Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση του Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Δ. Καμμένου σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

http://www.minfin.gr/?

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Δ. Καμμένου σχετικά με τα πρόστιμα του ΕΣΡ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αθήνα, σήμερα στις 19 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. Γεωργίου Βαρεμένου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Ωστόσο, πιο τυχερός είναι ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτριος Καμμένος, γιατί θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 522/9-2-2016 επίκαιρη ερώτησή του, η έκτη του δεύτερου κύκλου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Καμμένου θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Πριν δώσω όμως τον λόγο στον κ. Καμμένο, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εργαστήρι Δημοκρατίας» που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής, δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.
Η Βουλή σάς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Τέλος, ο Βουλευτής κ. Μηταράκης ζητάει άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο από 4-6 Μαρτίου 2016 για οικογενειακούς λόγους. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Ορίστε, κύριε Καμμένε, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καλημέρα, κύριε Υπουργέ. Η τύχη ευνοεί αυτούς που ερωτούν και ασχολούνται. Και ευνοεί κι εμένα που ερωτώ πολύ συχνά, αλλά ευνοεί και τον αγαπητό Υπουργό, ο οποίος αποτελεί μία φωτεινή εξαίρεση σε σχέση με πολλούς άλλους, οι οποίοι, εντάξει, έχουν πολλή δουλειά, αλλά έρχεται και απαντά στις ερωτήσεις.
Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με την επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει στις 2-2-2016 με αριθμό πρωτοκόλλου 493, σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προέκυψε από επίσημα στοιχεία ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρωστούν 13.981.000 ευρώ, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί σε σχέση με τα καταλογισθέντα. Ακόμη, σας ευχαριστώ πολύ και για τον άλλο πίνακα που προσκομίσατε, τον πλήρως αναλυτικό -επομένως δεν χρειάζεται να τον καταθέσουμε αυτή τη στιγμή- όπου βλέπουμε πόσα πρόστιμα διεγράφησαν ανά ΔΟΥ. Στη δευτερολογία μου θα μιλήσω και γι’ αυτό το θέμα.
Όσον αφορά, όμως, τώρα τα χρέη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προς την εφορία, ήτοι ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, φόρος μισθωτών υπηρεσιών και φόρος ραδιοτηλεοπτικών διαφημίσεων, παρακαλώ να μας δώσετε ό,τι στοιχεία βρήκατε για να συμπληρώσουμε τον φάκελο, ενόψει βέβαια και της διαδικασίας του αξιότιμου Υπουργού, του κ. Παππά, για την αδειοδότηση των νέων καναλιών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, είναι αυτονόητη η υποχρέωση -και το έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές- να απαντάμε στις ερωτήσεις των Βουλευτών και να είμαστε εδώ όσο μας επιτρέπουν τα υπουργικά μας καθήκοντα. Βεβαίως, έχω εξηγήσει και με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ότι στη δική μου περίπτωση η συνέπεια τιμωρείται. Διότι υπάρχουν περιπτώσεις που απαντώ σε επίκαιρες ερωτήσεις και τη Δευτέρα και την Πέμπτη και την Παρασκευή. Και απευθύνω και δημόσια την έκκληση, οι ερωτήσεις στους Υπουργούς να μαζεύονται σε μία ή σε δύο μέρες το πολύ, ώστε να μπορούμε να απαντάμε. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα να ανταποκριθούμε στα υπόλοιπα καθήκοντα των Υπουργείων και στις υποχρεώσεις που έχουμε.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα στοιχεία που ζητήσατε,θα καταθέσω στα Πρακτικά το σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τονίζω ότι είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από το TAXIS. Δεν είναι στοιχεία του Αλεξιάδη ή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου. Διότι εμείς θέλουμε να φέρουμε τα στοιχεία των υπηρεσιών εδώ. Δεν κρατάμε παράλληλα αρχεία και διαδικασίες στο Υπουργείου Οικονομικών.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, για τα έτη βεβαίωσης 2009-2015, που ζητάτε και στην ερώτησή σας, για τα νομικά πρόσωπα στα οποία έχει καταλογιστεί πρόστιμο από το ΕΣΡ –διότι δεν μπορούσαμε σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ερώτηση να βρούμε τα στοιχεία για όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα- και χωρίς να περιλαμβάνονται στα στοιχεία αυτά οι βεβαιώσεις από έλεγχο, περαίωση ή ρυθμίσεις για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, αυτά που προκύπτουν είναι:
Σε ό,τι αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας, τα χρέη αυτή τη στιγμή είναι 11.693.464.57 ευρώ, στο εισόδημα νομικών προσώπων 2.267.006,11 ευρώ, στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών 6.241.241,76 ευρώ και στον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων 15.270.533,20 ευρώ. Αυτά είναι τα στοιχεία που μου έχει δώσει με έγγραφό της στις 12-2-2016 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Βεβαίως, γι’ αυτά τα πράγματα δεν θα δείτε ούτε εκπομπές ούτε ρεπορτάζ, αλλά θα δείτε πιο πολύ σε όλα τα δελτία ειδήσεων κοινές ανακοινώσεις να κατηγορούν και εσάς και εμένα για αυτά τα πράγματα. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Θέλω, όμως, να διευκρινίσω ότι με αυτά τα στοιχεία δεν κατηγορούμε ούτε στοχοποιούμε, βεβαίως, κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους επιχειρηματίες. Είναι στοιχεία τα οποία πρέπει να καταθέσουμε στην ελληνική Βουλή. Πιθανόν πολλά από αυτά τα χρέη να είναι ήδη ρυθμισμένα. Πιθανόν πολλά από αυτά τα χρέη να βρίσκονται σε δικαστική εξέλιξη. Πιθανόν πολλά από αυτά τα χρέη να είναι σε άλλες διαδικασίες. Δεν λέμε ότι αυτά τα χρέη είναι όλα αρρύθμιστα ή δεν εξυπηρετούνται. Καταθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία και την προηγούμενη φορά και τώρα. Ελπίζουμε να μην δούμε ξανά ανακοινώσεις, όπως την προηγούμενη φορά, ότι αυτά τα χρέη αφορούν μόνο κάποιες περιπτώσεις και όχι όλη την Ελλάδα. Αυτά τα χρέη αφορούν και την Αθήνα και την Περιφέρεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος):Κύριε Καμμένο, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Όμως, εδώ δεν βρισκόμαστε για να κάνουμε πολιτικά πυροτεχνήματα ούτε για να εντυπωσιάσουμε κανέναν.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι και όλα τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη χώρα, πρέπει να εκπληρούν και να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.
Επαναλαμβάνω και εγώ για τα Πρακτικά ότι σαφώς θα πρέπει να δούμε αν όλα αυτά είναι ρυθμισμένα ή αν είναι σε διαιτησία ή σε οποιαδήποτε άλλη δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο.
Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί είναι αρκετά υψηλοί, 11.650.000 ευρώ στον ΦΠΑ, 2.267.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος, 6.241.000 ευρώ στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών -δηλαδή οι κρατήσεις που κάνουμε από τους υπαλλήλους για να αποδώσουν τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών στο payroll κάθε μήνα 6.200.000 ευρώ- και ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων –ένα τεράστιο ποσό- 15.270.000 ευρώ.
Για όλα αυτά θα μου επιτρέψετε να σας «ξανακουράσω» -σε εισαγωγικά- γιατί θα καταθέσω μία ερώτηση –όχι επίκαιρη- ζητώντας κάποιες διευκρινίσεις και στοιχεία για αυτούς τους αριθμούς, για να δούμε σε ποια φάση βρίσκονται, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα και να έχουμε μία ξεκάθαρη απάντηση για τα χρέη των καναλιών, τα οποία βεβαίως δεν θα παίξουν το βράδυ τις ερωτήσεις μας, βεβαίως θα κάνουν δημοσκοπήσεις, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες, ωραιοποιώντας διάφορες καταστάσεις και χαϊδεύοντας πολλά πολιτικά κόμματα και πρόσωπα και πολλά δε της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή όπως έχω πει και σε προηγούμενη ερώτησή μου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τεράστια ευθύνη για την πολιτική κρίση –και για την οικονομική, θα έλεγα και το έχω αναλύσει και άλλες φορές- αυτής της χώρας, θα έπρεπε να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να είμαστε τουλάχιστον ίσοι απέναντι στον νόμο, να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και να μην ευεργετούμαστε από καμμία πολιτική ηγεσία,πόσω μάλλον από τη δική μας Κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Θα ήθελα να πω για τα Πρακτικά ότι από τα πρόστιμα του ΕΣΡ, από τον πίνακα από έχω, υπάρχει ένα διαγραφέν ποσό από τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, ΦΑΕ Αθηνών, Χαλανδρίου, Καλλιθέας, Νέου Ηρακλείου και ΦΑΕ Πειραιά 4.100.000 ευρώ. Είναι διαγραφή προστίμων.
Θα επανέλθω και θα ρωτήσω γιατί διεγράφησαν 4.000.000 ευρώ πρόστιμο, όταν καταλογίστηκαν 17.000.000 ευρώ, πληρώθηκαν 8.000.000 ευρώ, διαγράφηκαν 4.000.000 ευρώ και υπάρχει υπόλοιπο από αυτές τις πέντε ΔΟΥ 4.800.000 ευρώ. Είναι απλήρωτα 4.800.000 ευρώ και διαγράφησαν 4.100.000 ευρώ! Γιατί διεγράφησαν;
Και για την υπόλοιπη Ελλάδα –γιατί σας είπα μόνο για την Αθήνα- το διαγραφέν ποσό είναι 2.000.000 ευρώ, το βεβαιωθέν 6.200.000 ευρώ, το εισπραχθέν 1.300.000 ευρώ και το υπόλοιπο 2.857.000 ευρώ. Δηλαδή έχουμε διαγραφές 6.500.000 ευρώ προστίμων ΕΣΡ από τις ΦΑΕ. Πιθανόν να είναι νόμιμα. Πιθανόν να έχουν γίνει ενστάσεις. Πιθανόν να έχουν δικαιωθεί.
Όμως, επειδή τα μεγάλα ποσά είναι στη ΦΑΕ Αθηνών, στην οποία δραστηριοποιούνται και πολλές τηλεοπτικές και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, τα διαγραφέντα πρόστιμα, ποσά είναι 4.500.000 ευρώ. Σε σύνολο 13.500.000 ευρώ  εισπράχθηκαν 5.740.000 ευρώ, διεγράφησαν 3.500.000 ευρώ και είναι ένα υπόλοιπομόνο στη ΦΑΕ Αθηνών 4.300.000 ευρώ.
Θα επανέλθω για να τα δούμε, διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Όπως ξεκαθαρίζει η Γενική Γραμματεία Εσόδων και εσείς -και με e-mail και με τηλέφωνα-σε όλους τους Έλληνες φορολογούμενους και όλες τις εταιρείες, ότι πρέπει να ρυθμίσουν και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, έτσι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον και τα τηλεοπτικά κανάλια.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε και εμείς τον κ. Καμμένο για την τήρηση του χρόνου.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Είναι σαφές, κύριε Βουλευτά, ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα αντιγράψει τακτικές του παρελθόντος, όπου χρησιμοποιούνταν η φορολογική διοίκηση και οι φορολογικοί έλεγχοι είτε για να διαρρεύσουν πληροφορίες και να «χτυπήσουν» πολιτικούς αντιπάλους, είτε για να κατευθύνουν ελέγχους, είτε γενικά για να χρησιμοποιήσουμε αυτό που λέμε «το κράτος» για να«χτυπήσουμε» τους πολιτικούς αντιπάλους. Αυτό γινόταν σε μία προηγούμενη πολιτική περίοδο. Δεν θα το κάνουμε τώρα, παρά το ότι είναι σαφέστατος ο πόλεμος που δεχόμαστε, η «λάσπη», η παραπληροφόρηση σε πάρα πολλά ζητήματα ( όχι από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά από μερίδα αυτών).
Μιλήσατε και για δημοσκοπήσεις. Νομίζω ότι όσοι έχουμε σπουδάσει οικονομικά, το 2015 μάς έκανε να καταλάβουμε, ποια είναι η σχέση ορισμένων εταιρειών δημοσκοπήσεων με την αριθμητική και με τη λογική.
Όμως, σε ό,τι αφορά τα θέματα των διαγραφών που θέσατε, είναι σαφέστατο ότι έχουμε διαγραφές ποσών για διάφορους λόγους. Μπορεί να είναι δικαστικές αποφάσεις, μπορεί να είναι μία σειρά από άλλες διαδικασίες. Ό,τι ερώτηση γίνει, το Υπουργείο Οικονομικών θα απαντήσει, διότι δεν έχει να κρύψει τίποτα.
Να ξεκαθαρίσω, όμως, με αφορμή τη δυνατότητα που μου δίνεται, ότι εμείς δεν έχουμε στοιχεία ως πολιτική ηγεσία -και δεν πρέπει να έχουμε- ανά εταιρεία για το τι χρωστάει ή για το τι γίνεται. Εμείς έχουμε εικόνα γενικά για το τι γίνεται.
Να μην βιαστούν κάποιοι, λοιπόν, να βγάλουν ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο λέγοντας «τι είναι αυτά που λέει ο Αλεξιάδης; Εμείς έχουμε ρυθμίσει τα χρέη μας» κ.λπ. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη. Εμείς είπαμε ότι υπάρχουν τα χρέη. Σε ένα άλλο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο θα ξεκινούσαν τα δελτία ειδήσεων της εταιρείας, είτε στην τηλεόραση είτε στο ραδιόφωνο, περνώντας από κάτω μια ταινία, όπως έχω ξαναπεί, ότι «τα χρέη της εταιρείας μας είναι αυτά, αυτά κι αυτά». Διότι ακούμε διάφορα πράγματα και κριτική και χίλια δυο, αλλά να ξέρουμε κιόλας τι γίνεται σε κάτι τέτοιες εταιρείες, τι δανεισμό είχαν, τι χρέη έχουν, πώς λειτούργησαν οικονομικά αυτοί που είναι εισαγγελείς και κριτές των πάντων.
Εμείς, λοιπόν, έχουμε εξηγήσει και έχουμε δώσει στοιχεία για το ποια είναι τα χρέη και από τον πίνακα, που είπατε πριν, φαίνεται ότι δεν ισχύει το επιχείρημα που είχαν κάποιοι σταθμοί ότι αφορούν περιφερειακούς σταθμούς. Διότι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας σταθμός από την πατρίδα μου, την Καβάλα, θα έρθει να κάνει εταιρεία στην ΦΑΕ Αθηνών. Στην Εφορία Καβάλας φαίνεται το χρέος του.
Σε ό,τι αφορά το τι κάνουμε από εδώ και πέρα,να ξέρετε ότι ήδη υπάρχει έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε όλες τις εφορίες, για να υπάρχει ένταση των ελέγχων και των διαδικασιών σε ό,τι αφορά την είσπραξη αυτών των ποσών. Είναι συγκεκριμένο το θεσμικό πλαίσιο. Το ξαναλέω για τελευταία φορά: δεν θα το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε κανέναν, αλλά δεν θα αφήσουμε και κανέναν, όπως γινόταν στο παρελθόν, να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε «παραθυράκι» του Νόμου, πολιτική φιλία ή πολιτική επιρροή, για να μην πληρώνει αυτά που πρέπει να πληρώνει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου