Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση του Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Δ. Καμμένου σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

http://www.minfin.gr/?

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Δ. Καμμένου σχετικά με τα πρόστιμα του ΕΣΡ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αθήνα, σήμερα στις 19 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. Γεωργίου Βαρεμένου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Ωστόσο, πιο τυχερός είναι ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτριος Καμμένος, γιατί θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 522/9-2-2016 επίκαιρη ερώτησή του, η έκτη του δεύτερου κύκλου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Καμμένου θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Πριν δώσω όμως τον λόγο στον κ. Καμμένο, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εργαστήρι Δημοκρατίας» που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής, δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.
Η Βουλή σάς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Τέλος, ο Βουλευτής κ. Μηταράκης ζητάει άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο από 4-6 Μαρτίου 2016 για οικογενειακούς λόγους. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Ορίστε, κύριε Καμμένε, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καλημέρα, κύριε Υπουργέ. Η τύχη ευνοεί αυτούς που ερωτούν και ασχολούνται. Και ευνοεί κι εμένα που ερωτώ πολύ συχνά, αλλά ευνοεί και τον αγαπητό Υπουργό, ο οποίος αποτελεί μία φωτεινή εξαίρεση σε σχέση με πολλούς άλλους, οι οποίοι, εντάξει, έχουν πολλή δουλειά, αλλά έρχεται και απαντά στις ερωτήσεις.
Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με την επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει στις 2-2-2016 με αριθμό πρωτοκόλλου 493, σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προέκυψε από επίσημα στοιχεία ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρωστούν 13.981.000 ευρώ, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί σε σχέση με τα καταλογισθέντα. Ακόμη, σας ευχαριστώ πολύ και για τον άλλο πίνακα που προσκομίσατε, τον πλήρως αναλυτικό -επομένως δεν χρειάζεται να τον καταθέσουμε αυτή τη στιγμή- όπου βλέπουμε πόσα πρόστιμα διεγράφησαν ανά ΔΟΥ. Στη δευτερολογία μου θα μιλήσω και γι’ αυτό το θέμα.
Όσον αφορά, όμως, τώρα τα χρέη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προς την εφορία, ήτοι ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, φόρος μισθωτών υπηρεσιών και φόρος ραδιοτηλεοπτικών διαφημίσεων, παρακαλώ να μας δώσετε ό,τι στοιχεία βρήκατε για να συμπληρώσουμε τον φάκελο, ενόψει βέβαια και της διαδικασίας του αξιότιμου Υπουργού, του κ. Παππά, για την αδειοδότηση των νέων καναλιών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, είναι αυτονόητη η υποχρέωση -και το έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές- να απαντάμε στις ερωτήσεις των Βουλευτών και να είμαστε εδώ όσο μας επιτρέπουν τα υπουργικά μας καθήκοντα. Βεβαίως, έχω εξηγήσει και με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ότι στη δική μου περίπτωση η συνέπεια τιμωρείται. Διότι υπάρχουν περιπτώσεις που απαντώ σε επίκαιρες ερωτήσεις και τη Δευτέρα και την Πέμπτη και την Παρασκευή. Και απευθύνω και δημόσια την έκκληση, οι ερωτήσεις στους Υπουργούς να μαζεύονται σε μία ή σε δύο μέρες το πολύ, ώστε να μπορούμε να απαντάμε. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα να ανταποκριθούμε στα υπόλοιπα καθήκοντα των Υπουργείων και στις υποχρεώσεις που έχουμε.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα στοιχεία που ζητήσατε,θα καταθέσω στα Πρακτικά το σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τονίζω ότι είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από το TAXIS. Δεν είναι στοιχεία του Αλεξιάδη ή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου. Διότι εμείς θέλουμε να φέρουμε τα στοιχεία των υπηρεσιών εδώ. Δεν κρατάμε παράλληλα αρχεία και διαδικασίες στο Υπουργείου Οικονομικών.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, για τα έτη βεβαίωσης 2009-2015, που ζητάτε και στην ερώτησή σας, για τα νομικά πρόσωπα στα οποία έχει καταλογιστεί πρόστιμο από το ΕΣΡ –διότι δεν μπορούσαμε σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ερώτηση να βρούμε τα στοιχεία για όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα- και χωρίς να περιλαμβάνονται στα στοιχεία αυτά οι βεβαιώσεις από έλεγχο, περαίωση ή ρυθμίσεις για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, αυτά που προκύπτουν είναι:
Σε ό,τι αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας, τα χρέη αυτή τη στιγμή είναι 11.693.464.57 ευρώ, στο εισόδημα νομικών προσώπων 2.267.006,11 ευρώ, στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών 6.241.241,76 ευρώ και στον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων 15.270.533,20 ευρώ. Αυτά είναι τα στοιχεία που μου έχει δώσει με έγγραφό της στις 12-2-2016 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Βεβαίως, γι’ αυτά τα πράγματα δεν θα δείτε ούτε εκπομπές ούτε ρεπορτάζ, αλλά θα δείτε πιο πολύ σε όλα τα δελτία ειδήσεων κοινές ανακοινώσεις να κατηγορούν και εσάς και εμένα για αυτά τα πράγματα. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Θέλω, όμως, να διευκρινίσω ότι με αυτά τα στοιχεία δεν κατηγορούμε ούτε στοχοποιούμε, βεβαίως, κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους επιχειρηματίες. Είναι στοιχεία τα οποία πρέπει να καταθέσουμε στην ελληνική Βουλή. Πιθανόν πολλά από αυτά τα χρέη να είναι ήδη ρυθμισμένα. Πιθανόν πολλά από αυτά τα χρέη να βρίσκονται σε δικαστική εξέλιξη. Πιθανόν πολλά από αυτά τα χρέη να είναι σε άλλες διαδικασίες. Δεν λέμε ότι αυτά τα χρέη είναι όλα αρρύθμιστα ή δεν εξυπηρετούνται. Καταθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία και την προηγούμενη φορά και τώρα. Ελπίζουμε να μην δούμε ξανά ανακοινώσεις, όπως την προηγούμενη φορά, ότι αυτά τα χρέη αφορούν μόνο κάποιες περιπτώσεις και όχι όλη την Ελλάδα. Αυτά τα χρέη αφορούν και την Αθήνα και την Περιφέρεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):Κύριε Καμμένο, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Όμως, εδώ δεν βρισκόμαστε για να κάνουμε πολιτικά πυροτεχνήματα ούτε για να εντυπωσιάσουμε κανέναν.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι και όλα τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη χώρα, πρέπει να εκπληρούν και να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.
Επαναλαμβάνω και εγώ για τα Πρακτικά ότι σαφώς θα πρέπει να δούμε αν όλα αυτά είναι ρυθμισμένα ή αν είναι σε διαιτησία ή σε οποιαδήποτε άλλη δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο.
Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί είναι αρκετά υψηλοί, 11.650.000 ευρώ στον ΦΠΑ, 2.267.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος, 6.241.000 ευρώ στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών -δηλαδή οι κρατήσεις που κάνουμε από τους υπαλλήλους για να αποδώσουν τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών στο payroll κάθε μήνα 6.200.000 ευρώ- και ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων –ένα τεράστιο ποσό- 15.270.000 ευρώ.
Για όλα αυτά θα μου επιτρέψετε να σας «ξανακουράσω» -σε εισαγωγικά- γιατί θα καταθέσω μία ερώτηση –όχι επίκαιρη- ζητώντας κάποιες διευκρινίσεις και στοιχεία για αυτούς τους αριθμούς, για να δούμε σε ποια φάση βρίσκονται, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα και να έχουμε μία ξεκάθαρη απάντηση για τα χρέη των καναλιών, τα οποία βεβαίως δεν θα παίξουν το βράδυ τις ερωτήσεις μας, βεβαίως θα κάνουν δημοσκοπήσεις, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες, ωραιοποιώντας διάφορες καταστάσεις και χαϊδεύοντας πολλά πολιτικά κόμματα και πρόσωπα και πολλά δε της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή όπως έχω πει και σε προηγούμενη ερώτησή μου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τεράστια ευθύνη για την πολιτική κρίση –και για την οικονομική, θα έλεγα και το έχω αναλύσει και άλλες φορές- αυτής της χώρας, θα έπρεπε να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να είμαστε τουλάχιστον ίσοι απέναντι στον νόμο, να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και να μην ευεργετούμαστε από καμμία πολιτική ηγεσία,πόσω μάλλον από τη δική μας Κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Θα ήθελα να πω για τα Πρακτικά ότι από τα πρόστιμα του ΕΣΡ, από τον πίνακα από έχω, υπάρχει ένα διαγραφέν ποσό από τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, ΦΑΕ Αθηνών, Χαλανδρίου, Καλλιθέας, Νέου Ηρακλείου και ΦΑΕ Πειραιά 4.100.000 ευρώ. Είναι διαγραφή προστίμων.
Θα επανέλθω και θα ρωτήσω γιατί διεγράφησαν 4.000.000 ευρώ πρόστιμο, όταν καταλογίστηκαν 17.000.000 ευρώ, πληρώθηκαν 8.000.000 ευρώ, διαγράφηκαν 4.000.000 ευρώ και υπάρχει υπόλοιπο από αυτές τις πέντε ΔΟΥ 4.800.000 ευρώ. Είναι απλήρωτα 4.800.000 ευρώ και διαγράφησαν 4.100.000 ευρώ! Γιατί διεγράφησαν;
Και για την υπόλοιπη Ελλάδα –γιατί σας είπα μόνο για την Αθήνα- το διαγραφέν ποσό είναι 2.000.000 ευρώ, το βεβαιωθέν 6.200.000 ευρώ, το εισπραχθέν 1.300.000 ευρώ και το υπόλοιπο 2.857.000 ευρώ. Δηλαδή έχουμε διαγραφές 6.500.000 ευρώ προστίμων ΕΣΡ από τις ΦΑΕ. Πιθανόν να είναι νόμιμα. Πιθανόν να έχουν γίνει ενστάσεις. Πιθανόν να έχουν δικαιωθεί.
Όμως, επειδή τα μεγάλα ποσά είναι στη ΦΑΕ Αθηνών, στην οποία δραστηριοποιούνται και πολλές τηλεοπτικές και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, τα διαγραφέντα πρόστιμα, ποσά είναι 4.500.000 ευρώ. Σε σύνολο 13.500.000 ευρώ  εισπράχθηκαν 5.740.000 ευρώ, διεγράφησαν 3.500.000 ευρώ και είναι ένα υπόλοιπομόνο στη ΦΑΕ Αθηνών 4.300.000 ευρώ.
Θα επανέλθω για να τα δούμε, διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Όπως ξεκαθαρίζει η Γενική Γραμματεία Εσόδων και εσείς -και με e-mail και με τηλέφωνα-σε όλους τους Έλληνες φορολογούμενους και όλες τις εταιρείες, ότι πρέπει να ρυθμίσουν και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, έτσι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον και τα τηλεοπτικά κανάλια.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε και εμείς τον κ. Καμμένο για την τήρηση του χρόνου.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Είναι σαφές, κύριε Βουλευτά, ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα αντιγράψει τακτικές του παρελθόντος, όπου χρησιμοποιούνταν η φορολογική διοίκηση και οι φορολογικοί έλεγχοι είτε για να διαρρεύσουν πληροφορίες και να «χτυπήσουν» πολιτικούς αντιπάλους, είτε για να κατευθύνουν ελέγχους, είτε γενικά για να χρησιμοποιήσουμε αυτό που λέμε «το κράτος» για να«χτυπήσουμε» τους πολιτικούς αντιπάλους. Αυτό γινόταν σε μία προηγούμενη πολιτική περίοδο. Δεν θα το κάνουμε τώρα, παρά το ότι είναι σαφέστατος ο πόλεμος που δεχόμαστε, η «λάσπη», η παραπληροφόρηση σε πάρα πολλά ζητήματα ( όχι από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά από μερίδα αυτών).
Μιλήσατε και για δημοσκοπήσεις. Νομίζω ότι όσοι έχουμε σπουδάσει οικονομικά, το 2015 μάς έκανε να καταλάβουμε, ποια είναι η σχέση ορισμένων εταιρειών δημοσκοπήσεων με την αριθμητική και με τη λογική.
Όμως, σε ό,τι αφορά τα θέματα των διαγραφών που θέσατε, είναι σαφέστατο ότι έχουμε διαγραφές ποσών για διάφορους λόγους. Μπορεί να είναι δικαστικές αποφάσεις, μπορεί να είναι μία σειρά από άλλες διαδικασίες. Ό,τι ερώτηση γίνει, το Υπουργείο Οικονομικών θα απαντήσει, διότι δεν έχει να κρύψει τίποτα.
Να ξεκαθαρίσω, όμως, με αφορμή τη δυνατότητα που μου δίνεται, ότι εμείς δεν έχουμε στοιχεία ως πολιτική ηγεσία -και δεν πρέπει να έχουμε- ανά εταιρεία για το τι χρωστάει ή για το τι γίνεται. Εμείς έχουμε εικόνα γενικά για το τι γίνεται.
Να μην βιαστούν κάποιοι, λοιπόν, να βγάλουν ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο λέγοντας «τι είναι αυτά που λέει ο Αλεξιάδης; Εμείς έχουμε ρυθμίσει τα χρέη μας» κ.λπ. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη. Εμείς είπαμε ότι υπάρχουν τα χρέη. Σε ένα άλλο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο θα ξεκινούσαν τα δελτία ειδήσεων της εταιρείας, είτε στην τηλεόραση είτε στο ραδιόφωνο, περνώντας από κάτω μια ταινία, όπως έχω ξαναπεί, ότι «τα χρέη της εταιρείας μας είναι αυτά, αυτά κι αυτά». Διότι ακούμε διάφορα πράγματα και κριτική και χίλια δυο, αλλά να ξέρουμε κιόλας τι γίνεται σε κάτι τέτοιες εταιρείες, τι δανεισμό είχαν, τι χρέη έχουν, πώς λειτούργησαν οικονομικά αυτοί που είναι εισαγγελείς και κριτές των πάντων.
Εμείς, λοιπόν, έχουμε εξηγήσει και έχουμε δώσει στοιχεία για το ποια είναι τα χρέη και από τον πίνακα, που είπατε πριν, φαίνεται ότι δεν ισχύει το επιχείρημα που είχαν κάποιοι σταθμοί ότι αφορούν περιφερειακούς σταθμούς. Διότι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας σταθμός από την πατρίδα μου, την Καβάλα, θα έρθει να κάνει εταιρεία στην ΦΑΕ Αθηνών. Στην Εφορία Καβάλας φαίνεται το χρέος του.
Σε ό,τι αφορά το τι κάνουμε από εδώ και πέρα,να ξέρετε ότι ήδη υπάρχει έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε όλες τις εφορίες, για να υπάρχει ένταση των ελέγχων και των διαδικασιών σε ό,τι αφορά την είσπραξη αυτών των ποσών. Είναι συγκεκριμένο το θεσμικό πλαίσιο. Το ξαναλέω για τελευταία φορά: δεν θα το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε κανέναν, αλλά δεν θα αφήσουμε και κανέναν, όπως γινόταν στο παρελθόν, να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε «παραθυράκι» του Νόμου, πολιτική φιλία ή πολιτική επιρροή, για να μην πληρώνει αυτά που πρέπει να πληρώνει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση του Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Ι. Κουτσούκου αναφορικά με τα μέτρα του αγροτικού τομέα 15.2.2016

http://www.mnec.gr/?

Απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Τρ.Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Γ.Κουτσούκου αναφορικά με τα μέτρα του αγροτικού τομέα

Αθήνα, σήμερα στις 15 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.03΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΡΕΜΕΝΟΥ. Εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
Θα ξεκινήσουμε με την τρίτη υπ’ αριθμόν 515/9-2-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννη Κουτσούκου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα φορολογικά βάρη των αγροτών.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Κύριε Κουτσούκο, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες Υπουργέ, το θέμα είναι γνωστό, είναι και ιδιαίτερα επίκαιρο γιατί και οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο. Και καλά θα κάνετε –δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, αναφέρομαι στην Κυβέρνηση- να μην τους κοροϊδεύετε. Διότι ο κ. Κατρούγκαλος που τους έχει εξοργίσει με τις προτάσεις του για τριπλασιασμό των εισφορών λέει ότι θα επιβαρυνθούν ένα δεκάρικο την ημέρα, γιατί θέλει να τους καταστήσει φτωχούς κάτω από τις 8.000 ευρώ. Δεν δέχεται ότι οι αγρότες μπορεί να έχουν εισόδημα.
Σήμερα δε το πρωί μία συγχορδία κυβερνητικών στελεχών –που δεν θέλω να τους ονοματίσω- άλλος έλεγε ότι οι αγρότες δεν έχουν αιτήματα, άλλος έλεγε ότι δεν ξέρουν τι θέλουν κ.ο.κ. Το οικονομικό επιτελείο έχει πει στο παρελθόν ότι είναι και φοροφυγάδες.
Τα αιτήματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα: Οι αγρότες ζητάνε την αυτονομία του ΟΓΑ -τι σας ήρθε να καταργήσετε τον ΟΓΑ δεν μας έχετε εξηγήσει-, πολύ δε περισσότερο σε ό,τι αφορά εσάς, κύριε Υπουργέ, με δεδομένο ότι αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε όλα τα γεωργικά εφόδια κατά δέκα μονάδες, από 13% σε 23%, έχουμε αύξηση της προκαταβολής, έχουμε κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, έχουμε επιβολή φόρου στο κρασί 0,20 ευρώ που αναλογεί με την τιμή της πρώτης ύλης κι έχουμε και την προοπτική της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, ζητούν μέτρα ώστε να μην καταστεί αυτή η υπερφορολόγηση τους –σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- η θηλιά που θα πλήξει την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική οικονομία και θα οδηγήσει στην έξοδο από χιλιάδες θέσεις εργασίας νέους, αγρότες και θα οδηγήσει σε κλείσιμο αγροτικών νοικοκυριών.
Σε αυτά τα ερωτήματα περιμένουμε τις απαντήσεις σας, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, θεωρούσα ότι η συζήτηση της Παρασκευής είχε απαντήσει σε όλα αυτά τα πολιτικά ερωτήματα. Καταλαβαίνω, όμως, τους πολιτικούς λόγους που πρέπει να επανέρχεται μία φιλολογία για ζητήματα, τα οποία δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Διότι αν δούμε τα δεδομένα, το τι λένε δηλαδή οι νόμοι και τα χαρτιά, θα δούμε ότι αυτά τα οποία περιγράφετε, κύριε Βουλευτά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Βεβαίως, έχετε απόλυτο δίκιο στο νούμερο δύο ερώτημά σας: Η Κυβέρνηση πραγματικά αναζητά τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, κίνητρα. Η Κυβέρνηση προσπαθεί, (ειδικά στους αγρότες αλλά και γενικά στην κοινωνία,) να έχουμε μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολογικών βαρών, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας και όχι να ακολουθήσουμε τη φορολογική πολιτική, την οποία ψηφίσατε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια.
Όμως, φαίνεται ότι τα επιχειρήματα της Παρασκευής δεν σας έπεισαν ούτε και για το ποιος ευθύνεται για όλη αυτήν την κατάσταση. Διότι εσείς θεωρείτε ότι για όλα όσα γίνονται στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, οι ευθύνες είναι στον ένα χρόνο Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ότι δεν υπάρχει καμμία ευθύνη για το παρελθόν και προσφεύγετε στην προσφιλή τακτική να επιρρίπτετε ευθύνες στην Κυβέρνηση για όσα κάνει στον ένα χρόνο –που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε- και να μην λέτε κουβέντα για τις τραγικές ευθύνες σας στον τομέα της αγροτικής πολιτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Εμείς, για να ξεκαθαρίσουμε, δεν είπαμε ποτέ, κανένας από το οικονομικό επιτελείο –και φέρτε μου τη δήλωση εδώ- ότι είναι φοροφυγάδες οι αγρότες. Τονίσαμε τα προβλήματα τα πραγματικά. Είπαμε συγκεκριμένα νούμερα. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού ή στοχοποίησης κοινωνικών στρωμάτων, κάτι το οποίο με μεγάλη μαεστρία κάνατε εσείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που στηρίζαν τις κυβερνήσεις σας και χτυπούν τώρα τη δική μας, προσπαθώντας να βάλετε κάποιους οι οποίοι εξεγείρονται -σε μεγάλο βαθμό με δίκαια αιτήματα- εναντίον άλλων κατηγοριών.
Όμως, σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, εγώ δεν καταλαβαίνω μια λογική αμνησίας μηνών, διότι εδώ δείχνετε να ξεχνάτε το τι κάνατε πριν από κάποιους μήνες. Μας λέτε, για παράδειγμα, για την αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια. Μήπως ψηφίσατε τον ν. 4334; Γιατί εκεί προβλέφθηκε αυτό. Μας λέτε για τον φόρο στο κρασί. Να σας θυμίσω ότι ο φόρος στο κρασί μπήκε για να βρούμε ισοδύναμο και να αφαιρεθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση που επιβλήθηκε με τους νόμους 4334 και 4336, τους οποίους ψηφίσατε κι εσείς; Μας λέτε για την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Να σας θυμίσω ότι ψηφίστηκε με τον ν. 4336, τον οποίο ψηφίσατε κι εσείς;
Και τέλος, επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για τα ζητήματα της φορολογίας των αγροτών, θέλω να ξεκαθαρίσω: Είσαστε ικανοποιημένοι κι ευτυχείς για όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στον τομέα φορολογίας;
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε δευτερόλεπτα.
Αναφέρετε στην ερώτησή σας -και το είπατε την Παρασκευή- κατηγορώντας μας ότι δεν ξέρουμε να διαβάσουμε και δεν ξέρουμε γράμματα για το τι ίσχυε στον ν.4172, σχετικά με την φορολογία των επιδοτήσεων. Δεν είχα την δυνατότητα να μιλήσω την Παρασκευή για να απαντήσω αυτά τα ζητήματα.
Τον έχω εδώ τον ν. 4172. Μπορείτε, λοιπόν, να μου πείτε το σημείο με το οποίο προβλεπόταν ότι ήταν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις; Διότι στον ν. 4172, που έχω εδώ τον νόμο με τις τρεις αλλαγές του, οι επιδοτήσεις ήταν μέσα στη φορολογητέα ύλη.
Περιμένω, όμως, τις απαντήσεις στη δευτερολογία σας για αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, κύριε Κουτσούκο, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Έχετε καταλάβει, κύριε Πρόεδρε, ότι αντί να απαντάει στις ερωτήσεις μας ο κύριος Υπουργός, ρωτάει εμάς λες και κυβερνάμε εμείς; Αυτό πώς να το χαρακτηρίσω;
Καλές είναι οι παρελθοντολογίες, κύριε Αλεξιάδη και αγαπητοί Υπουργοί, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι ζητήσατε την ψήφο του λαού για να κυβερνήσετε και αφού τους κοροϊδέψατε, αφού τους τάξατε τη δέκατη τρίτη σύνταξη, αφού τους τάξατε αφορολόγητο 12.000, αφού τους τάξατε λαγούς με πετραχήλια, τώρα τα φορτώνετε στο παρελθόν.
Ε, λοιπόν, κυβερνάτε και πρέπει να λύσετε τα προβλήματα. Και τα προβλήματα είναι πάρα πολύ απλά. Κύριε Υπουργέ, με το ν.4172/13 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο υπολογισμός του εισοδήματος με βάση το βιβλίο εσόδων-εξόδων με συντελεστή 13% και τον πολεμήσατε αυτόν τον νόμο, όχι εσείς προσωπικά που δεν ήσασταν στη Βουλή, η παράταξη στην οποία ανήκετε και την οποία υπηρετείτε.
Αυτός ο νόμος πουθενά δεν λέει ότι φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις. Στο άρθρο 21 λέει ότι για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος υπολογίζονται ό,τι έσοδα προκύπτουν από την παραγωγή. Ήρθε στη συνέχεια η κ. Βαλαβάνη, με την γνωστή τροπολογία να φορολογήσει τις επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ.
Αν, λοιπόν, μου βρείτε εσείς πού έλεγε ο ν. 4172 ότι φορολογούνται οι επιδοτήσεις, εγώ να σας κεράσω στο καλύτερο μαγαζί, όχι στα μπουζούκια που κατηγορείτε ότι πάνε οι αγρότες. Στα μπουζούκια τελευταία φορά που πήγα εγώ ήταν όταν είχε πάει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, μετά την νίκη σας στις εκλογές.
Δεύτερο θέμα, μου είπατε για τον φόρο στο κρασί. Ο φόρος στο κρασί μπήκε για να καταργήσει το ισοδύναμο της εκπαίδευσης. Ποιος έβαλε το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κύριε Υπουργέ; Μόνοι σας το βάλατε. Δείτε τι απάντησε ο Επίτροπος ο κ. Μοσκοβισί στην ερώτηση Καϊλή-Ανδρουλάκη για το φόρο στο κρασί. Απάντησε ότι ήταν δικιά σας επιλογή.
Μου λέτε για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ωραία. Τον καταργήσαμε. Το αίτημα, για το οποίο υπήρχε προεργασία στο Υπουργείο, ήταν η κάρτα του πετρελαίου στον κατ’ επάγγελμα αγρότη. Θα την δώσετε;
Πάμε τώρα στο ΦΠΑ. Τι ψηφίσαμε, κύριε Υπουργέ; Ψηφίσαμε την αναμόρφωση του κώδικα του ΦΠΑ. Δεν ψηφίσαμε να αυξήσετε όλα τα αγροτικά εφόδια κατά δέκα μονάδες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους δικούς μου, πάνω από 500 εκατομμύρια έφυγαν από τις τσέπες των αγροτών λόγω της αύξησης των συντελεστών. Οι δε αγρότες στο υπόμνημά τους, που έδωσαν σήμερα στον κύριο Πρωθυπουργό και ζητάνε απάντηση, λένε ότι περίπου 400 εκατομμύρια πλήρωσαν το 2014 παραπάνω λόγω της εφαρμογής του ν. 4172 με αυτόν τον συντελεστή, με το 13%.
Παραπέρα, κύριε Υπουργέ, μια και είναι αρμοδιότητά σας, οι αγρότες δεν μπορούν να εκπέσουν εισοδήματα, τα οποία τους φορολογούνται με 26%. Δηλαδή, το μεροκάματο της γυναίκας και των δυο του παιδιών που απασχολεί θα φορολογηθεί με 26%, σαν να είναι επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογηθεί στην ίδια κλίμακα. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό.
Εσείς, λοιπόν, για όλα αυτά τα αιτήματα, που είναι απλά, έχετε να δώσετε μια απάντηση, πλην την αναφορά σας στις ευθύνες του παρελθόντος; Βεβαίως, αν θέλετε να κουβεντιάσουμε για τις ευθύνες του παρελθόντος και γιατί υπάρχουν σήμερα αγρότες ζωντανοί που παράγουν και κάνουν την χώρα μας περήφανη και συμβάλλουν στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών να το κουβεντιάσουμε. Ό,τι υπάρχει στον αγροτικό τομέα ήταν δουλειά δικιά μας και πρωτίστως των αγροτών, οι οποίοι τώρα επειδή είναι ζωντανοί διεκδικούν να μην τους πεθάνετε εσείς.
Δώστε, λοιπόν, συγκεκριμένες απαντήσεις αν μπορείτε στα συγκεκριμένα αιτήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Κουτσούκο, δεν τιμάτε τα πολιτιστικά κέντρα της Ηλείας, ε;
Τον λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Εγώ περίμενα στα τρία λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα που είχατε τη δυνατότητα, να απαντήσετε στο συγκεκριμένο. Δεν απαντήσατε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Εγώ να απαντήσω;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν απαντήσατε, διότι καταλαβαίνω την αδυναμία να πείτε γι’ αυτό που αναφέρεται στην ερώτηση…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, έχω απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Κεγκέρογλου, εσείς έχετε μετά ερώτηση.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Γι’ αυτό που αναφέρεται στην ερώτησή σας, για το ν. 4172…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Υπάρχουν κάποια παράσιτα στην Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε θα πρέπει να τα συνηθίσουμε, δυστυχώς.
Καταλαβαίνω για το ν. 4172 ότι έχετε αδυναμία να απαντήσετε. Δηλαδή, κύριε Κουτσούκο, κατά τη γνώμη σας, γιατί μας ακούν αυτή τη στιγμή οι πρώην συνάδελφοί μας εφοριακοί, οι οικονομολόγοι, οι λογιστές μας, υπήρχε…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Αυτολεξεί διάβασέ το.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σας προκάλεσα να το διαβάσετε και δεν το κάνατε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ωραία, διαβάστε το.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Εγώ το έχω εδώ και θα το διαβάσω.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Για διαβάστε.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Υπήρχε, δηλαδή, στο ν. 4172 κάποια αόρατη διάταξη που έλεγε από 12.000 και πάνω δεν φορολογούνται και ήρθε ο ν. 4328/2015  και το φορολόγησε; Δεν υπήρχε πουθενά τέτοιο πράγμα. Δεν είχατε προβλέψει τέτοιο πράγμα και ήρθε ο ν. 4328/2015 και προβλέπει ακριβώς την απαλλαγή των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ. Άρα, δεν ισχύει αυτό που λέτε.
Σε ό,τι αφορά όμως την κριτική που ασκείτε, υπενθυμίζω τα εξής: επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης –ν. 4336-, αύξηση του συντελεστού ΦΠΑ –ν. 4336-, η αύξηση της προκαταβολής του Φόρου Εισοδήματος –ν. 4336-, συντελεστής φορολογίας από 13% στο 20% και στο 26% –ν. 4336.
Επειδή ξεχάσατε ο ν. 4334 ψηφίστηκε από 229 Βουλευτές και ο ν. 4336 από 221. Και έρχεστε τώρα και κατηγορείτε εμάς που με υπευθυνότητα κυβερνούμε, υλοποιούμε τη συμφωνία και προσπαθούμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε στους αγρότες το καλύτερο φορολογικό καθεστώς. Βεβαίως, όπως είπατε πριν –το επιβεβαιώσατε- όλα στον τομέα των αγροτών ήταν παράδεισος μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και από τον Φεβρουάριο του 2015 ξεκίνησε η κόλαση για τους αγρότες. Κι εγώ σε χωριό μεγάλωσα, έχω πάρα πολλούς φίλους αγρότες σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και τα προβλήματα των αγροτών δεν είναι τον τελευταίο χρόνο, είναι διαχρονικά.
Επειδή όμως εγώ πάντα έχω μάθει να μιλάω με στοιχεία, καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής το ν. 4172, την αρχική του διατύπωση και όπως ισχύει μέχρι σήμερα για να υπάρχει πλήρη ενημέρωση, τους νόμους που ψηφίσατε και καταγγέλλετε σήμερα εμάς και αφορούν τη φορολογία των αγροτών, την εγκύκλιο για την οποία μας εγκαλείτε ότι δεν έχουμε βγάλει –είναι η ΠΟΛ 1116/10-6-2015, επειδή λέτε ότι δεν διευκρινίζουμε τα της φορολογίας αγροτών, αλλά εμείς τα διευκρινίζουμε ακριβώς- και όλα τα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τα οποία απαντούμε πλήρως στα θέματα της ερώτησής σας και τα καταθέτουμε για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση.
Το λέω για τελευταία φορά. Δεν είναι πολιτική μας επιλογή η φορολογική μας πολιτική, είναι πολιτική αναγκαιότητα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να χτυπήσουμε φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά, με αποτελέσματα πλέον, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσετε αυτή την ανέξοδη κριτική. Να κάνετε επιτέλους προτάσεις και κυρίως να εξηγήσετε πού οδηγήσατε τη χώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

11/02/2016 Απάντηση του Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Γ. Καστανιώτη σχετικά με δημοσίευμα αναφορικά με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού.

http://www.mnec.gr/?

Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Αθήνα, σήμερα στις 11 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.40΄ συνήλθε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΡΕΜΕΝΟΥ.
Θα συζητηθεί η όγδοη με αριθμό 494/5-2-2016 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων κ. Γεωργίου Κατσιαντώνη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με δημοσίευμα αναφορικά με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ: Σύμφωνα με δημοσίευμα, αναφέρεται η δυνατότητα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού, γνωστή ως λίστα «Μπόργιανς», κατόπιν εντολής των οικονομικών εισαγγελέων, προκειμένου να εντοπιστεί αφορολόγητο και «μαύρο» χρήμα και να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο περίπου 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν μπορώ παρά να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, εντούτοις εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη διαδικασία της δέσμευσης των ως άνω περιουσιακών στοιχείων.
Ειδικότερα, όσον αφορά το μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να μη συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχόμενου προσώπου και ειδικότερα στα περιουσιακά δικαιώματα και την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία του και να μην αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 17 παρ. 1 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 1 Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που κυρώθηκε με το ν.δ. 53/1974/Α΄ 256, όπως έχει ήδη κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να προβλέπονται κατά τρόπο σαφή, αντικειμενικό και αιτιολογημένο οι προϋποθέσεις επιβολής της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, ο χρόνος δέσμευσης και να αποφεύγεται η χρήση αόριστων εννοιών, αφήνοντας ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στα αρμόδια όργανα.
Κατά συνέπεια, τίθενται με τρόπο σαφή και αντικειμενικό οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία της επιβολής και της άρσης της δεσμεύσεως των περιουσιακών στοιχείων, με πρόβλεψη διαδικαστικών εγγυήσεων ανάλογων προς τη σοβαρότητα του λαμβανομένου μέτρου, ούτως ώστε να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας;
Τέλος, ποιες ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει για τον αντίστοιχο έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, που περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερα ποσά και πρόσωπα εξέχουσας σημασίας που θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα στον ελληνικό λαό; Μήπως τελικά υπεκφεύγετε να εκθέσετε δημόσια πρόσωπα τα οποία κατ’ εξακολούθηση φοροδιαφεύγουν και προσβλέπετε στο να αποσιωπηθούν οι οικονομικά ισχυροί, διαγράφοντας τα χρέη τους εις βάρος του μέσου πολίτη;
Στο τελευταίο κομμάτι της ερώτησης, κύριε Υπουργέ, υπάρχει μία ερώτηση την οποία οι πολίτες, αν ρωτήσετε το μεγαλύτερο ποσοστό, έχουν πάντα στο μυαλό τους.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, θα ξεκινήσω με τα καλά νέα της ημέρας.
Στα καλά νέα της ημέρας είναι ότι όχι μόνο δεσμεύσεις σε τράπεζες του εξωτερικού θα κάνουμε, όχι μόνο δεσμεύσεις σε τράπεζες του εσωτερικού θα κάνουμε, αλλά θα προχωρήσουμε και σε δεσμεύσεις όποιων περιουσιακών στοιχείων βρούμε για άτομα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
Δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα στο Υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή που είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε σε ισχύ φορολογικές διατάξεις που δεν μοιράζουν δίκαια και αναλογικά το φορολογικό βάρος, δεν είναι δυνατόν να μην εξαντλήσουμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο –δεν το έχουμε αλλάξει- και να κάνουμε οτιδήποτε ώστε να πληρώσουν αυτοί οι οποίοι τόσα χρόνια, μέσω φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, διαφθοράς, δεν πλήρωναν αυτά που πρέπει να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο.
Άρα, είναι σαφές ότι θα γίνουν δεσμεύσεις τραπεζικών καταθέσεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Και με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα γίνουν δεσμεύσεις και περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις.
Να ξεκαθαρίσω, βεβαίως, από την αρχή -γιατί καταλαβαίνω και το νομικό θέμα που θέτετε- ότι σε καμμιά περίπτωση δεν αγνοούμε το τεκμήριο αθωότητας, δηλαδή παίρνουμε το τεκμήριο αθωότητας ως δεδομένο. Κάθε ένας ο οποίος είναι στη λίστα Μπόργιανς ή στη λίστα Λαγκάρντ ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και ένοχος. Απλώς ερευνάται από τις υπηρεσίες, όπως πρέπει να κάνουμε σε όλα αυτά τα αδικήματα.
Σε σχέση, όμως, με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου στη λίστα Λαγκάρντ και στη λίστα Μπόργιανς γίνεται με την επίβλεψη των οικονομικών εισαγγελέων, διότι είναι εισαγγελικές παραγγελίες και η μία και η άλλη. Άρα, να μην έχετε καμία νομική ανησυχία. Με επάρκεια οι οικονομικοί εισαγγελείς, όπως μέχρι τώρα έχουν επιτελέσει το έργο τους, έτσι και στο θέμα αυτό, δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς ή οτιδήποτε άλλο, όταν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος εκπληρώνονται.
Βεβαίως, ως προς το νομικό θέμα, θα πρέπει να σας απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Όμως, ως προς το θέμα που αφορά του Υπουργείο Οικονομικών, εγώ θέλω να σας πω με σαφήνεια ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι ένοχοι να πληρώσουν, να προχωρήσουν οι έλεγχοι αλλά βεβαίως και να κινούνται μέσα στα πλαίσια του νόμου όλες οι διαδικασίες.
Και το καλό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή που απασχόλησε τελευταία τον Τύπο, δεν χρειάστηκε να κάνουμε καμία δέσμευση λογαριασμού. Για κάποιες υποθέσεις (και εγώ από το διαδίκτυο ενημερώνομαι και από τον Τύπο, γιατί δεν έχω τη δυνατότητα πρόσβασης) πολύ σωστά δεν έχω δυνατότητα πρόσβασης- σε αυτά τα θέματα. Ο συγκεκριμένος πολίτης, ο οποίος ήταν σε τέτοια υπόθεση, βρήκε το «ευτελές» ποσό των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ και πήγε και το κατέθεσε.
Και είναι μια απάντηση σε όποια πολιτικά κόμματα ή σε όποιους πολιτικούς έσπευσαν το προηγούμενο διάστημα να τον αγκαλιάσουν και να τον προστατέψουν. Διότι δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας εμπλεκόμενος σε υπόθεση φοροδιαφυγής πάει και πληρώνει 3,3 εκατομμύρια ευρώ και κάποια πολιτικά κόμματα ή κάποιοι πολιτικοί εδώ μέσα θεωρούν ακόμα ότι δεν ενέχεται σε καμία υπόθεση φοροδιαφυγής. Βεβαίως, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά να αποδεχθούμε τη δουλειά της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της σε αυτόν τον τομέα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ. Με έχετε καλύψει 100%. Και θα δούμε, βέβαια, και μελλοντικά αν όσα έχετε πει θα ισχύσουν, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Υπάρχει ένα σημείο στην ερώτησή του που δεν είχα τον χρόνο να απαντήσω. Γι’ αυτό θα απαντήσω τώρα.
Στο δεύτερο κομμάτι της ερώτησης για το αν τελικά υπεκφεύγουμε να εκθέσουμε δημόσια τα πρόσωπα, θέλω να σας πω ότι δεν υπεκφεύγουμε να αποκαλύψουμε οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο. Απλώς, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, λόγω του φορολογικού απορρήτου δεν μπορεί –και δεν πρέπει να μπορεί- το Υπουργείο Οικονομικών να αποκαλύπτει το ποιοι εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Αυτό είναι θέμα άλλων υπηρεσιών. Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο. Και να είστε σίγουρος, κύριε Βουλευτά, ότι δεν υπάρχει καμμία περίπτωση ούτε να αποσιωπηθούν αυτά τα θέματα ούτε και οι οικονομικά ισχυροί να δουν τα χρέη τους να διαγράφονται. Στο στόχαστρο είναι οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως και οι οικονομικά ισχυροί. Και είναι στο στόχαστρο, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν από «περιποίηση» από τις υπηρεσίες έως απαλλαγή και διαγραφή χρεών με ορισμένες σκανδαλώδεις τροπολογίες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ερώτησή μου αφορούσε την υπεκφυγή χρεών, σήμερα ενημερώθηκα για κάτι για το οποίο θα ήθελα να σας ρωτήσω.
Απ’ ό,τι γνωρίζω, λοιπόν, διαγράψατε χρέη της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε έναν πολύ γνωστό επιχειρηματία που, επίσης, τυχαίνει να είναι και καναλάρχης. Γι’ αυτό και το τελευταίο κομμάτι της ερώτησής μου αφορούσε αυτό το ζήτημα. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Ήταν μια πληροφορία που μου δόθηκε πριν μπω μέσα στην Ολομέλεια. Ενημερώθηκα ότι το χρέος που διαγράφηκε στο συγκεκριμένο επιχειρηματία ήταν της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαγραφής χρέους, διότι, αν ήταν να διαγράψουμε χρέη, θα διαγράφαμε τα χρέη των γηροκομείων και των δομών πρόνοιας για τους πρόσφυγες. Η Κιβωτός του Κόσμου για ένα κτήριο στην Κόνιτσα μέσα στο οποίο  θέλει να βάλει μικρά ορφανά παιδιά χρωστάει 15.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να το πληρώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):Ωραία, κύριε Υπουργέ, δεν διαγράψατε το χρέος! Το διαψεύδετε κατηγορηματικά.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Δεν υπάρχει περίπτωση να διαγράψουμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):Τελειώσαμε, κύριε Υπουργέ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Δεν υπάρχει περίπτωση να διαγράψουμε χρέος ούτε έχουμε διαγράψει χρέος σε κανέναν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΑΔΕΛΛΑΣ: Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αξιωματικών και του υπαξιωματικού που έπεσαν υπέρ πατρίδος.
Τώρα όσον αφορά το νομοσχέδιο. Εισάγετε, λοιπόν, την ΠΝΠ ερμηνεύοντας το Σύνταγμα κατά το δοκούν που το επιτρέπει μόνο με επίκληση του επείγοντος ή του απρόβλεπτου.
Εσείς έχετε βέβαια και το μαχαίρι και το πεπόνι, οπότε το εισάγετε γρήγορα, γρήγορα, με προχειρότητα. Αυξάνετε αμοιβές ημετέρων, κρατάτε στην υπηρεσία πέραν του προβλεπόμενου υπαλλήλους με απόφαση Υπουργού μόνο, ΤΑΙΠΕΔ εκτός ΕΝΦΙΑ, παρατάσεις, αναστολές, εξαιρέσεις και αυθαιρεσίες. Καμία, όμως, πρόβλεψη δεν υπάρχει για τις σχετικές δαπάνες, εφόσον υπάρχουν όλες αυτές οι εξαιρέσεις, αναστολές κ.λπ.
Στο άρθρο 36, παραδείγματος χάριν, δύναται ο Υπουργός τουλάχιστον να αυθαιρετεί παρακάμπτοντας διαφανείς διαδικασίες, αφού του επιτρέπεται να κρατάει στην υπηρεσία κατά την κρίση του υπαλλήλους, καθυστερώντας την έξοδό τους προς συνταξιοδότηση. Περιέργως, βέβαια, εξαιρούνται οι δικαστικοί για τους οποίους αποφαίνεται το υπηρεσιακό συμβούλιο.
Επί της παρούσης εκτίθεστε. Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια διατήρησης της λογικής παρελθουσών κυβερνήσεων. Ουδείς αναμάρτητος. Είναι γεμάτο ρουσφετολογικές διατάξεις. Παραδείγματος χάριν, κατά την αξιολόγηση υπαλλήλου το κριτήριο κατόπιν συμβουλευτικής συνέντευξης μπορεί να αντλεί την κατ’ εσάς πλήρη εικόνα του αξιολογουμένου υπαλλήλου, κατά την κοινή λογική όμως είναι απόλυτα διαβλητό.
Υπάρχουν αδιαφανείς αξιολογήσεις παντού, σταλινικού τύπου. Έχουν βρεθεί και διάφορες ωραίες εκφράσεις. Έχει διακοσμηθεί με ωραίες εκφράσεις. Για παράδειγμα, κατά την επιλογή του προϊστάμενου διενεργείται «δομημένη» συνέντευξη.
Η κατάργηση, λοιπόν, της γραπτής εξέτασης είναι προφανής λόγος ανησυχίας για εμάς. Όσο γι’ αυτές τις «δικαιολογίες» ότι τίθενται στην κρίση ενώπιον επιτροπής, ποιας επιτροπής;  Ασφαλώς, της δικής σας επιτροπής.
Επίσης, αποκλείονται αξιόλογα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, διότι με αυθαίρετο τρόπο ισχυρίζεστε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα από στελέχη προερχόμενα εκ του σώματος δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή, από τα δικά μας διορισμένα παιδιά.
Τώρα, στο άρθρο 32 προβλέπεται με απόφαση «έκτακτης ανάγκης», με απλή υπογραφή του Υπουργού, χωρίς γνωμοδότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου, η τοποθέτηση, η απόσπαση δημοσίου υπαλλήλου σε θέση δημοσίου τομέα. Ποια, όμως, είναι η δημοκρατική ευαισθησία σας, κύριοι, που μας φέρνετε αυτήν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;
Εδώ βέβαια, υπάρχουν απορίες. Λύνονται, όμως, εύκολα οι απορίες, όταν κανένας δει την προσπάθεια που κάνετε να κλείσετε τα κανάλια. Και θα σας πω κάτι. Έχω μείνει πολλά χρόνια στην Ιταλία. Βεβαίως, θα αναφερθώ μετά και θα το καταθέσω μετά. Κύριοι, υπάρχουν εκατόν τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας στην Ιταλία. Θα το καταθέσω.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Στις άλλες χώρες;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΑΔΕΛΛΑΣ: Σας λέω για την Ιταλία που είναι ευρωπαϊκή χώρα. Το χειρότερο θα πάρουμε;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Στη Γαλλία, στη Γερμανία;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΑΔΕΛΛΑΣ: Γιατί, η Ιταλία δεν σας κάνει; Ποιες να πάρουμε;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Και τις άλλες χώρες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΑΔΕΛΛΑΣ: Εμένα μου κάνει η Ιταλία, γιατί εκεί έχω ζήσει και έχω περάσει πολύ ωραία.
Εγώ δεν λέω να έχουμε εκατό και παραπάνω. Να έχουμε όσα αντέχει ο επιχειρηματίας. Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε εσείς τον επιχειρηματία. Μετά θα μας πείτε ότι τόσα ραδιόφωνα αντέχει το σύστημα, τόσα περιοδικά, τόσες εφημερίδες και τόσο μπορείτε να απεργείτε. Είναι λάθος η κατεύθυνση που έχετε πάρει.
Η Αριστερά πάντα ήθελε να φιμώνει τις δημοκρατικές φωνές. Έτσι ήταν, έτσι είναι.  Αποδεικνύεται τώρα. Ποιος θα τολμούσε από τις άλλες κυβερνήσεις που προηγήθησαν να κάνει τον τροχονόμο στα κανάλια;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Αυτούς που στηρίχθηκαν σ’ αυτά τα κανάλια…
Κύριε Αλεξιάδη, βοηθήστε και εσείς με τον χρόνο, γιατί έχουμε πέσει εντελώς έξω.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Θα βοηθήσω, κυρία Πρόεδρε, αλλά επειδή απουσιάζει ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης στο εξωτερικό σε υποχρέωση που όλοι γνωρίζετε, είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω και για το νομοσχέδιο. Θα προσπαθήσω να περιορίσω όσο μπορώ τον χρόνο, αλλά πρέπει και να τεθούν θέματα σε σχέση με τις διατάξεις και να απαντηθούν πολιτικά ζητήματα που έχουν μπει από το πρωί σε αυτή την Αίθουσα. Εγώ με αμηχανία, θα έχω τον άχαρο ρόλο να μιλήσω πιο πολύ για τις διατάξεις. Θα προσπαθήσω, όμως, να μιλήσω και για τα πολιτικά ζητήματα, γιατί δεν πρέπει να φανεί σε καμιά περίπτωση ότι η Κυβέρνηση δεν έχει να απαντήσει ή ότι φοβάται οτιδήποτε.
Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στον τίτλο του σχεδίου νόμου πρέπει να προστεθούν μετά τις λέξεις «ΕΡΤ Α.Ε. (Α΄184)», τρεις λέξεις: «και άλλες διατάξεις».
Σε ό,τι αφορά στις δύο ΠΝΠ, το Υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την κύρωση των διατάξεων των δύο ΠΝΠ. Στο άρθρο 1 ρυθμίζονται θέματα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο άρθρο 2 παρατείνεται για διάστημα δεκαοκτώ μηνών η ισχύς των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο άρθρο 4 καθίσταται δυνατή η ενταλματοποίηση και η πληρωμή δαπανών μετακινήσεων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών.
Με αφορμή αυτό το άρθρο θέλω να σταθώ σε όλη αυτή την ιστορία που ακούστηκε σήμερα και την κριτική των προηγούμενων ημερών. Προσπαθούν κάποιοι να ανακαλύψουν δράκους, φαντάσματα, να βάλουν ονόματα στο τραπέζι και δεν κάνουν τον στοιχειώδη κόπο να διαβάσουν τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Αν διαβάσει, λοιπόν, κάποιος την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με σαφήνεια περιγράφει στο άρθρο 4 ότι αυτή η διάταξη ήρθε για να καλύψει υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών που μετέβησαν εκτάκτως στο εξωτερικό το 2015 ή παρατάθηκε η διαμονή τους κατ’ εντολή της υπηρεσίας τους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έκτακτες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Έρχονται εδώ και καταθέτουν κριτική και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, διότι δεν τους δίνουν τα δελτία των 20.00΄ και τα διάφορα «παπαγαλάκια» άλλα επιχειρήματα για να χτυπήσουν την Κυβέρνηση και προσπαθούν εδώ να βρουν επιχειρήματα.
Για ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή η κριτική; Το λέει η ειδική έκθεση την οποία βαρέθηκαν να διαβάσουν. Για 15.000 ευρώ. Για να καλύψουμε δαπάνες υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι αναγκάστηκαν για έκτακτους λόγους να πάνε στο εξωτερικό για να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά δημιουργούν ολόκληρο ζήτημα.
Προχωρούμε, όμως, παρακάτω. Στο άρθρο 6 είναι η παράταση θητείας γενικών διευθυντών σε ανεξάρτητες αρχές. Με την προτεινόμενη ρύθμιση συμπληρώνεται το άρθρο 7 του ν. 4111/2013, με την αναφορά «…εκτός από τους Γενικές Διευθυντές των Υπουργείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Γενικών Διευθυντών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών».
Με το άρθρο 21 προστίθεται νέα παράγραφος στο άρθρο 58 του ν. 4174 και αποσαφηνίζονται τα θέματα σχετικά με τα πρόστιμα του ΦΠΑ.
Με το άρθρο 22 παρατείνεται η προθεσμία έναρξης ισχύος της παραγράφου 1 του άρθρου 55 σχετικά με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, για να αποφύγουμε νομοθετικά κενά.
Με το άρθρο 23 έχουμε παράταση του πίνακα κατάταξης των επιτυχόντων υποψηφίων του διαγωνισμού για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών πληρεξουσίων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Στην ΠΝΠ 30-12-2015, με το άρθρο 1 έχουμε απαλλαγή εταιρειών ειδικού σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ από ΕΝΦΙΑ. Επειδή και στο σημείο αυτό ακούμε κριτική, δηλαδή αυτοί που κάνουν κριτική σε αυτό το άρθρο της Κυβέρνησηςτι προτείνουν; Όταν υπάρχει η αναγκαιότητα για επενδύσεις, όταν τα προηγούμενα χρόνια έκαναν ό,τι έκαναν, τι προτείνουν; Να σταματήσουμε όλη αυτή τη διαδικασία για τυπικούς και γραφειοκρατικούς λόγους και για να αναγκάσουμε το ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσει στις υπόλοιπες διαδικασίες;
Με το άρθρο 19 χορηγείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στην εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ» και ξέρουν όλοι πολύ καλά τη σχέση της εταιρείας αυτής με τα αμυντικά θέματα της χώρας.
Με το άρθρο 20 χορηγείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην εταιρεία «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΑΕ» χωρίς παρακράτηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα εκτέλεσης σύμβασης με την εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» για την παραγωγή υλικών που αποτελούν απαραίτητο μέρος πυρομαχικών που προορίζονται για την ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τέλος, με το άρθρο 21 χορηγείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Νομίζω είναι προφανείς οι λόγοι. Δεν χρειάζεται να μιλήσω παραπάνω γι’ αυτό.
Σε ό,τι αφορά, όμως, κυρίες και κύριοι, τα γενικότερα ζητήματα του νομοσχεδίου -γιατί για τα άλλα άρθρα έχουν μιλήσει με επάρκεια οι προηγούμενοι Υπουργοί και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- θέλω να αναφερθώ ειδικά στην ομιλία του Υπουργού Υγείας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Σήμερα θέλω να αναφερθώ ειδικά στην ομιλία του Υπουργού Παιδείας, όπου κάλυψαν και τα πολιτικά και τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως και οι υπόλοιποι Υπουργοί που έχουν μιλήσει και έχουν απαντήσει σε όλα τα πολιτικά ζητήματα.
Θέλω, όμως, να τονίσω τι είναι αυτό, το οποίο είναι από πάνω μας σήμερα και αιωρείται ως σύννεφο. Είναι η βασική πολιτική σύγκρουση, που ξέρουμε πολύ καλά γιατί γίνεται αυτές τις ημέρες. Ξέρουμε πολύ καλά γιατί αυτές τις μέρες έχουμε όλη αυτήν την επίθεση, όλη αυτήν την παραπληροφόρηση. Ξέρουμε πολύ καλά, γιατί προσπαθούν κάποιοι να κάνουν την τρίχα τριχιά.
Παρακολούθησα, όμως, από το πρωί και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και σήμερα τις διαδικασίες της Βουλής. Ξέρετε ποιο είναι το χαρακτηριστικό που ενοποιεί την κριτική στην Κυβέρνηση; Η απουσία εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Ακούμε πολλή κριτική για το ασφαλιστικό. Πρόταση; Καμία. Ακούμε πολλή κριτική για τα θέματα του προσφυγικού. Πρόταση; Καμία. Εκτός κι αν πρόταση για το προσφυγικό είναι αυτό το οποίο προσπαθούν κάποιοι να πουν ανάμεσα στα δόντια τους ή σε κάποιες παρέες εκτός Βουλής, ότι έπρεπε να κάνουμε αυτά που έκαναν κάποιοι άλλοι ή αυτά που γίνονταν στο παρελθόν.
Όχι, κυρίες και κύριοι. Εμείς στο προσφυγικό αποδεικνύουμε και τη θέση μας σε σχέση με τα συμφέροντα της χώρας και τη θέση μας σε σχέση με τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σ’ αυτήν την περιπέτεια. Και όσοι από εμάς καταγόμαστε από οικογένειες που ήρθαν από την Καππαδοκία, τη Μικρά Ασία και ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά, ξέρουμε τι σημαίνει να έρχεσαι με τα ρούχα σου κι έχοντας χάσει τη μισή οικογένειά σου, δεν μπορεί να δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού και θρησκευτικότητας από αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τι είναι πατρίδα, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει χριστιανισμός.
Ακούμε κριτική στα θέματα της φορολογίας, για παράδειγμα, και δεν ακούσαμε καμία πρόταση για το τι άλλο έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση. Και θα έρθω στην κριτική που ασκήθηκε από προλαλήσαντα Βουλευτή, όπου έτρεξε κρύος ιδρώτας στην πλάτη μου, όταν είπε ότι πλησιάζει η ώρα της κριτικής για μένα. Εγώ προκαλώ οποτεδήποτε, είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είτε στην Ολομέλεια είτε οπουδήποτε, να συζητήσουμε τα θέματα φορολογικής πολιτικής και τι γινόταν χθες και τι γίνεται σήμερα.
Διότι ακόμα μένει αναπάντητο το ερώτημα που βάζω σε κάθε ομιλία μου και θα το βάζω από αυτό το βήμα, τι έχει γίνει με τη Λίστα Λαγκάρντ; Διότι τολμούν κάποιοι να έρχονται εδώ και να αμφισβητούν τα όσα είπε ο κ. Μπόγιαρνς -ευτυχώς, τα είπε σε δημόσια συνέντευξη, ευτυχώς είναι καταγεγραμμένα σε βίντεο, για τις ευθύνες προηγουμένων κυβερνήσεων- και δεν απαντούν στο στοιχειώδες ερώτημα. Εμείς θα απολογηθούμε γιατί για τη λίστα Μπόγιαρνς καθυστερήσαμε τρεις εβδομάδες για να ταυτοποιήσουμε τα πρώτα ονόματα. Ναι, θα απολογηθούμε γι’ αυτό. Έπρεπε να το κάνουμε μάλλον σε τρεις μέρες ή σε τρεις ώρες.
Αυτοί που χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ταυτοποιήσουν το πρώτο όνομα στη Λίστα Λαγκάρντ τι έχουν, ώστε να απολογηθούν; Αυτοί οι οποίοι καλύπτουν ακόμα, είτε με τη σιωπή τους είτε με την εμφανή πολιτική τους στήριξη, φοροφυγάδες, για τους οποίους έχει τελειώσει η εισαγγελική έρευνα, (γιατί εισαγγελική παραγγελία είναι, κύριοι, η Λίστα Λαγκάρντ,) έχουν βεβαιώσει φόρους και βρίσκουν κάποιοι πολύ άνετα 3,3 εκατομμύρια ευρώ και πηγαίνουν και πληρώνουν και εξακολουθούν κάποιοι να θεωρούν ότι είναι αθώοι του αίματος και δεν έχουν κανένα πρόβλημα;
Γι’ αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, να απαντήσετε εδώ μέσα. Και όποτε θέλετε σύγκριση της φορολογικής πολιτικής σας με τη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, είμαστε έτοιμοι να την κάνουμε, ειδικά σε ορισμένα σημεία.
Μας κάνετε κριτική περί των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά έχει πει και ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί ότι αυτές, όπως και πολλά άλλα απ’ αυτά που κάνει η Κυβέρνηση, δεν είναι πολιτική μας επιλογή, αλλά πολιτική μας αναγκαιότητα.
Θα ήθελα, όμως, να σας θυμίσω κάτι, γιατί μάλλον το έχετε ξεχάσει. Θυμάστε κάποια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 31 Δεκεμβρίου για το Φόρο Τηλεοπτικών Διαφημίσεων που ήταν στο πρώτο μνημόνιο του 2010 που η τότε –εντός εισαγωγικών- «Ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων» με συγκεκριμένους πρωταγωνιστές και επικεφαλής, έφερνε διατάξεις εδώ και παρέπεμπε την εφαρμογή τους, η οποία θα ξεκινούσε την επόμενη μέρα ένα χρόνο μετά; Τι έχετε να πείτε γι’ αυτές τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Εκτός κι αν ξεχάστηκαν αυτά τα πράγματα, δεν ξέρετε τι γινόταν και δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε γιατί στερούσατε εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο –θα πω παρακάτω γι’ αυτά τα στοιχεία, γιατί αγωνιάτε συνήθως για στοιχεία- από τον Φόρο Τηλεοπτικών Διαφημίσεων.
Εμείς, λοιπόν, τέτοιες μεθοδεύσεις δεν κάνουμε. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως και οι άλλες ενέργειές μας, αποδεικνύουν πολιτικά την κατεύθυνσή μας. Τη φέρνουμε με μεγάλη περηφάνεια και δείχνει τι πρόκειται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Κυρία Πρόεδρε, για να είμαι συνεπής στο χρόνο και για να διευκολύνω τη συζήτηση, κλείνω καταθέτοντας στα Πρακτικά της Βουλής πλήρη στοιχεία, προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα, επειδή δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ένα ζήτημα με τα στοιχεία που κατέθεσα σε ερώτηση του κ. Καμμένου στη Βουλή. Δεν μιλώ για  στοιχεία του Αλεξιάδη. Ο Αλεξιάδης, όπως και το κάθε πολιτικό στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, δεν δικαιολογείται να έχει δικά του στοιχεία για θέματα φορολογικού απορρήτου.
Κατέθεσα, λοιπόν, στη Βουλή στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε σχέση με τα πρόστιμα του ΕΣΡ και τον Φόρο Τηλεοπτικών Διαφημίσεων των καναλιών. Βεβαίως, αυτοί που δίνουν την ιδεολογική κατεύθυνση για πολλές από τις ομιλίες που γίνονται εδώ μέσα και για την κριτική στην Κυβέρνηση, βγήκαν αμέσως στα δελτία των ειδήσεων να επιτεθούν στον Αλεξιάδη και την Κυβέρνηση. Κανένα πρόβλημα! Ας λένε ό,τι θέλουν!
Καταθέτουμε, όμως και σήμερα στοιχεία. Καταθέτουμε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε απάντηση δικού μας εγγράφου με το οποίο ζητήσαμε να κατατεθούν αυτά τα στοιχεία.
Επειδή, λοιπόν, υπήρχε μία αμφισβήτηση σχετικά με το ποιους αφορούν τα χρέη για τον Φόρο Τηλεοπτικών Διαφημίσεων και με τα θέματα των προστίμων του ΕΣΡ και υπήρχε μία ανακοίνωση της σχετικής Ένωσης Ιδιοκτητών ότι δεν αφορούν τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών, αλλά την περιφέρεια, εγώ θιγμένος και επειδή αμφισβήτησαν Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και επειδή είμαι από την περιφέρεια, ζήτησα τα στοιχεία.
Από μία προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων του Φόρου Τηλεοπτικών Διαφημίσεων προκύπτει ότι στο σύνολο της Αττικής είναι 18.086.000 ευρώ. Για όλη την υπόλοιπη χώρα είναι 181.072 ευρώ. Όσον αφορά τα στοιχεία των προστίμων του ΕΣΡ, από τα 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου, τα 4.800.000 ευρώ είναι στην Αττική.
Άρα, να σταματήσουν κάποιοι να προσπαθούν να κρύβονται. Τα στοιχεία είναι δεδομένα. Τα χρέη των καναλιών είναι δεδομένα. Αν κάποιους δεν τους βολεύουν τα νούμερα, η λύση δεν είναι να μάθουμε εμείς άλλη αριθμητική. Η πραγματικότητα είναι αυτή και πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σημαντική πολιτική σύγκρουση, της οποίας το περιεχόμενο η Κυβέρνηση καταλαβαίνει πολύ καλά και θα τα βγάλει πέρα, γιατί καταλαβαίνει πού είναι το δίκιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου):Ευχαριστούμε τον κ. Αλεξιάδη.
Δεύτερο θέμα. Διάλογος. Αλήθεια, πού ζούμε; Άκουσα και πριν τον κ. Αλεξιάδη. Πού είναι; Έφυγε;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Εδώ είμαι!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έχετε προτάσεις;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Βεβαίως!
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου):  Ορίστε, κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Επειδή δεν άκουσα εάν αυτό που λέτε αφορούσε το προηγούμενο νομοσχέδιο ή αυτό, θα ήθελα να σας πω ότι στο προηγούμενο νομοσχέδιο για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στην ομιλία μου ανέφερα το «και άλλες διατάξεις», αν αναφέρεστε σε αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, για άλλο είναι αυτό που λέμε. Προχωρήσαμε σε άλλο νομοσχέδιο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Το αποσύρω, κύριε Δένδια. Το αποσύρω.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Χαίρομαι που ο κ. Αλεξιάδης έχει γνώση των τυπικών διαδικασιών, τις οποίες προφανώς ως θεσμική μνήμη η Κυβέρνηση δεν τις έχει, κύριε Αλεξιάδη. Διότι αυτό το οποίο ορθά πράξατε εσείς –και γι’ αυτό δεν αντέλεξα όταν εσείς μιλήσατε προηγουμένως- δεν το έπραξε ο κύριος Υπουργός Επικρατείας.    
Πηγή: www.mnec.gr

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

09/02/2016 Απάντηση του Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του Χ. Θεοχάρη στη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές στη διοίκηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

http://www.mnec.gr

Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή


Αθήνα, σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση της όγδοης με αριθμό 444/25-1-2016 επίκαιρης ερώτησης του δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Αθηνών του Ποταμιού κ. Θεοχάρη Θεοχάρη προς τον Υπουργό Οικονομικών  σχετικά με τις αλλαγές στη διοίκηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Τον περασμένο Οκτώβριο η Κυβέρνηση απέπεμψε τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, την κυρία Σαββαΐδου, και είδαμε σε αυτή τη διαδικασία να εξαντλείται η υποκρισία του πολιτικού συστήματος.
Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει νόμο, με τον οποίο προβλεπόταν η απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι κατηγορούνταν για ποινικά αδικήματα και ζητούσε την παραμονή της κυρίας Σαββαΐδου στη θέση της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει αυτόν τον νόμο εναντιωνόμενος στην ουσία του και στη λογική του. Όμως, ζήτησε την παραίτηση της κυρίας Σαββαΐδου μόλις η ίδια κατηγορήθηκε, χωρίς να αποδειχθεί καμία από αυτές τις κατηγορίες. Και είχε καταργήσει, ξαναλέω, τον νόμο αυτό την ίδια περίοδο που κάλυπτε τους Υπουργούς του για τα θέματα του πόθεν έσχες που ήταν στη δημοσιότητα.
Μετά την αποπομπή της κυρίας Σαββαΐδου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων στα μέσα Οκτωβρίου πέρασε πάνω από ένα τρίμηνο με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πλήρως ακέφαλη ουσιαστικά.
Σε αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην επιλογή αρχικά αλλά κυρίως στην ανακοίνωση της νέας ηγεσίας της Γραμματείας, με τις φημολογίες μάλιστα να μιλούν για διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Αναπληρωτή Υπουργού.
Ενώ, λοιπόν, στα τέλη Δεκεμβρίου ακουγόταν το όνομα του νέου Γενικού Γραμματέα και ο Υπουργός Οικονομικών είχε κάνει αντίστοιχη εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, η ανακοίνωσή του και η ανάληψη καθηκόντων άργησε σχεδόν άλλον έναν μήνα.
Σε αυτό το διάστημα στη Γενική Γραμματεία προχώρησαν τις διαδικασίες για την αντικατάσταση των Γενικών Διευθυντών και επιπροσθέτως με απόφαση από 18-1-2016 εξαίρεσαν από την κανονική διαδικασία επιλογής προϊσταμένου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μια σειρά από υπηρεσίες, διαδικασία που είχε οριστεί από το 2014.
Συγκεκριμένα, η απόφαση εξαιρεί όλες τις υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα, τις ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, τις Ειδικές Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τις οργανικές μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Έτσι, ενώ εκκρεμούσε ακόμα η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Γενικό Γραμματέα, το όνομα του οποίου κυκλοφορούσε βέβαια στα δημοσιογραφικά γραφεία, η ηγεσία του Υπουργείου προέβη στην πραγματικότητα σε ευρύτατες αλλαγές στη διοίκηση της Γενικής Γραμματείας, καθότι τα κριτήρια των θέσεων αυτών είχαν ήδη ανακοινωθεί.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών: Είναι ενήμερος για τα όσα συμβαίνουν στη ΓΓΔΕ; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της; Πώς έχουν επηρεάσει αυτές οι ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών την πορεία των συνομιλιών με τους Θεσμούς και την αξιολόγηση; Λόγω ποιας επείγουσας ανάγκης εξαιρεί από την κανονική διαδικασία επιλογής προϊσταμένων τις υπηρεσίες που ανέφερα προηγουμένως; Πώς διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του νέου επικεφαλής, του κ. Πιτσιλή, με αυτές τις ενέργειες;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Πρόεδρε, κύριε Θεοχάρη, από σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία προσπαθώ να είμαι συνεπής στις απαντήσεις των επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή. Την προηγούμενη εβδομάδα, την 1η Φεβρουαρίου, δεν μπορούσα να είμαι εδώ όχι λόγω ονομαστικής εορτής, αλλά γιατί ήμουν στη διαπραγμάτευση στο Χίλτον. Δεν μπορούσα να είμαι συνεπής και έτσι με έγγραφό μου στον Πρόεδρο της Βουλής και σε εσάς κ. βουλευτά ενημέρωσα για την απουσία μου.
Όμως, νομίζω ότι η κοινοβουλευτική τάξη και η διαδικασία δεν πρέπει να τηρείται μόνο από τους Υπουργούς, διότι άκουσα να αναλύετε τα της ερωτήσεώς σας με πάρα πολλά στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν στην ερώτησή σας.
Άκουσα, για παράδειγμα, ότι «αποπέμψαμε» ως κυβέρνηση την κ. Σαββαΐδου, ενώ έχει εξηγηθεί με σαφήνεια, ο λόγος που προβήκαμε σε αυτές τις κινήσεις αναγκαστικά, μετά από ενέργειες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Άκουσα περί διάστασης απόψεων Υπουργού και Αναπληρωτή για τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όταν είναι σαφές και έχει δημοσιοποιηθεί ότι, μετά από την πρόταση της Επιτροπής που έγινε, ήρθαν στον Αναπληρωτή Υπουργό τα τρία ονόματα και ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε την πρότασή του, στον Υπουργό Οικονομικών.
Είναι σαφές -αν θέλετε- ότι ανακαλύπτετε καινούργιους μύθους και καινούργιους δράκους στο παραμύθι, αλλά δεν φοβούνται πολλοί πλέον με αυτό το παραμύθι.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στην ουσία της ερώτησής σας τώρα, κατ’ αρχάς, κύριε Θεοχάρη, έχουμε να πούμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι οι επιλογές των γενικών διευθυντών και το άλλο είναι οι επιλογές των διευθυντών.
Φαντάζομαι ότι θεωρείτε ότι όλα στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν διάφανα, αξιοκρατικά, λειτουργούσαν άψογα, δεν υπήρχαν διάδρομοι, δεν υπήρχαν χαρτάκια, δεν υπήρχαν επιχειρηματίες, πολιτικοί, άλλοι που παρενέβαιναν στο ποιος θα γίνει διευθυντής στην τάδε υπηρεσία, ποιος θα αναλάβει αυτή την υπόθεση, ποιος θα γίνει γενικός διευθυντής, δεν υπήρχε όλο αυτό το παρασκήνιο. Θεωρείτε ότι δεν υπήρχε,  αυτό που δικαιολογούσε την ψήφιση του ν. 4336 από την ελληνική Βουλή, από διακόσιους είκοσι έναν Βουλευτές, δηλαδή ότι στο Υπουργείο Οικονομικών «έχει καταγραφεί ένα ιστορικό πολιτικών παρεμβάσεων». Θεωρείτε ότι όλα αυτά δεν γίνονταν στο Υπουργείο Οικονομικών και ότι όλα άρχισαν να στραβώνουν από τότε που έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.
Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, σε ό,τι αφορά τους γενικούς διευθυντές, δεν αλλάζει σε τίποτα η διαδικασία με την οποία έγιναν οι κρίσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή ό,τι ίσχυε από τις αποφάσεις της προκατόχου του κ. Πιτσιλή, της κ. Σαββαΐδου, σε σχέση με τους γενικούς διευθυντές αυτό ισχύει και τώρα. Και προσέξτε: Εμείς τηρούμε αυτά τα οποία καθόρισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, παρά το ότι οι Γενικοί Διευθυντές που έχουμε τώρα στο Υπουργείο Οικονομικών δεν επιλέγησαν με αυτόν τον τρόπο.
Σε ό,τι αφορά τους διευθυντές δε, με απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Μπάκας, (ο οποίος με επάρκεια όλο αυτό το διάστημα εκπλήρωσε το έργο του), οι γενικές διευθυντές δεν επιλέγονται από την Κυβέρνηση -δεν κάνουμε αυτό το οποίο γινόταν στο παρελθόν- αλλά επιλέγονται από τον νέο Γενικό Γραμματέα.
Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει το Συμβούλιο, το οποίο είχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Άλλως, να σας θυμίσω κάτι το οποίο μάλλον δεν έχει μάθει η Βουλή, ότι είχαμε στο παρελθόν περιπτώσεις, όπου το Συμβούλιο -για το οποίο τόσο πολύ κόπτεσθε- είχε καταλήξει σε σειρά προτεραιότητας, όμως, η Ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έπαιρνε τον πρώτο επιτυχόντα, αλλά επέλεγε άλλον υποψήφιο από τη λίστα.
Αυτό που θέλω, λοιπόν, να πω με σαφήνεια, είναι ότι η εποχή των κομματικών πολιτικών και άλλων παρεμβάσεων στο Υπουργείο Οικονομικών έχει τελειώσει. Πάμε σε αξιοκρατικές κρίσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών, οι οποίες θα γίνουν με ευθύνη του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, χωρίς καμία παρέμβαση της Κυβέρνησης.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Χαίρομαι για την κατηγορηματική δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού ότι πράγματι δεν θα υπάρξουν κομματικές παρεμβάσεις.
Ξέρει, γιατί έχει ιστορία στο Υπουργείο Οικονομικών -δουλεύει δεκαετίες- ο Αναπληρωτής Υπουργός, πως κατά τη διάρκεια της δικής μου τουλάχιστον θητείας δεν υπήρχαν οι κομματικές παρεμβάσεις ή εν πάση περιπτώσει, υπήρχε ένας κυματοθραύστης και δεχόμουν επ’ ουδενί καμία τέτοια κομματική παρέμβαση απ’ όπου και αν προερχόταν. Είτε ήταν πραγματικά κομματική είτε ήταν συνδικαλιστική είτε οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση τηρούσα πάντοτε τα κριτήρια τα οποία ήθελα.
Είπατε εσείς ο ίδιος ότι το συμβούλιο αυτό ήταν γνωμοδοτικό. Άρα, δεν μου φαίνεται παράξενο ο γενικός γραμματέας να μην επιλέγει πάντοτε την πρώτη εισήγηση. Σε κάθε περίπτωση, επειδή συζητούσα και με ειδικούς, κατά τη διάρκεια της θεσμοθέτησης της διαδικασία αυτής, καλό θα είναι να υπάρχει ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο να κρίνει και να μειώνει τη λίστα των υποψηφίων. Όποιος επιλέγει τελικά, είτε είναι ο γενικός γραμματέας είτε είναι, επιτέλους, και κατώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας, προκειμένου για διευθυντές, τμηματάρχες ή άλλες θέσεις, όπως περιφερειακούς διευθυντές, καλό θα είναι να χειραφετηθεί επιτέλους η δημόσια διοίκηση και να κάνει μόνης της -και ούτε καν στο επίπεδο του γενικού γραμματέα- όλες αυτές τις επιλογές.
Δεν απαντήσατε, όμως, για να καταλάβουμε, για ποιον λόγο πέρασε ένας μήνας από τη στιγμή που υπογράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών η απόφαση για τον νέο Γενικό Γραμματέα, για να πάρει ΦΕΚ. Δεν υπάρχει καμία λογική, κανένα νόημα, τη στιγμή που βλέπουμε νόμοι να παίρνουν ΦΕΚ σε μία ημέρα, υπουργικές αποφάσεις, για να ενεργοποιηθούν γρήγορα, να παίρνουν πάρα πολύ γρήγορα ΦΕΚ και να μην παίρνει ΦΕΚ γρήγορα ο διορισμός του επικεφαλής μιας τόσο σημαντικής υπηρεσίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην την αφήνουμε ακέφαλη και για χάρη των εσόδων, αλλά και για χάρη της διαπραγμάτευσης, διότι είναι προφανές ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν τα έσοδα, αυτό σας δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στη διαπραγμάτευση, για να μειώσετε το βάρος προς τον ελληνικό λαό.
Συνεπώς, είστε σε μία Κυβέρνηση στην οποία το γνωμοδοτικό συμβούλιο, που έκρινε τους διοικητές των νοσοκομείων, είπε σε τριάντα έξι περιπτώσεις από τους εκατόν πενήντα περίπου να μείνουν και ο αρμόδιος Υπουργός έδιωξε τους είκοσι. Η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει δείγματα γραφής τα οποία να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πράγματι επιδιώκει να σταματήσει η κομματοκρατία, πολύ περισσότερο με τα δεδομένα φίλων, συγγενών και αφισοκολλητών, που κάθε μέρα βρίσκουν τον δρόμο της δημοσιότητας, για τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται όλοι αυτοί.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, από τις χίλιες διακόσιες σαράντα επτά θέσεις προϊσταμένων, γενικών διευθυντών, διευθυντών, υποδιευθυντών, τμηματαρχών, στον έναν χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, (δυστυχώς κατά την προσωπική μου άποψη), δεν έχουν αλλάξει όχι ένας και δύο ούτε δέκα.
Και θα έπρεπε να αλλάξουν για πάρα πολλούς λόγους. Θα έπρεπε να υπάρχει αξιοκρατία, θα έπρεπε να υπάρχει αξιολόγηση, θα έπρεπε να υπάρχουν κριτήρια τέτοια και για έναν λόγο παραπάνω: Ξεχάσατε ή παραλείψατε μάλλον στην ερώτησή σας να πείτε ότι όλες αυτές οι θέσεις των γενικών διευθυντών και των διευθυντών είναι θέσεις που η θητεία των κατόχων τους έχει λήξει και όπως ορίζει ο νόμος, έπρεπε με τη λήξη της θητείας να γίνει αξιολόγηση, κάτι που δεν έγινε και έπρεπε να υπάρχει και απόφαση του ΓΓΔΕ που να τους επανατοποθετεί. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.
Αυτό, λοιπόν, που έγινε από τον αρμόδιο αναπληρωτή γενικό γραμματέα με την απόφασή του, είναι να ξεκινήσει την διαδικασία -όχι να επιλέξουμε με πολιτικά, κομματικά ή συνδικαλιστικά κριτήρια οποιονδήποτε-, ώστε ο νέος γενικός γραμματέας –και είναι πολύ σωστή η απόφαση- να έχει μπροστά του «λευκό τοπίο», για να μπορεί να επιλέξει τις καλύτερες περιπτώσεις μεταξύ των υποψηφίων.
Και ξαναθυμίζω ότι στους γενικούς διευθυντές, τηρούμε ακριβώς την διαδικασία που προϋπήρχε, η οποία βεβαίως δεν τηρήθηκε στις τελευταίες κρίσεις γενικών διευθυντών, δηλαδή προκηρύσσονται οι θέσεις, υποβάλλονται αιτήσεις, υπάρχει συμβούλιο από δύο γενικούς γραμματείς και από δύο πανεπιστημιακούς, μαζεύουν τις αιτήσεις, αξιολογούν, προτείνουν και προχωρούμε. Στις θέσεις των διευθυντών -όχι όλων των υπηρεσιών, ορισμένων βασικών υπηρεσιών- αυτό που προβλέπει η διαδικασία είναι, προκηρύσσονται οι θέσεις, κατατίθενται αιτήσεις και μπορεί με απόφασή του ο νέος ΓΓΔΕ να προσθέσει γνωμοδοτικό συμβούλιο, γραπτές εξετάσεις, συνεντεύξεις, ό,τι θέλει για να γίνει πιο αξιοκρατική η διαδικασία.
Αυτό που θέλουμε εμείς να πούμε με σαφήνεια και να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες είναι ότι η μακρά παράδοση πολιτικών, οικονομικών, συνδικαλιστικών ή άλλων παρεμβάσεων στο χώρο της φορολογικής διοίκησης, σε εμάς δεν έχει πεδίο εφαρμογής. Διότι εμείς δεν θέλουμε τη φορολογική διοίκηση εργαλείο σε οποιαδήποτε κομματική ή άλλη σκοπιμότητα. Εμείς θέλουμε τη φορολογική διοίκηση να έχει ένα μοναδικό στόχο, τη φορολογική δικαιοσύνη, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Σ’ αυτό θέλουμε συμμέτοχους - όχι συνένοχους- όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν σε μία πιο δίκαιη φορολογία.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

08.02.2016 O Tρ. Αλεξιάδης στον Real.fm: "Δεν κινούμαστε στη λογική φόροι, φόροι, φοροι..."


http://www.enikonomia.gr/timeliness/48758,Alexiadhs-Den-kinoymaste-sth-logikh-foroi-foroi-foroi.html

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρ. ΑΛεξιάδης μιλώντας στο Realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε πως: "Δεν έχουμε μία λογική της επιβάρυνσης της φορολογίας ούτε κινούμαστε στη λογική φόροι, φόροι, φόροι".

08.02.2016 Τρ. Αλεξιάδης στο Ράδιο Κόκκινο και στον Κώστα Αρβανίτη

http://left.gr/news/tr-alexiadis-oi-kanalarhes-hrostoyn-34-ekatommyria-eyro-opote-theloyn-tha-toys-deixo-ta

Τρ. Αλεξιάδης:"Οι καναλάρχες χρωστούν 34 εκατομμύριο ευρώ. Όποτε θέλουν θα τους τα δείξω τα στοιχεία".

05.02.2016 Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του Δ. Καμμένου στη Βουλή αναφορικά με το ΕΣΡ

http://www.mnec.gr/?

Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Αθήνα, σήμερα στις 5 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ.
Πρώτη θα συζητηθεί η έκτη με αριθμό 493/2-2-2016 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι γνωστό. Πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες πολύκροτων υποθέσεων με υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Χαρακτηριστικές είναι οι υποθέσεις του τελευταίου, αν θέλετε, μήνα, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε δύο μεγάλα πρόστιμα σε βάρος ενός καναλιού, συνολικού ύψους 1.500.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί από το ΕΣΡ και αφορούσαν παράνομες δανειοδοτήσεις της τηλεοπτικής εταιρείας από τον βασικό μέτοχό της.
Την ίδια στιγμή εκκρεμούν πάνω από τριακόσιοι φάκελοι από παλιότερες καταγγελίες και ελέγχους του ΕΣΡ. Μέσα σε αυτούς τους φακέλους υπάρχουν πρόστιμα σε σατιρικές εκπομπές, σε δελτία ειδήσεων, σε ενημερωτικές εκπομπές, ακόμα και σε σειρές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται και πρόστιμα που αφορούν την προεκλογική περίοδο του δημοψηφίσματος, όταν τα κανάλια οργίασαν, τρομοκρατώντας και προπαγανδίζοντας το «ΝΑΙ», το οποίο τελικά δεν επικράτησε.
Όλοι θυμόμαστε το πρόστιμο για τη χρήση μιας πλαστής φωτογραφίας, που έδειχνε μια γιαγιά σε ρόλο τσιλιαδόρου έξω από ένα ΑΤΜ. Δεν είναι αστείο. Ήταν αστεία η φωτογραφία, αλλά ήταν τραγική η στιγμή και η συγκυρία που βγήκε στη δημοσιότητα.
Τέλος, μια πολύκροτη ακόμα υπόθεση ήταν αυτής της μικρής Άννυ από τη Βουλγαρία. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για την περίπτωση της παρουσίασης της δολοφονίας του τετράχρονου κοριτσιού από τη Βουλγαρία, τη μικρή Άννυ. Για το ίδιο το θέμα το ΕΣΡ απηύθυνε σύσταση και σε άλλο κανάλι να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
Πρώτον, ποιος είναι ο αριθμός των προστίμων και ποιο το συνολικό ύψος καθενός από αυτά, που έχουν επιβληθεί και επιβεβαιωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τόσο ανά εκπομπή όσο και ανά ραδιοφωνικό, έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης από το 2010 έως σήμερα;
Δεύτερον, πόσα από αυτά τα πρόστιμα έχουν εισπραχθεί και από ποιον φορέα; Σε τι χρονικό ορίζοντα αναμένεται να εισπραχθούν όσα εκκρεμούν;
Παρακαλώ να προσκομίστε τα σχετικά έγγραφα.
Πρέπει τουλάχιστον η δική μας Κυβέρνηση, η οποία βγήκε με χίλιες δυσκολίες και με εχθρούς εντός και εκτός συνόρων και εφόσον έχουμε μπροστά μας το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες του αξιότιμου κύριου Υπουργού του κ. Παππά, να είμαστε αυστηροί και να κάνουμε πλήρη και ενδελεχή έλεγχο στο πότε χρεώθηκαν τα πρόστιμα στα κανάλια και αν πληρώθηκαν, για να δούμε τι έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, τα πράγματα δυστυχώς είναι χειρότερα απ’ ό,τι τα περιγράφετε στην ερώτησή σας.
Ζητήσαμε από το TAXIS να μας ενημερώσουν για τα αναλυτικά στοιχεία. Έχουμε πάρει την απάντηση και θα την καταθέσουμε και στα Πρακτικά για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του Σώματος.
Απ’ ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία που κρατάμε στο TAXIS, από το 2010 έως και το 2016 έχουμε επτακόσια ενενήντα τέσσερα πρόστιμα. Το συνολικό ποσό βεβαίωσης είναι 23.332.000 ευρώ και από αυτά, δυστυχώς, έχουν εισπραχθεί μόνο τα 9.351.000 ευρώ, δηλαδή χρωστούν πρόστιμα στο ΕΣΡ ύψους 13.981.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα αυτά είναι εκατόν δέκα οκτώ για το 2010, για το 2011 εκατόν τριάντα, για το 2012 εκατόν είκοσι τέσσερα και πάει λέγοντας. Η χρονιά με τα περισσότερα πρόστιμα είναι το 2013, όπου έχουμε εκατόν εβδομήντα πέντε πρόστιμα, με συνολικό ποσό βεβαίωσης 8.133.000 ευρώ και συνολικό ποσό είσπραξης για το έτος 1.870.000 ευρώ.
Εμείς, ως Υπουργείο Οικονομικών, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραλαμβάνουμε, από όποιον φορέα βεβαιώνει κάποιο πρόστιμο, το πρόστιμο και να φροντίζουμε για την είσπραξή του. Θα ερευνήσουμε άμεσα για ποιο λόγο αυτό έχει καθυστερήσει, όπως και θα ερευνήσουμε άμεσα το αν υπάρχουν ευθύνες ή αν υπάρχουν δικαστικές εξελίξεις στο θέμα και εμποδίζουν την είσπραξη αυτών των προστίμων.
Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς που υπήρχε και επέτρεπε σε κάποιους να μην πληρώνουν, σταματά. Θα πρέπει να πληρώσουν όλοι, ειδικά αυτοί που κάθε βράδυ από τα δελτία των 20.00’ ή από κυριακάτικες εκπομπές χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες για τα χρέη του κόσμου, για το πώς θα τα πληρώσει, ενώ οι ίδιοι δεν λένε, βεβαίως, τι χρέη έχουν.
Στο τμήμα της ερώτησης που ρωτάτε για το κάθε ένα μέσο, ανά εκπομπή, ανά ραδιόφωνο κλπ. –γιατί αυτά είναι πρόστιμα του ΕΣΡ, αφορούν ραδιόφωνα και τηλεόραση- θέλω να σας πω ότι μας δεσμεύει το φορολογικό απόρρητο -και πολύ σωστά μας δεσμεύει-  έτσι δεν μπορούμε να πούμε ανά εταιρεία ποιο είναι το χρέος που έχει. Εμείς μπορούμε να δώσουμε συνολικά τα ποσά. Είναι πλέον θέμα άλλων φορέων -πιθανώς του ΕΣΡ, δεν γνωρίζω το νομικό καθεστώς- να ενημερώσουν ποιες είναι οι οφειλές ανά έτος και ανά κανάλι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας.
Μένω έκπληκτος! Θα μπορούσαμε να σηκώσουμε τους τόνους και πρέπει να το κάνουμε. Είναι δυνατόν να είναι ανείσπρακτα, αν κατάλαβα καλά, σχεδόν 14.000.000 ευρώ σε πρόστιμα; Όταν κυνηγάμε τη γιαγιά με τα κουλούρια για 500 ευρώ ή τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο, του βεβαιώνουμε το χρέος, του μπλοκάρουμε το λογαριασμό και έτσι το φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να πάει ούτε στο σούπερ μάρκετ, ενώ το νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να πληρώσει το payroll,τον προμηθευτή και τους υπαλλήλους του, επειδή χρωστάει στο δημόσιο, είναι δυνατόν να έχουμε κανάλια τα οποία έχουν βεβαιωμένα πρόστιμα και δεν έχουν πληρώσει 14.000.000ευρώ; Αυτό το κράτος τι έκανε τέσσερα χρόνια; Εμείς πρέπει να δώσουμε λύση σε όλα;
Κύριε Υπουργέ, είμαστε υπεύθυνοι. Με την καλή έννοια και με κάθε σεβασμό, σας καθιστώ πολιτικά υπεύθυνο. Τα πρόστιμα πρέπει να εισπραχθούν. Θα δώσουμε ένα περιθώριο, αν θέλετε, μικρής αμφιβολίας για να δούμε αν υπάρχουν δικαστικές διεκδικήσεις ή διαιτησίες σε σχέση με τα πρόστιμα, αν υπάρχουν εφέσεις ή αν εκκρεμούν δικαστικές διεκδικήσεις ή αντεκδικήσεις μεταξύ του ΕΣΡ και των καναλιών.
Θα ήθελα άμεσα, μέσα σε αυτό το μήνα δηλαδή, να έχουμε την πλήρη λίστα για το τι εκκρεμεί δικαστικά και τι όχι. Διότι αν δεν υπάρχει εκκρεμοδικία στη διεκδίκηση ή στην κατοχύρωση του προστίμου, δεν είναι δυνατόν κάποιος να μην πληρώνει γιατί δεν τον παίρνει η ΔΟΥ τηλέφωνο ή γιατί δεν του μπλοκάρουν το λογαριασμό για χρέη.
Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν χρέη ύψους 14.000.000 ευρώ. Έχουμε τέσσερα συστημικά κανάλια, τα οποία είναι διαπλεκόμενα τα ίδια με τα ραδιόφωνά τους. Αυτό είναι γνωστό. Άρα, μιλάμε για τους ίδιους μετόχους. Πώς μπορούν και λειτουργούν όλοι αυτοί σήμερα;
Να θυμίσω στο Σώμα και στον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, ότι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαμε μια έμμεση αναγνώριση ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια εμπλοκή και διεμπλοκή, να το πω –να μη χρησιμοποιήσω την άλλη λέξη- μεταξύ του ΔΝΤ και των δανειστών με τους Έλληνες δημοσιογράφους. Δεν είναι κρυφό. Είχαμε και δηλώσεις δημοσιογράφων. Ο κ. Πρετεντέρης είπε «μου έλεγαν τι να πω». Υπήρχε, δηλαδή, μία ευθεία σχέση των δανειστών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Είδαμε τι έγινε και με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων λίγο πριν τις εκλογές και της 20ης Σεπτεμβρίου και της 25ης Ιανουαρίου. Είπα σε δήλωσή μου την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δημιουργήθηκαν κόμματα εντός της Βουλής από τις δημοσκοπήσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν υπήρχαν. Η συνεχής προβολή ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν τίποτα να κάνουν με τον πολιτικό βίο, τους οδήγησε μέσα στη Βουλή. Αυτό ήταν δημιούργημα των ΜΜΕ!
Να σκεφτώ, δηλαδή, ότι αυτοί δεν πλήρωναν από το 2010 μέχρι το 2014 τα πρόστιμά τους, διότι είχαν μία σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί. Γιατί οι ΔΟΥ τέσσερα ή πέντε δεν βεβαίωναν και δεν εισέπρατταν; Θα πρέπει να κάνετε μία ΕΔΕ.
Θα πρέπει να δούμε ποια ΔΟΥ δεν εισέπραττε και για ποιον λόγο, με ποια αιτιολόγηση.
Γιατί ένας καναλάρχης, ο οποίος μπορεί να διώκεται και για άλλα ζητήματα, πέραν από τα ζητήματα του τηλεοπτικού του σταθμού, σε σχέση με τράπεζες, ακίνητα, σε σχέση με καταπάτηση γης και οτιδήποτε άλλο, είναι ο ίδιος ο οποίος δεν πληρώνει και το πρόστιμό του; Προστατεύονται από κάποιον; Υπήρχε κάποιος λόγος να προστατευθούν και να μην πληρώσουν;
Επίσης, επειδή γνωρίζω ότι έχετε το νούμερο, σας παρακαλώ να μας πείτε και τι δεν έχουν πληρώσει από τα αγγελιόσημα και από τους άλλους φόρους. Να δούμε συγκεντρωτικά ο φόρος που αναλογούσε μαζί με το πρόστιμο το οποίο είναι απλήρωτο, γιατί δεν πληρώθηκε. Ποιο είναι το ποσό;
Και σήμερα βλέπουμε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να έρχονται ενάντια σε αυτή την Κυβέρνηση που θέλει να φέρει με το νομοσχέδιο των ραδιοτηλεοπτικών μια κανονικότητα, νόμους, κανόνες εμπλοκής, με την καλή έννοια, τη σχέση του κράτους, του πολίτη και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχει σαφέστατη κίνηση και σαφέστατη σχέση.
Πρέπει να καταλογιστούν και να εισπραχθούν. Σας καταστώ –επαναλαμβάνω και κλείνω- πολιτικά υπεύθυνο να εισπράξουμε αυτά τα χρέη και να βρούμε τη σχέση. Παρακαλώ να έχουμε, αν θέλετε, και το άλλο νούμερο για να τα δούμε συγκεντρωτικά.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):
Ίσως θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος από τα τρία λεπτά, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αυτή η συζήτηση μεταξύ μας θα μείνει. Δεν θα τη δούμε στα δελτία των 20.00΄, δεν θα τη δούμε στις κυριακάτικες εκπομπές, δεν θα τη δούμε σε ρεπορτάζ. Μην περιμένετε να υπάρξουν εκπομπές που θα κάνουν έρευνα γι’ αυτά τα θέματα. Υπάρχουν άλλα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν.
Και βεβαίως, δεν πρέπει να υπάρχει μια λογική από το Υπουργείο Οικονομικών ή από Βουλευτές ότι πρέπει να εκδικηθούμε κάποια κανάλια για την πολιτική τους στάση. Ξέρουμε πολύ καλά την πολιτική στάση ορισμένων δημοσιογράφων και ορισμένων καναλιών. Δεν έχουμε τη λογική «όλοι είναι το ίδιο», απλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, αυτά που ρωτήσατε, κύριε Βουλευτά, πρώτα απ’ όλα, τα στοιχεία που σας είπα είναι μόνο από τα πρόστιμα του ΕΣΡ. Δεν έχω αυτή τη στιγμή στοιχεία για το τι χρωστούν από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, πρόστιμα, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και από άλλες φορολογίες ή άλλες αιτίες.
Κατέθεσα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά πέρασε στα «ψιλά» –το περίμενα ότι θα πέρναγε στα «ψιλά»- τι οφείλουν από φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων. Σας θυμίζω, σχετικά με το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαπλοκής πολιτικής εξουσίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης: Είναι ένας νόμος του 2010, ο οποίος έπαιρνε κάθε χρόνο παράταση. Ορισμένες φορές πήρε παράταση στις 31 Δεκεμβρίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποδεικνύοντας την ανεξαρτησία ορισμένων ΜΜΕ και των τότε κυβερνήσεων! Για τον φόρο, λοιπόν, τηλεοπτικών διαφημίσεων, που εφαρμόστηκε το 2015, πλήρωσαν 19.228.000 ευρώ για το 2015 και οφείλουν 20.071.000 ευρώ.
Ξαναλέω ότι δεν έχουμε ΦΠΑ, εισόδημα, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλες υποχρεώσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ασφαλιστικά ταμεία, επίσης.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ναι, δεν έχουμε ασφαλιστικά ταμεία, δεν τα έχουμε όλα αυτά. Γι’ αυτά θα σας πει ο κ. Πετρόπουλος σε μια επόμενη ερώτηση.
Αν αθροίσουμε μόνο αυτούς τους δύο φόρους, φαίνεται ότι από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και από τα πρόστιμα του ΕΣΡ, (που αφορούν κανάλια και ραδιόφωνα), έχουν εισπραχθεί 28.580.000 ευρώ από το 2010 ως το 2015 και οφείλουν 34.052.000 ευρώ. Είναι ένα σκανδαλώδες νούμερο.
Φαντάζομαι ότι πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει μια υποχρέωση, όταν ξεκινούν εκείνα τα δακρύβρεχτα δελτία των 20.00΄ και έχουν τις ζωντανές συνδέσεις κλπ., να περνά από κάτω μια ταινία με το χρέος του καναλιού, για να ενημερώνονται και οι ακροατές για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Ευχαριστώ πολύ.