Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Α. Ιγγλέζη σχετικά με το αίτημα δημιουργίας ΓΕΦ στην πρωτεύουσα του Δήμου Αριστοτέλη (3.6.2016)


http://www.minfin.gr/

Αθήνα, σήμερα στις 3 Ιουνίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία και κύριε συνάδελφε, κύριε Υπουργέ, κύριε Αλεξιάδη, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση της μιας και μοναδικής ερώτησης, στην οποία θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης. Είναι η πρώτη με αριθμό 932/31-5-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου της Βουλευτού Χαλκιδικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αικατερίνης Ιγγλέζη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη δημιουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) στην πρωτεύουσα του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.
Όπως είπα, θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αλεξιάδης.
Κυρία Ιγγλέζη, έχετε τον λόγο. Θα υπάρχει άνεση στον χρόνο. Αυτό είναι το καλό, όταν γίνεται μόνο μία ερώτηση.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για την άνεση του χρόνου.
Κύριε Υπουργέ, στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού δημιουργούνται γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων, τα οποία έρχονται να καλύψουν το όποιο κενό δημιουργείται από τη συγχώνευση των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών, που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται σε όλη τη χώρα.
Τα γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό τη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών και κατ’ αντιστοιχία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στεγάζονται σε χώρους των ΟΤΑ.
Βάσει, λοιπόν, αυτού του πλαισίου αναδιοργάνωσης, θέλω να τονίσω την αναγκαιότητα της δημιουργίας –και το τονίζω αυτό- ενός δεύτερου γραφείου εξυπηρέτησης φορολογουμένων στον Δήμο Ιερισσού και στον Δήμο Αριστοτέλη και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά του, στην έδρα του, την Ιερισσό, λαμβάνοντας υπόψη τα πολυάριθμα αιτήματα των δημοτών.
Αυτό το αίτημα υπογραμμίζουν και καθιστούν αναγκαίο οι εξής παράγοντες: Ο πρώτος είναι ότι το ήδη υπάρχον ΓΕΦ στην Αρναία Χαλκιδικής είναι υποστελεχωμένο και αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλους τους δημότες του Δήμου Αριστοτέλη. Επίσης, η πρόσβαση στην περιοχή της Αρναίας γίνεται μέσα από ένα ορεινό δίκτυο, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες λόγω παγετού έχει έναν αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας.
Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η μετάβαση των δημοτών από τις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Αριστοτέλη στον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα του Νομού, όπου βρίσκεται και η αρμόδια ΔΟΥ, είναι τρομακτικά δύσκολη καθώς το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο δεν εξυπηρετεί την απευθείας μεταφορά των πολιτών με μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν υπάρχει ΚΤΕΛ, δηλαδή, μεταξύ της περιοχής της Ιερισσού και του Πολυγύρου.
Τέλος, θα υπογραμμίσω ότι ο κύριος όγκος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εμπορικά καταστήματα, τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ. του Δήμου Αριστοτέλη εντοπίζεται στην παραθαλάσσια περιοχή πλησίον της Ιερισσού.
Κατόπιν τούτου, ερωτάται ο κύριος Υπουργός: Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία δεύτερου ΓΕΦ στο Δήμο Αριστοτέλη με έδρα την Ιερισσό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Βουλευτή, με την ερώτησή σας αναδεικνύεται ένα πρόβλημα, σε σχέση με την ταλαιπωρία των πολιτών, για να εκπληρώσουν τις στοιχειώδεις φορολογικές τους υποχρεώσεις, διότι, αντί η πολιτεία να τους εξυπηρετεί, τους αναγκάζει να μετακινούνται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Έγινε τα προηγούμενα χρόνια μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών, διότι είχαμε μία περίεργη κατάσταση. Υπήρχαν άλλοι νομοί, στους οποίους έφθαναν να είναι και μέχρι οκτώ οι εφορίες, υπήρχαν άλλοι νομοί που είχαν μία ή δύο εφορίες. Εάν ψάξουμε να βρούμε την αιτία, γιατί κάποιοι νομοί είχαν επτά-οκτώ εφορίες και κάποιοι άλλοι είχαν μία-δύο, θα δούμε ότι από εκείνους τους νομούς είχαν περάσει στο παρελθόν Υπουργοί Οικονομικών ή άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπου ήθελαν να αφήσουν στον τόπο τους μία εφορία.
Αυτό το πράγμα προσπαθήσαμε σαν Υπουργείο Οικονομικών να το εξορθολογήσουμε και έχει σε κάποιο μεγάλο βαθμό περιοριστεί, όχι με τον πιο επιτυχημένο τρόπο, διότι ακολουθήθηκε μία οριζόντια μέθοδος, σε κάθε νομό μία εφορία. Είναι άλλο ένας νομός που είναι μικρός γεωγραφικά και άλλο ένας νομός ο οποίος είναι μεγάλος, όπως ο συγκεκριμένος νομός ή έχει προβλήματα μέσα από το οδικό δίκτυο και θα έπρεπε να υπάρχει άλλος σχεδιασμός.
Επίσης, θα έπρεπε να υπάρχει άλλος σχεδιασμός, διότι, αντί το ΓΕΦ να τοποθετηθεί στην έδρα του δήμου, όπως είναι η Ιερισσός, τοποθετήθηκε στην Αρναία. Βεβαίως και έπρεπε να υπάρχει και στην Αρναία πρόνοια για ΓΕΦ, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι εκεί, αλλά έπρεπε να προβλεφθεί τότε και ΓΕΦ στην Ιερισσό, που έχει και την μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα και που γεωγραφικά θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο. Το κριτήριο που ακολουθήθηκε τότε, ήταν ότι κάνουμε ΓΕΦ σε όποιες περιοχές υπήρχαν ΔΟΥ. Λάθος κριτήριο. Αυτό ήταν, όμως, δυστυχώς το κριτήριο που ακολουθήθηκε.
Όμως, το επόμενο χρονικό διάστημα όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να φύγει από μια περιοχή που έχει τουριστική και εμπορική κίνηση και να πάει σε μια ορεινή περιοχή, όπου υπάρχει πρόβλημα και όπως είπατε και εσείς, δεν μπορεί να πάει καν εκεί που είναι η κεντρική ΔΟΥ, για να λύσει τα προβλήματα, διότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα των φορολογούμενων στο ΓΕΦ, πρέπει να πάνε στην έδρα της ΔΟΥ, για να λυθούν.
Με δύο τρόπους σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Θα σας καταθέσω και το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης, για να έχετε πλήρη εικόνα. Ο ένας τρόπος είναι ότι επανεξετάζουμε και στο θέμα των εφοριών και των ΓΕΦ και των τελωνείων και όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, πού θα χρειαστεί είτε να μετακινήσουμε υπηρεσίες είτε να δημιουργήσουμε νέες δομές. Το αν αυτές οι δομές θα έχουν τη μορφή του ΓΕΦ, της μικρής ή της μεγάλης ΔΟΥ, είναι κάτι που θα εξετάσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όμως, η μεγάλη αλλαγή που έχουμε μπροστά μας είναι ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι μετά από δέκα χρόνια, να μην χρειάζεται ο πολίτης καθόλου να πάει στην εφορία και να μπορεί να λύνει όλα τα προβλήματά του μέσω τηλεφωνικών κέντρων, μέσω διαδικτύου ή μέσω των λογιστών, των οποίων χρησιμοποιούμε πάρα πολύ τις υπηρεσίες και τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά και δημόσια, γιατί μεταφέραμε ένα μεγάλο κομμάτι των φορολογικών υπηρεσιών στα λογιστικά γραφεία.
Κλείνοντας, λοιπόν, λέω το εξής: Είτε θα επανεξετάσουμε και θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα, μεταξύ των προβλημάτων και της περιοχής της Ιερισσού, είτε θα έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα καταργεί την υποχρέωση του πολίτη να πηγαίνει στην εφορία και ο πολίτης θα εξυπηρετείται, όπως στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πολιτισμένου κόσμου, με τους σύγχρονους τρόπους που χρησιμοποιούν αυτές οι χώρες.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Ιγγλέζη, έχετε τον λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, γιατί αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο το αίτημά μας να γίνει δεκτό. Βέβαια, θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό, ότι είναι αναγκαιότητα η άμεση δημιουργία ΓΕΦ στην Ιερισσό του Δήμου Αριστοτέλη, χωρίς φυσικά να καταργηθεί το ήδη υπάρχον, γιατί ο Δήμος Αριστοτέλη αποτελεί πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός του τριπλασιάζεται κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Το υπάρχον ΓΕΦ στην Αρναία ελάχιστα μπορεί να βοηθήσει λόγω της μακρινής απόστασης από τις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και λόγω ότι ένα άτομο που απασχολείται εκεί δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών και του ορεινού όγκου και της παράλιας ζώνης.
Επίσης, πρέπει να τονίσω ότι με την ενέργεια αυτή δεν δημιουργούνται επιπλέον δαπάνες σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς ο Δήμος Αριστοτέλη διαθέτει ήδη κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Τέλος, πιστεύω ότι η δημιουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στην Πρωτεύουσα του Δήμου Αριστοτέλη μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και στην αποσυμφόρηση του όγκου διαχείρισης της αρμόδιας ΔΟΥ χωρίς –και το τονίζω αυτό, γιατί καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι αυτές τις εποχές- κανένα επιπλέον κόστος.
Ευχαριστώ πολύ και ευελπιστώ στην άμεση και θετική ανταπόκριση και επίλυση του ζητήματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
Βέβαια, επειδή άκουσα το φιλόδοξο σχέδιό σας να γίνουν ηλεκτρονικές όλες οι συναλλαγές με την εφορία, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι οι γονείς μας, παραδείγματος χάριν, και αύριο να το κάνετε το σύστημα αυτό, δεν υπήρχε περίπτωση να το χρησιμοποιήσουν, γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι από μια ηλικία και πάνω. Άρα, νομίζω ότι πρέπει να δείτε το αίτημα, όχι μόνο το συγκριμένο, αλλά και άλλων παρομοίων άσχετα από αυτό. Απλά θα είναι λιγότερα απ’ ό,τι αν δεν κάνατε κάποια στιγμή το ηλεκτρονικό.
Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ νοιώθω πραγματικά άσχημα, όταν με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι πολίτης από τη Μήλο, για παράδειγμα χρειάζεται να έρθει σε μια εφορία του Πειραιά, για να καταθέσει ή να παραλάβει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του.
Πρέπει σαν δημόσιο να μπούμε σε μια καινούρια λογική, σε μια καινούρια λειτουργία. Δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τον πολίτη. Πρέπει να βρούμε τρόπο να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και σε αυτή την κατεύθυνση κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και πάνω εκεί οργανωνόμαστε.
Με σαφήνεια θέλω να σας πω, κυρία Βουλευτή, ότι εμείς εξετάζουμε τη δημιουργία υποδομών, όπως είπα, είτε με τη μορφή ΓΕΦ, είτε με τη μορφή εφοριών, είτε με άλλη μορφή που θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, διότι δεν είναι δυνατόν, όταν οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, να τους έχουμε επιπλέον προβλήματα από το πού θα πάνε να ταλαιπωρήθουν.
Όπως είπατε κι εσείς πολύ σωστά, δεν θα δημιουργήσει πρόσθετες δαπάνες για το δημόσιο, διότι οι χώροι αυτοί παραχωρούνται από τους δήμους. Άρα, δεν θα έχει πρόβλημα το δημόσιο να πληρώνει ενοίκια. Ήδη, έχουμε μεγάλες αμαρτίες να ξεπλύνουμε σε άλλους χώρους με τεράστια ενοίκια που πληρώνουμε. Και κάνουμε προσπάθειες γι’ αυτό το ζήτημα.
Εγώ θέλω να πω με σαφήνεια, ότι εξετάζουμε το συγκεκριμένο αίτημα για το συγκεκριμένο ΓΕΦ. Παράλληλα, τρέχουμε όλα τα άλλα επιχειρησιακά σχέδια, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου