση είναι η αξιοποίηση του κτιρίου, με σεβασμό στις διαδικασίες τουΔημοσίου (οι οποίες δυστυχώς πολλές φορές καθυστερούν) και η μεταφορά εκεί υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι τουλάχιστον παραλογισμός να δαπανούμε (σαν Υπουργείο) δύο  εκατομμύρια μηνιαία για ενοίκια, όταν υπάρχουν κενά κτίρια ή άλλα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αν από τον τελικό σχεδιασμό υπάρξει η δυνατότητα, θα στεγαστεί και άλλο Υπουργείο εκεί, εκτός από φορολογικές υπηρεσίες.
6. Εκτός όμως από το συγκεκριμένο κτίριο υπάρχει σε εξέλιξη σχεδιασμός για την εξοικονόμησηενοικίων (για το Υπουργείο Οικονομικών) σε όλη την Ελλάδα. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει:
- Πλήρη καταγραφή των αναγκών ανά πόλη.
- Ενοποίηση των διάφορων υπηρεσιών του Υπουργείου (σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) σε ένα (ή το πολύ δύο) κτίριο ανά πόλη. Σήμερα έχουμε πόλεις που στεγάζουν σε διαφορετικά κτίρια την Εφορία, το Τελωνείο, το ΣΔΟΕ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, την Υ.Δ.Ε. κλπ. που ανήκουν στο ίδιο Υπουργείο!
- Αξιοποίηση (όπου υπάρχουν) ακινήτων του Δημοσίου κλπ.
Για όλα αυτά έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας (με συμμετοχή και των ομοσπονδιών των εργαζομένων του Υπουργείου) η οποία ετοιμάζει τις σχετικές εισηγήσεις. Προσπάθησα όσο συνοπτικά ήταν δυνατό, να σας απαριθμήσω όχι προθέσεις, αλλά πράξεις που έγιναν. Για την ταχύτητά τους μπορεί να ασκηθεί οποιαδήποτε κριτική. Ας αναλογιστούμε όμως, όχι μόνο το τι έπρεπε να γίνει, αλλά σε ποια περίοδο, με ποιες παράλληλες δράσεις (σε πολλά σημαντικά θέματα) και με ποια νομοθετικά δεδομένα και διαδικασίες του Δημοσίου έγιναν όλα αυτά.
Αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι το συντομότερο δυνατό, από τα νέα γραφεία στη Λ. Θηβών, θα σας ενημερώσω για όλα τα θέματα. Γιατί θα ζητήσω (όταν ξεκινήσουν οι μεταφορές) το πρώτο γραφείο που θα μεταφερθεί εκεί, να είναι το δικό μου. Γιατί θέλω να είμαι μέρος της λύσης και όχι αφηγητής και μέρος του προβλήματος (όπως τονίζεται στην τελευταία πρόταση του άρθρου σας)". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου