Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή I. Σαρίδη σχετικά με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (5.5.2016)


http://www.minfin.gr/

Θα συζητηθεί τώρα η πέμπτη με αριθμό 812/19.4.2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννη Σαρίδη, σχετικά με τον κίνδυνο για αδυναμία επιβίωσης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Ο κ. Σαρίδης έχει το λόγο για δυο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Καταρχήν, θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους και όλες σε αυτήν την Αίθουσα.
Κύριε Υπουργέ, το έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν εμείς το συγκεκριμένο θέμα. Η ερώτηση είναι πάρα πολύ απλή, αλλά με πολύ ουσία μέσα της. Ποια η πρόβλεψη της Κυβέρνησης για το μέλλον των παιδιών που στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο ενδεχόμενο αυτό να κλείσει λόγω αδυναμίας;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ο κ. Αλεξιάδης έχει το λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών με την έννοια τη φορολογική εν μέρει, διότι η μεγάλη αρμοδιότητα είναι στα Υπουργεία που αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση αυτών των φορέων. Είναι πραγματικά από τις πιο δύσκολες στιγμές, όταν αναγκάζομαι σαν Υπουργός Οικονομικών να διαχειρίζομαι ή να απαντώ για θέματα φορέων, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού» ή η «Κιβωτός», γιατί οι φορείς αυτοί προσφέρουν στην κοινωνία και κάνουν ένα καταπληκτικό έργο και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, να έρχεσαι να απαντάς σε τέτοιες ερωτήσεις για τέτοιους φορείς, οι οποίοι έπρεπε να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση, αλλά δυστυχώς οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε.
Θα καταθέσω τα σχετικά έγγραφα, αλλά θέλω να σας ενημερώσω για το εξής. Σε ό,τι αφορά το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο θέμα της φορολόγησης, αλλά και γενικότερα για νομικά πρόσωπα αυτού του χαρακτήρα, υπάρχει μια απαλλαγή για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών τους, με ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση, κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Να σας θυμίσω ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με 2,5 τοις χιλίοις επί της αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
Επίσης, έχουν ευνοϊκότερη φορολόγηση σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος. Απαλλάσσονται πάρα πολλά έσοδά τους από τη φορολογία, όταν αυτά τα έσοδα έχουν σχέση με την εκπλήρωση του σκοπού τους, δεν απαλλάσσονται βεβαίως τα έσοδα τα οποία είναι από εμπορική δραστηριότητα ή από άλλη δραστηριότητα που δεν έχουν σχέση με την επιδίωξη του σκοπού τους, παρά το ότι χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για να ικανοποιήσουν τους σκοπούς τους. Δηλαδή αν έχουν κάποια εμπορική δραστηριότητα ή κάποια άλλη πώληση ακινήτου κ.λπ., εκεί δεν υπάρχει απαλλαγή του φόρου. Αυτό είναι δυστυχώς το πρόβλημα σε σχέση με τα θέματα φορολογίας.
Σε σχέση τώρα με τα άλλα θέματα που θίξατε και παρά το ότι είναι εδώ ο αρμόδιος Υπουργός -έχω εγώ τα σχετικά έγγραφα και θα σας ενημερώσω- όπως μας ενημέρωσαν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας από τη Διεύθυνση προστασίας της οικογένειας, εκεί έχουμε σε σχέση με το «Χαμόγελο του Παιδιού» σύμβαση που έγινε μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο έχει υπογράψει δυο προγραμματικές συμβάσεις με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τη λειτουργία δυο ξενώνων φιλοξενίας, μία στον Καρέα και μία στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Είναι περίπου τριάντα παιδιά στον κάθε φορέα από αυτούς στον κάθε χώρο.
Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με βάση σύμβαση που είχε κάνει, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του σωματείου με το ποσό των 50.000 ευρώ, ανά εξάμηνο, για κάθε ξενώνα. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας.
Επίσης, με έγγραφό του το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι από τα έσοδα του πρωτοχρονιάτικου λαχείου έχει χρηματοδοτηθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού», μεταξύ των ετών 2009 έως 2013, με το συνολικό ποσό των 634.000 ευρώ.
Αυτή είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε κάτι περισσότερο ή να βοηθήσουμε αυτούς τους φορείς, αλλά με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, αυτό μπορούμε να κάνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Σαρίδη, θέλετε να πείτε κάτι;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Ναι, βεβαίως. Θα ευχαριστήσω τον Υπουργό για την απάντησή του. Η ερώτηση ερχόταν, ουσιαστικά, σαν συνέχεια ερώτησης που είχα κάνει στο Υπουργείο για την αδυναμία καταβολής του ΕΝΦΙΑ από την πλευρά του «Χαμόγελου του Παιδιού».
Η αλήθεια είναι, κύριε Υπουργέ, ότι χρησιμοποιείτε νούμερα, κάνετε πράξεις, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι σίγουρο ότι τα νούμερα αυτά τα οποία χρησιμοποιείτε και οι πράξεις οι οποίες κάνετε θα βοηθήσουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών στο μέλλον.
Εγώ, όμως, αυτή τη στιγμή θα σας πω κάποια νούμερα, τα οποία έχω πάρει μέσα από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Με πολύ αγάπη θα σας πω τα νούμερα αυτά. Αυτά τα νούμερα να ξέρετε χαρίζουν ζωή και καλό θα ήταν και από τη δική σας πλευρά, η Ελληνική πολιτεία να κοιτάξει να δώσει ό,τι παραπάνω μπορεί σε αυτούς τους οργανισμούς οι οποίοι αναπληρώνουν το κενό της ελληνικής πολιτείας.
Διακόσιες εβδομήντα δύο χιλιάδες κλήσεις στην εθνική τηλεφωνική γραμμή «SOS» 1056. Σαράντα χιλιάδες κλήσεις για ιδιαίτερα θέματα παιδιών. Εννιακόσιες ογδόντα οκτώ καταγγελίες για συνολικά χίλια εννιακόσια εβδομήντα πέντε παιδιά. Εκατόν είκοσι οκτώ αιτήματα φιλοξενίας. Συμβουλευτική υποστήριξη χιλίων εννιακοσίων είκοσι τεσσάρων παιδιών και ενηλίκων. Διαχείριση εκατόν σαράντα ένα σοβαρών περιστατικών. Παροχή εξετάσεων προληπτικής ιατρικής σε δεκαπέντε χιλιάδες παιδιά.
Κύριε Υπουργέ, τριακόσια εβδομήντα επτά παιδιά φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στις δομές του «Χαμόγελου του Παιδιού». Πενήντα τρία παιδιά φιλοξενούνται επίσης -είναι ενήλικα, αλλά συνεχίζει να τα υποστηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας και θα πρέπει να παραμείνει ένας υγιής οργανισμός, εφόσον ουσιαστικά αναπληρώνει το κενό της ελληνικής πολιτείας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Καταρχάς, να πω ότι θα καταθέσω στα Πρακτικά το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Οικογένειας, το έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και το έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, που δίνουν αναλυτικά στοιχεία, για να μην σπαταλήσω καθόλου τον χρόνο για να απαντήσω σε αυτά τα ζητήματα.
Κύριε Βουλευτά, συμφωνώ μαζί σας στις διαπιστώσεις. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Δυστυχώς, οι δημοσιονομικές συνθήκες μάς επιβάλλουν να κάνουμε μόνο αυτά. Και δεν είμαστε ευτυχείς, όταν αναγκαζόμαστε τέτοιους φορείς αλληλεγγύης και προσφοράς να τους επιβαρύνουμε, έστω με την ελάχιστη φορολογική υποχρέωση.
Είναι σαφές ότι προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στα πλαίσια αυτά, να διευκολύνουμε τους φορείς αυτούς, αλλά δυστυχώς τα πλαίσια είναι συγκεκριμένα.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου