Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση του Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Ι. Κουτσούκου αναφορικά με τα μέτρα του αγροτικού τομέα 15.2.2016

http://www.mnec.gr/?

Απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Τρ.Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Γ.Κουτσούκου αναφορικά με τα μέτρα του αγροτικού τομέα

Αθήνα, σήμερα στις 15 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.03΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΡΕΜΕΝΟΥ. Εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
Θα ξεκινήσουμε με την τρίτη υπ’ αριθμόν 515/9-2-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννη Κουτσούκου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα φορολογικά βάρη των αγροτών.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Κύριε Κουτσούκο, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες Υπουργέ, το θέμα είναι γνωστό, είναι και ιδιαίτερα επίκαιρο γιατί και οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο. Και καλά θα κάνετε –δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, αναφέρομαι στην Κυβέρνηση- να μην τους κοροϊδεύετε. Διότι ο κ. Κατρούγκαλος που τους έχει εξοργίσει με τις προτάσεις του για τριπλασιασμό των εισφορών λέει ότι θα επιβαρυνθούν ένα δεκάρικο την ημέρα, γιατί θέλει να τους καταστήσει φτωχούς κάτω από τις 8.000 ευρώ. Δεν δέχεται ότι οι αγρότες μπορεί να έχουν εισόδημα.
Σήμερα δε το πρωί μία συγχορδία κυβερνητικών στελεχών –που δεν θέλω να τους ονοματίσω- άλλος έλεγε ότι οι αγρότες δεν έχουν αιτήματα, άλλος έλεγε ότι δεν ξέρουν τι θέλουν κ.ο.κ. Το οικονομικό επιτελείο έχει πει στο παρελθόν ότι είναι και φοροφυγάδες.
Τα αιτήματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα: Οι αγρότες ζητάνε την αυτονομία του ΟΓΑ -τι σας ήρθε να καταργήσετε τον ΟΓΑ δεν μας έχετε εξηγήσει-, πολύ δε περισσότερο σε ό,τι αφορά εσάς, κύριε Υπουργέ, με δεδομένο ότι αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε όλα τα γεωργικά εφόδια κατά δέκα μονάδες, από 13% σε 23%, έχουμε αύξηση της προκαταβολής, έχουμε κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, έχουμε επιβολή φόρου στο κρασί 0,20 ευρώ που αναλογεί με την τιμή της πρώτης ύλης κι έχουμε και την προοπτική της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, ζητούν μέτρα ώστε να μην καταστεί αυτή η υπερφορολόγηση τους –σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- η θηλιά που θα πλήξει την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική οικονομία και θα οδηγήσει στην έξοδο από χιλιάδες θέσεις εργασίας νέους, αγρότες και θα οδηγήσει σε κλείσιμο αγροτικών νοικοκυριών.
Σε αυτά τα ερωτήματα περιμένουμε τις απαντήσεις σας, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, θεωρούσα ότι η συζήτηση της Παρασκευής είχε απαντήσει σε όλα αυτά τα πολιτικά ερωτήματα. Καταλαβαίνω, όμως, τους πολιτικούς λόγους που πρέπει να επανέρχεται μία φιλολογία για ζητήματα, τα οποία δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Διότι αν δούμε τα δεδομένα, το τι λένε δηλαδή οι νόμοι και τα χαρτιά, θα δούμε ότι αυτά τα οποία περιγράφετε, κύριε Βουλευτά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Βεβαίως, έχετε απόλυτο δίκιο στο νούμερο δύο ερώτημά σας: Η Κυβέρνηση πραγματικά αναζητά τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, κίνητρα. Η Κυβέρνηση προσπαθεί, (ειδικά στους αγρότες αλλά και γενικά στην κοινωνία,) να έχουμε μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολογικών βαρών, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας και όχι να ακολουθήσουμε τη φορολογική πολιτική, την οποία ψηφίσατε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια.
Όμως, φαίνεται ότι τα επιχειρήματα της Παρασκευής δεν σας έπεισαν ούτε και για το ποιος ευθύνεται για όλη αυτήν την κατάσταση. Διότι εσείς θεωρείτε ότι για όλα όσα γίνονται στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, οι ευθύνες είναι στον ένα χρόνο Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ότι δεν υπάρχει καμμία ευθύνη για το παρελθόν και προσφεύγετε στην προσφιλή τακτική να επιρρίπτετε ευθύνες στην Κυβέρνηση για όσα κάνει στον ένα χρόνο –που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε- και να μην λέτε κουβέντα για τις τραγικές ευθύνες σας στον τομέα της αγροτικής πολιτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Εμείς, για να ξεκαθαρίσουμε, δεν είπαμε ποτέ, κανένας από το οικονομικό επιτελείο –και φέρτε μου τη δήλωση εδώ- ότι είναι φοροφυγάδες οι αγρότες. Τονίσαμε τα προβλήματα τα πραγματικά. Είπαμε συγκεκριμένα νούμερα. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού ή στοχοποίησης κοινωνικών στρωμάτων, κάτι το οποίο με μεγάλη μαεστρία κάνατε εσείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που στηρίζαν τις κυβερνήσεις σας και χτυπούν τώρα τη δική μας, προσπαθώντας να βάλετε κάποιους οι οποίοι εξεγείρονται -σε μεγάλο βαθμό με δίκαια αιτήματα- εναντίον άλλων κατηγοριών.
Όμως, σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, εγώ δεν καταλαβαίνω μια λογική αμνησίας μηνών, διότι εδώ δείχνετε να ξεχνάτε το τι κάνατε πριν από κάποιους μήνες. Μας λέτε, για παράδειγμα, για την αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια. Μήπως ψηφίσατε τον ν. 4334; Γιατί εκεί προβλέφθηκε αυτό. Μας λέτε για τον φόρο στο κρασί. Να σας θυμίσω ότι ο φόρος στο κρασί μπήκε για να βρούμε ισοδύναμο και να αφαιρεθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση που επιβλήθηκε με τους νόμους 4334 και 4336, τους οποίους ψηφίσατε κι εσείς; Μας λέτε για την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Να σας θυμίσω ότι ψηφίστηκε με τον ν. 4336, τον οποίο ψηφίσατε κι εσείς;
Και τέλος, επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για τα ζητήματα της φορολογίας των αγροτών, θέλω να ξεκαθαρίσω: Είσαστε ικανοποιημένοι κι ευτυχείς για όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στον τομέα φορολογίας;
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε δευτερόλεπτα.
Αναφέρετε στην ερώτησή σας -και το είπατε την Παρασκευή- κατηγορώντας μας ότι δεν ξέρουμε να διαβάσουμε και δεν ξέρουμε γράμματα για το τι ίσχυε στον ν.4172, σχετικά με την φορολογία των επιδοτήσεων. Δεν είχα την δυνατότητα να μιλήσω την Παρασκευή για να απαντήσω αυτά τα ζητήματα.
Τον έχω εδώ τον ν. 4172. Μπορείτε, λοιπόν, να μου πείτε το σημείο με το οποίο προβλεπόταν ότι ήταν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις; Διότι στον ν. 4172, που έχω εδώ τον νόμο με τις τρεις αλλαγές του, οι επιδοτήσεις ήταν μέσα στη φορολογητέα ύλη.
Περιμένω, όμως, τις απαντήσεις στη δευτερολογία σας για αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, κύριε Κουτσούκο, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Έχετε καταλάβει, κύριε Πρόεδρε, ότι αντί να απαντάει στις ερωτήσεις μας ο κύριος Υπουργός, ρωτάει εμάς λες και κυβερνάμε εμείς; Αυτό πώς να το χαρακτηρίσω;
Καλές είναι οι παρελθοντολογίες, κύριε Αλεξιάδη και αγαπητοί Υπουργοί, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι ζητήσατε την ψήφο του λαού για να κυβερνήσετε και αφού τους κοροϊδέψατε, αφού τους τάξατε τη δέκατη τρίτη σύνταξη, αφού τους τάξατε αφορολόγητο 12.000, αφού τους τάξατε λαγούς με πετραχήλια, τώρα τα φορτώνετε στο παρελθόν.
Ε, λοιπόν, κυβερνάτε και πρέπει να λύσετε τα προβλήματα. Και τα προβλήματα είναι πάρα πολύ απλά. Κύριε Υπουργέ, με το ν.4172/13 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο υπολογισμός του εισοδήματος με βάση το βιβλίο εσόδων-εξόδων με συντελεστή 13% και τον πολεμήσατε αυτόν τον νόμο, όχι εσείς προσωπικά που δεν ήσασταν στη Βουλή, η παράταξη στην οποία ανήκετε και την οποία υπηρετείτε.
Αυτός ο νόμος πουθενά δεν λέει ότι φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις. Στο άρθρο 21 λέει ότι για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος υπολογίζονται ό,τι έσοδα προκύπτουν από την παραγωγή. Ήρθε στη συνέχεια η κ. Βαλαβάνη, με την γνωστή τροπολογία να φορολογήσει τις επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ.
Αν, λοιπόν, μου βρείτε εσείς πού έλεγε ο ν. 4172 ότι φορολογούνται οι επιδοτήσεις, εγώ να σας κεράσω στο καλύτερο μαγαζί, όχι στα μπουζούκια που κατηγορείτε ότι πάνε οι αγρότες. Στα μπουζούκια τελευταία φορά που πήγα εγώ ήταν όταν είχε πάει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, μετά την νίκη σας στις εκλογές.
Δεύτερο θέμα, μου είπατε για τον φόρο στο κρασί. Ο φόρος στο κρασί μπήκε για να καταργήσει το ισοδύναμο της εκπαίδευσης. Ποιος έβαλε το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κύριε Υπουργέ; Μόνοι σας το βάλατε. Δείτε τι απάντησε ο Επίτροπος ο κ. Μοσκοβισί στην ερώτηση Καϊλή-Ανδρουλάκη για το φόρο στο κρασί. Απάντησε ότι ήταν δικιά σας επιλογή.
Μου λέτε για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ωραία. Τον καταργήσαμε. Το αίτημα, για το οποίο υπήρχε προεργασία στο Υπουργείο, ήταν η κάρτα του πετρελαίου στον κατ’ επάγγελμα αγρότη. Θα την δώσετε;
Πάμε τώρα στο ΦΠΑ. Τι ψηφίσαμε, κύριε Υπουργέ; Ψηφίσαμε την αναμόρφωση του κώδικα του ΦΠΑ. Δεν ψηφίσαμε να αυξήσετε όλα τα αγροτικά εφόδια κατά δέκα μονάδες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους δικούς μου, πάνω από 500 εκατομμύρια έφυγαν από τις τσέπες των αγροτών λόγω της αύξησης των συντελεστών. Οι δε αγρότες στο υπόμνημά τους, που έδωσαν σήμερα στον κύριο Πρωθυπουργό και ζητάνε απάντηση, λένε ότι περίπου 400 εκατομμύρια πλήρωσαν το 2014 παραπάνω λόγω της εφαρμογής του ν. 4172 με αυτόν τον συντελεστή, με το 13%.
Παραπέρα, κύριε Υπουργέ, μια και είναι αρμοδιότητά σας, οι αγρότες δεν μπορούν να εκπέσουν εισοδήματα, τα οποία τους φορολογούνται με 26%. Δηλαδή, το μεροκάματο της γυναίκας και των δυο του παιδιών που απασχολεί θα φορολογηθεί με 26%, σαν να είναι επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογηθεί στην ίδια κλίμακα. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό.
Εσείς, λοιπόν, για όλα αυτά τα αιτήματα, που είναι απλά, έχετε να δώσετε μια απάντηση, πλην την αναφορά σας στις ευθύνες του παρελθόντος; Βεβαίως, αν θέλετε να κουβεντιάσουμε για τις ευθύνες του παρελθόντος και γιατί υπάρχουν σήμερα αγρότες ζωντανοί που παράγουν και κάνουν την χώρα μας περήφανη και συμβάλλουν στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών να το κουβεντιάσουμε. Ό,τι υπάρχει στον αγροτικό τομέα ήταν δουλειά δικιά μας και πρωτίστως των αγροτών, οι οποίοι τώρα επειδή είναι ζωντανοί διεκδικούν να μην τους πεθάνετε εσείς.
Δώστε, λοιπόν, συγκεκριμένες απαντήσεις αν μπορείτε στα συγκεκριμένα αιτήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Κουτσούκο, δεν τιμάτε τα πολιτιστικά κέντρα της Ηλείας, ε;
Τον λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Εγώ περίμενα στα τρία λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα που είχατε τη δυνατότητα, να απαντήσετε στο συγκεκριμένο. Δεν απαντήσατε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Εγώ να απαντήσω;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν απαντήσατε, διότι καταλαβαίνω την αδυναμία να πείτε γι’ αυτό που αναφέρεται στην ερώτηση…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, έχω απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Κεγκέρογλου, εσείς έχετε μετά ερώτηση.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Γι’ αυτό που αναφέρεται στην ερώτησή σας, για το ν. 4172…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Υπάρχουν κάποια παράσιτα στην Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε θα πρέπει να τα συνηθίσουμε, δυστυχώς.
Καταλαβαίνω για το ν. 4172 ότι έχετε αδυναμία να απαντήσετε. Δηλαδή, κύριε Κουτσούκο, κατά τη γνώμη σας, γιατί μας ακούν αυτή τη στιγμή οι πρώην συνάδελφοί μας εφοριακοί, οι οικονομολόγοι, οι λογιστές μας, υπήρχε…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Αυτολεξεί διάβασέ το.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σας προκάλεσα να το διαβάσετε και δεν το κάνατε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ωραία, διαβάστε το.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Εγώ το έχω εδώ και θα το διαβάσω.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Για διαβάστε.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Υπήρχε, δηλαδή, στο ν. 4172 κάποια αόρατη διάταξη που έλεγε από 12.000 και πάνω δεν φορολογούνται και ήρθε ο ν. 4328/2015  και το φορολόγησε; Δεν υπήρχε πουθενά τέτοιο πράγμα. Δεν είχατε προβλέψει τέτοιο πράγμα και ήρθε ο ν. 4328/2015 και προβλέπει ακριβώς την απαλλαγή των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ. Άρα, δεν ισχύει αυτό που λέτε.
Σε ό,τι αφορά όμως την κριτική που ασκείτε, υπενθυμίζω τα εξής: επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης –ν. 4336-, αύξηση του συντελεστού ΦΠΑ –ν. 4336-, η αύξηση της προκαταβολής του Φόρου Εισοδήματος –ν. 4336-, συντελεστής φορολογίας από 13% στο 20% και στο 26% –ν. 4336.
Επειδή ξεχάσατε ο ν. 4334 ψηφίστηκε από 229 Βουλευτές και ο ν. 4336 από 221. Και έρχεστε τώρα και κατηγορείτε εμάς που με υπευθυνότητα κυβερνούμε, υλοποιούμε τη συμφωνία και προσπαθούμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε στους αγρότες το καλύτερο φορολογικό καθεστώς. Βεβαίως, όπως είπατε πριν –το επιβεβαιώσατε- όλα στον τομέα των αγροτών ήταν παράδεισος μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και από τον Φεβρουάριο του 2015 ξεκίνησε η κόλαση για τους αγρότες. Κι εγώ σε χωριό μεγάλωσα, έχω πάρα πολλούς φίλους αγρότες σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και τα προβλήματα των αγροτών δεν είναι τον τελευταίο χρόνο, είναι διαχρονικά.
Επειδή όμως εγώ πάντα έχω μάθει να μιλάω με στοιχεία, καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής το ν. 4172, την αρχική του διατύπωση και όπως ισχύει μέχρι σήμερα για να υπάρχει πλήρη ενημέρωση, τους νόμους που ψηφίσατε και καταγγέλλετε σήμερα εμάς και αφορούν τη φορολογία των αγροτών, την εγκύκλιο για την οποία μας εγκαλείτε ότι δεν έχουμε βγάλει –είναι η ΠΟΛ 1116/10-6-2015, επειδή λέτε ότι δεν διευκρινίζουμε τα της φορολογίας αγροτών, αλλά εμείς τα διευκρινίζουμε ακριβώς- και όλα τα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τα οποία απαντούμε πλήρως στα θέματα της ερώτησής σας και τα καταθέτουμε για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση.
Το λέω για τελευταία φορά. Δεν είναι πολιτική μας επιλογή η φορολογική μας πολιτική, είναι πολιτική αναγκαιότητα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να χτυπήσουμε φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά, με αποτελέσματα πλέον, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσετε αυτή την ανέξοδη κριτική. Να κάνετε επιτέλους προτάσεις και κυρίως να εξηγήσετε πού οδηγήσατε τη χώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου