Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

05.02.2016 Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του Δ. Καμμένου στη Βουλή αναφορικά με το ΕΣΡ

http://www.mnec.gr/?

Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Αθήνα, σήμερα στις 5 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ.
Πρώτη θα συζητηθεί η έκτη με αριθμό 493/2-2-2016 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι γνωστό. Πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες πολύκροτων υποθέσεων με υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Χαρακτηριστικές είναι οι υποθέσεις του τελευταίου, αν θέλετε, μήνα, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε δύο μεγάλα πρόστιμα σε βάρος ενός καναλιού, συνολικού ύψους 1.500.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί από το ΕΣΡ και αφορούσαν παράνομες δανειοδοτήσεις της τηλεοπτικής εταιρείας από τον βασικό μέτοχό της.
Την ίδια στιγμή εκκρεμούν πάνω από τριακόσιοι φάκελοι από παλιότερες καταγγελίες και ελέγχους του ΕΣΡ. Μέσα σε αυτούς τους φακέλους υπάρχουν πρόστιμα σε σατιρικές εκπομπές, σε δελτία ειδήσεων, σε ενημερωτικές εκπομπές, ακόμα και σε σειρές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται και πρόστιμα που αφορούν την προεκλογική περίοδο του δημοψηφίσματος, όταν τα κανάλια οργίασαν, τρομοκρατώντας και προπαγανδίζοντας το «ΝΑΙ», το οποίο τελικά δεν επικράτησε.
Όλοι θυμόμαστε το πρόστιμο για τη χρήση μιας πλαστής φωτογραφίας, που έδειχνε μια γιαγιά σε ρόλο τσιλιαδόρου έξω από ένα ΑΤΜ. Δεν είναι αστείο. Ήταν αστεία η φωτογραφία, αλλά ήταν τραγική η στιγμή και η συγκυρία που βγήκε στη δημοσιότητα.
Τέλος, μια πολύκροτη ακόμα υπόθεση ήταν αυτής της μικρής Άννυ από τη Βουλγαρία. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για την περίπτωση της παρουσίασης της δολοφονίας του τετράχρονου κοριτσιού από τη Βουλγαρία, τη μικρή Άννυ. Για το ίδιο το θέμα το ΕΣΡ απηύθυνε σύσταση και σε άλλο κανάλι να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
Πρώτον, ποιος είναι ο αριθμός των προστίμων και ποιο το συνολικό ύψος καθενός από αυτά, που έχουν επιβληθεί και επιβεβαιωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τόσο ανά εκπομπή όσο και ανά ραδιοφωνικό, έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης από το 2010 έως σήμερα;
Δεύτερον, πόσα από αυτά τα πρόστιμα έχουν εισπραχθεί και από ποιον φορέα; Σε τι χρονικό ορίζοντα αναμένεται να εισπραχθούν όσα εκκρεμούν;
Παρακαλώ να προσκομίστε τα σχετικά έγγραφα.
Πρέπει τουλάχιστον η δική μας Κυβέρνηση, η οποία βγήκε με χίλιες δυσκολίες και με εχθρούς εντός και εκτός συνόρων και εφόσον έχουμε μπροστά μας το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες του αξιότιμου κύριου Υπουργού του κ. Παππά, να είμαστε αυστηροί και να κάνουμε πλήρη και ενδελεχή έλεγχο στο πότε χρεώθηκαν τα πρόστιμα στα κανάλια και αν πληρώθηκαν, για να δούμε τι έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, τα πράγματα δυστυχώς είναι χειρότερα απ’ ό,τι τα περιγράφετε στην ερώτησή σας.
Ζητήσαμε από το TAXIS να μας ενημερώσουν για τα αναλυτικά στοιχεία. Έχουμε πάρει την απάντηση και θα την καταθέσουμε και στα Πρακτικά για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του Σώματος.
Απ’ ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία που κρατάμε στο TAXIS, από το 2010 έως και το 2016 έχουμε επτακόσια ενενήντα τέσσερα πρόστιμα. Το συνολικό ποσό βεβαίωσης είναι 23.332.000 ευρώ και από αυτά, δυστυχώς, έχουν εισπραχθεί μόνο τα 9.351.000 ευρώ, δηλαδή χρωστούν πρόστιμα στο ΕΣΡ ύψους 13.981.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα αυτά είναι εκατόν δέκα οκτώ για το 2010, για το 2011 εκατόν τριάντα, για το 2012 εκατόν είκοσι τέσσερα και πάει λέγοντας. Η χρονιά με τα περισσότερα πρόστιμα είναι το 2013, όπου έχουμε εκατόν εβδομήντα πέντε πρόστιμα, με συνολικό ποσό βεβαίωσης 8.133.000 ευρώ και συνολικό ποσό είσπραξης για το έτος 1.870.000 ευρώ.
Εμείς, ως Υπουργείο Οικονομικών, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραλαμβάνουμε, από όποιον φορέα βεβαιώνει κάποιο πρόστιμο, το πρόστιμο και να φροντίζουμε για την είσπραξή του. Θα ερευνήσουμε άμεσα για ποιο λόγο αυτό έχει καθυστερήσει, όπως και θα ερευνήσουμε άμεσα το αν υπάρχουν ευθύνες ή αν υπάρχουν δικαστικές εξελίξεις στο θέμα και εμποδίζουν την είσπραξη αυτών των προστίμων.
Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς που υπήρχε και επέτρεπε σε κάποιους να μην πληρώνουν, σταματά. Θα πρέπει να πληρώσουν όλοι, ειδικά αυτοί που κάθε βράδυ από τα δελτία των 20.00’ ή από κυριακάτικες εκπομπές χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες για τα χρέη του κόσμου, για το πώς θα τα πληρώσει, ενώ οι ίδιοι δεν λένε, βεβαίως, τι χρέη έχουν.
Στο τμήμα της ερώτησης που ρωτάτε για το κάθε ένα μέσο, ανά εκπομπή, ανά ραδιόφωνο κλπ. –γιατί αυτά είναι πρόστιμα του ΕΣΡ, αφορούν ραδιόφωνα και τηλεόραση- θέλω να σας πω ότι μας δεσμεύει το φορολογικό απόρρητο -και πολύ σωστά μας δεσμεύει-  έτσι δεν μπορούμε να πούμε ανά εταιρεία ποιο είναι το χρέος που έχει. Εμείς μπορούμε να δώσουμε συνολικά τα ποσά. Είναι πλέον θέμα άλλων φορέων -πιθανώς του ΕΣΡ, δεν γνωρίζω το νομικό καθεστώς- να ενημερώσουν ποιες είναι οι οφειλές ανά έτος και ανά κανάλι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας.
Μένω έκπληκτος! Θα μπορούσαμε να σηκώσουμε τους τόνους και πρέπει να το κάνουμε. Είναι δυνατόν να είναι ανείσπρακτα, αν κατάλαβα καλά, σχεδόν 14.000.000 ευρώ σε πρόστιμα; Όταν κυνηγάμε τη γιαγιά με τα κουλούρια για 500 ευρώ ή τον κάθε Έλληνα φορολογούμενο, του βεβαιώνουμε το χρέος, του μπλοκάρουμε το λογαριασμό και έτσι το φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να πάει ούτε στο σούπερ μάρκετ, ενώ το νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να πληρώσει το payroll,τον προμηθευτή και τους υπαλλήλους του, επειδή χρωστάει στο δημόσιο, είναι δυνατόν να έχουμε κανάλια τα οποία έχουν βεβαιωμένα πρόστιμα και δεν έχουν πληρώσει 14.000.000ευρώ; Αυτό το κράτος τι έκανε τέσσερα χρόνια; Εμείς πρέπει να δώσουμε λύση σε όλα;
Κύριε Υπουργέ, είμαστε υπεύθυνοι. Με την καλή έννοια και με κάθε σεβασμό, σας καθιστώ πολιτικά υπεύθυνο. Τα πρόστιμα πρέπει να εισπραχθούν. Θα δώσουμε ένα περιθώριο, αν θέλετε, μικρής αμφιβολίας για να δούμε αν υπάρχουν δικαστικές διεκδικήσεις ή διαιτησίες σε σχέση με τα πρόστιμα, αν υπάρχουν εφέσεις ή αν εκκρεμούν δικαστικές διεκδικήσεις ή αντεκδικήσεις μεταξύ του ΕΣΡ και των καναλιών.
Θα ήθελα άμεσα, μέσα σε αυτό το μήνα δηλαδή, να έχουμε την πλήρη λίστα για το τι εκκρεμεί δικαστικά και τι όχι. Διότι αν δεν υπάρχει εκκρεμοδικία στη διεκδίκηση ή στην κατοχύρωση του προστίμου, δεν είναι δυνατόν κάποιος να μην πληρώνει γιατί δεν τον παίρνει η ΔΟΥ τηλέφωνο ή γιατί δεν του μπλοκάρουν το λογαριασμό για χρέη.
Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν χρέη ύψους 14.000.000 ευρώ. Έχουμε τέσσερα συστημικά κανάλια, τα οποία είναι διαπλεκόμενα τα ίδια με τα ραδιόφωνά τους. Αυτό είναι γνωστό. Άρα, μιλάμε για τους ίδιους μετόχους. Πώς μπορούν και λειτουργούν όλοι αυτοί σήμερα;
Να θυμίσω στο Σώμα και στον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, ότι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαμε μια έμμεση αναγνώριση ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια εμπλοκή και διεμπλοκή, να το πω –να μη χρησιμοποιήσω την άλλη λέξη- μεταξύ του ΔΝΤ και των δανειστών με τους Έλληνες δημοσιογράφους. Δεν είναι κρυφό. Είχαμε και δηλώσεις δημοσιογράφων. Ο κ. Πρετεντέρης είπε «μου έλεγαν τι να πω». Υπήρχε, δηλαδή, μία ευθεία σχέση των δανειστών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Είδαμε τι έγινε και με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων λίγο πριν τις εκλογές και της 20ης Σεπτεμβρίου και της 25ης Ιανουαρίου. Είπα σε δήλωσή μου την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δημιουργήθηκαν κόμματα εντός της Βουλής από τις δημοσκοπήσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν υπήρχαν. Η συνεχής προβολή ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν τίποτα να κάνουν με τον πολιτικό βίο, τους οδήγησε μέσα στη Βουλή. Αυτό ήταν δημιούργημα των ΜΜΕ!
Να σκεφτώ, δηλαδή, ότι αυτοί δεν πλήρωναν από το 2010 μέχρι το 2014 τα πρόστιμά τους, διότι είχαν μία σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί. Γιατί οι ΔΟΥ τέσσερα ή πέντε δεν βεβαίωναν και δεν εισέπρατταν; Θα πρέπει να κάνετε μία ΕΔΕ.
Θα πρέπει να δούμε ποια ΔΟΥ δεν εισέπραττε και για ποιον λόγο, με ποια αιτιολόγηση.
Γιατί ένας καναλάρχης, ο οποίος μπορεί να διώκεται και για άλλα ζητήματα, πέραν από τα ζητήματα του τηλεοπτικού του σταθμού, σε σχέση με τράπεζες, ακίνητα, σε σχέση με καταπάτηση γης και οτιδήποτε άλλο, είναι ο ίδιος ο οποίος δεν πληρώνει και το πρόστιμό του; Προστατεύονται από κάποιον; Υπήρχε κάποιος λόγος να προστατευθούν και να μην πληρώσουν;
Επίσης, επειδή γνωρίζω ότι έχετε το νούμερο, σας παρακαλώ να μας πείτε και τι δεν έχουν πληρώσει από τα αγγελιόσημα και από τους άλλους φόρους. Να δούμε συγκεντρωτικά ο φόρος που αναλογούσε μαζί με το πρόστιμο το οποίο είναι απλήρωτο, γιατί δεν πληρώθηκε. Ποιο είναι το ποσό;
Και σήμερα βλέπουμε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να έρχονται ενάντια σε αυτή την Κυβέρνηση που θέλει να φέρει με το νομοσχέδιο των ραδιοτηλεοπτικών μια κανονικότητα, νόμους, κανόνες εμπλοκής, με την καλή έννοια, τη σχέση του κράτους, του πολίτη και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχει σαφέστατη κίνηση και σαφέστατη σχέση.
Πρέπει να καταλογιστούν και να εισπραχθούν. Σας καταστώ –επαναλαμβάνω και κλείνω- πολιτικά υπεύθυνο να εισπράξουμε αυτά τα χρέη και να βρούμε τη σχέση. Παρακαλώ να έχουμε, αν θέλετε, και το άλλο νούμερο για να τα δούμε συγκεντρωτικά.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):
Ίσως θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος από τα τρία λεπτά, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αυτή η συζήτηση μεταξύ μας θα μείνει. Δεν θα τη δούμε στα δελτία των 20.00΄, δεν θα τη δούμε στις κυριακάτικες εκπομπές, δεν θα τη δούμε σε ρεπορτάζ. Μην περιμένετε να υπάρξουν εκπομπές που θα κάνουν έρευνα γι’ αυτά τα θέματα. Υπάρχουν άλλα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν.
Και βεβαίως, δεν πρέπει να υπάρχει μια λογική από το Υπουργείο Οικονομικών ή από Βουλευτές ότι πρέπει να εκδικηθούμε κάποια κανάλια για την πολιτική τους στάση. Ξέρουμε πολύ καλά την πολιτική στάση ορισμένων δημοσιογράφων και ορισμένων καναλιών. Δεν έχουμε τη λογική «όλοι είναι το ίδιο», απλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, αυτά που ρωτήσατε, κύριε Βουλευτά, πρώτα απ’ όλα, τα στοιχεία που σας είπα είναι μόνο από τα πρόστιμα του ΕΣΡ. Δεν έχω αυτή τη στιγμή στοιχεία για το τι χρωστούν από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, πρόστιμα, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και από άλλες φορολογίες ή άλλες αιτίες.
Κατέθεσα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά πέρασε στα «ψιλά» –το περίμενα ότι θα πέρναγε στα «ψιλά»- τι οφείλουν από φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων. Σας θυμίζω, σχετικά με το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαπλοκής πολιτικής εξουσίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης: Είναι ένας νόμος του 2010, ο οποίος έπαιρνε κάθε χρόνο παράταση. Ορισμένες φορές πήρε παράταση στις 31 Δεκεμβρίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποδεικνύοντας την ανεξαρτησία ορισμένων ΜΜΕ και των τότε κυβερνήσεων! Για τον φόρο, λοιπόν, τηλεοπτικών διαφημίσεων, που εφαρμόστηκε το 2015, πλήρωσαν 19.228.000 ευρώ για το 2015 και οφείλουν 20.071.000 ευρώ.
Ξαναλέω ότι δεν έχουμε ΦΠΑ, εισόδημα, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλες υποχρεώσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ασφαλιστικά ταμεία, επίσης.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ναι, δεν έχουμε ασφαλιστικά ταμεία, δεν τα έχουμε όλα αυτά. Γι’ αυτά θα σας πει ο κ. Πετρόπουλος σε μια επόμενη ερώτηση.
Αν αθροίσουμε μόνο αυτούς τους δύο φόρους, φαίνεται ότι από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και από τα πρόστιμα του ΕΣΡ, (που αφορούν κανάλια και ραδιόφωνα), έχουν εισπραχθεί 28.580.000 ευρώ από το 2010 ως το 2015 και οφείλουν 34.052.000 ευρώ. Είναι ένα σκανδαλώδες νούμερο.
Φαντάζομαι ότι πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει μια υποχρέωση, όταν ξεκινούν εκείνα τα δακρύβρεχτα δελτία των 20.00΄ και έχουν τις ζωντανές συνδέσεις κλπ., να περνά από κάτω μια ταινία με το χρέος του καναλιού, για να ενημερώνονται και οι ακροατές για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου