Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη στο bankingnews.gr

http://www.bankingnews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/210843-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%BF-bankingnews-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CF%89-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CE%B8%CF%8E-%CF%84%CE%BF%CE%BD-schaeuble-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%82/210843-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%BF-bankingnews-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CF%89-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CE%B8%CF%8E-%CF%84%CE%BF%CE%BD-schaeuble-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%82.html

Συνέντευξη Αλεξιάδη (ΥΠΟΙΚ) στο Bankingnews - Θέλω να μιμηθώ τον Schaeuble στην πάταξη της φοροδιαφυγής

24/08/2015 - 00:48
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα  συνέντευξη ο Τ. Αλεξιάδης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκπλήσσει θετικά με τις θέσεις του - ως αριστερός πολιτικός - σε ένα νευραλγικό υπουργείο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Τρύφωνας Αλεξιάδης με συνέντευξη που παραχώρησε στο bankingnews δεν μασάει τα λόγια καθώς ασκεί σκληρή κριτική στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τη χώρα σε εθνικές εκλογές.
Ο ίδιος διερωτάται;
Τι θέλουν να πάνε τη χώρα στη δραχμή με Μνημόνιο;

Ο αναπληρωτής Οικονομικών εμφανίζεται αποφασισμένος να πιάσει τους πλούσιους Έλληνες που έχουν περιουσία στο εξωτερικό με χρήματα που έφυγαν από την Ελλάδα.
Είναι όμως κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις και τα ομόλογα.
Ο κ. Αλεξιάδης αναγνωρίζει ότι ο αποδεκατισμένος φορολογικός μηχανισμός και ο μέχρι τώρα προσανατολισμός του ήταν επικεντρωμένος στους μικρούς και αδύναμους.
Ωστόσο λέει ναι στους ελέγχους των μικρών επιχειρήσεων οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να παρακρατούν 7 δισ ευρώ από το ΦΠΑ που λείπουν από τα κρατικά ταμεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπεραμύνεται της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα μικρής αξίας.
Θα πληρώσουν οι πλούσιοι με την προϋπόθεση όμως ότι θα μειώσουμε τη φοροδιαφυγή.
Ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Επίσης καλεί σε συνεργασία τις τράπεζες για την πάταξη της φοροδιαφυγής με την εγκατάσταση μηχανημάτων πληρωμής μέσω καρτών ενώ θεωρεί τεράστιο το κόστος των χρεώσεων.
Στο τραπέζι πέφτει και η προοπτική να χτίζεται το αφορολόγητο με τη χρήση πιστωτικών καρτών.
Η επίσκεψη στο γιατρό όπως και η πληρωμή του να γίνεται με πιστωτική κάρτα.
Ακόμη ο φορολογούμενος που θα χρησιμοποιεί την κάρτα θα λαμβάνει λαχνούς που θα του εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στην κλήρωση ενός ακινήτου.

Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε εθνικές εκλογές σε διάστημα οκτώ μηνών αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Οικονομία;
Οι εκλογές δεν ήταν επιλογή μας.
Στις εκλογές μας οδήγησαν αυτοί, οι οποίοι δεν τόλμησαν να καταθέσουν το σχέδιό τους στον Ελληνικό λαό, όπως είχαν πολιτικό δικαίωμα, αλλά που ήθελαν έμμεσα να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο με δραχμή.
Και ευτυχώς ανοίγει η προεκλογική περίοδος ώστε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν να πέσει η αριστερή Κυβέρνηση και να οδηγηθούμε στις εκλογές, να δικαιολογήσουν τι εναλλακτικά πρότειναν.
Ναι να δεχτώ κακό το μνημόνιο που υπογράψαμε, κακή η συμφωνία, δεν έπρεπε να γίνουν οι διατάξεις αυτές, δεν έπρεπε να πάρουμε αυτά τα μέτρα.
Δέχομαι την κριτική και τι έπρεπε να κάνουμε;
Έπρεπε να οδηγήσουμε την χώρα σε μία οικονομική και πολιτική καταστροφή;
Διότι, όπως εξήγησε πολύ καλά στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, καταφέραμε μία συμφωνία με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από αυτούς που αρχικά μας πίεσαν, και ξέραμε πολύ καλά γιατί μας πίεσαν.
Και καταφέραμε μία συμφωνία ακόμα σε ορισμένα σημεία και με καλύτερους όρους, από ότι οι προηγούμενες συμφωνίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πιο δίκαιο θα εφαρμοστεί στο θέμα της συμφωνίας.
Και επειδή δεχόμαστε μία κριτική από ορισμένους για τα θέματα της συμφωνίας αυτής, να θυμίσω ότι αν στην συμφωνία αυτή δεν πήγαινε ο κ Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πήγαινε κάποιο άλλο κόμμα και κάποιος άλλος Πρωθυπουργός.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο χάνονται έσοδα για το κράτος όταν προκηρύσσονται εθνικές εκλογές καθώς αδρανοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός.
Τι θα κάνετε;

Εγώ σήμερα (εννοεί την Παρασκευή 21 Αυγούστου) έδωσα πάλι εντολή στους αρμόδιους και της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ, και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να ενταθούν οι φορολογικοί έλεγχοι την επόμενη περίοδο και όσο περνάει από το χέρι μου, χωρίς καμία πρόθεση επέμβασης στην προεκλογική περίοδο, θα κάνω ότι είναι δυνατόν να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ.
Πόσους ελέγχους έκαναν το 2012, το 2013 το 2014;
Διότι όσοι έλεγχοι έγιναν όλα αυτά τα χρόνια εμείς τους κάναμε σε ένα μήνα.
Τώρα κάθε βδομάδα ελέγχουμε 5,5-6 χιλιάδες επιχειρήσεις.
Σε όλη την Ελλάδα, με ένα μηχανισμό αποδεκατισμένο, που κάνει παράλληλα άλλους ελέγχους, που έχει προβλήματα οδοιπορικών και χίλια δύο προβλήματα.
Γίνονται έλεγχοι και θα γίνονται έλεγχοι που ξεκινούν από τους πολύ ψηλά, και θα κατεβαίνουν προς τα κάτω.

Κύριε υπουργέ γνωρίζουμε ότι απώλειες του κρατικού μηχανισμού ως έσοδα από το ΦΠΑ είναι περίπουστα7 δις ευρώ το χρόνο.
Όμως διαπιστώνουμε ένα «πογκρόμ»ελέγχων κατά των μικρών καταστημάτων ( ταβέρνες, σουβλατζίδικα, φούρνοι κλπ) στα νησιά λόγο της τουριστικής περιόδου , αν κόβουν αποδείξεις.
Είναι δυνατόν αυτά τα μαγαζιά να παρακρατούν τα 7 δισ ευρώ που λείπουν από τα κρατικά ταμεία.
Μήπως ο φορολογικός μηχανισμός πρέπει να κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση ;

Η σαφής εντολή που έχουν πάρει όλες οι υπηρεσίες από την αρχή και αυτό που γίνεται στους ελέγχους, είναι να ξεκινούμε από την κορυφή, από τα 5στερα ξενοδοχεία, να ξεκινούμε από τους ακριβούς χώρους εστίασης, διασκέδασης, διανυκτέρευσης και μετά να πηγαίνουμε στην ταβέρνα, στο σουβλατζίδικο, στο τυροπιτάδικο και στο φούρνο.
Να μην μένουμε μόνο στα μικρά.
Να ξεκινάμε από πολύ ψηλά και αυτό κάνουμε.
Και νομίζω και οι έλεγχοι που κάναμε και σε ημικρατική εταιρεία ή σε δημόσιο φορέα διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων, δεν θέλω να ονομάσω κανένα χώρο, αποδεικνύονται ότι δεν υπάρχουν και άβατα.
Μπαίνουμε παντού, κάνουμε ελέγχους παντού.
Είναι προφανές ότι τα 7 δισεκατομμύρια ΦΠΑ που λείπουν δεν προέρχονται από τις ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα μόνο.
Είναι όμως και εκεί.
Και εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, και το πετύχαμε νομίζω αυτό, και θα το πετύχουμε μέχρι τέλος της περιόδου, ότι πλέον κάνουμε πάρα πολλούς ελέγχους.

Κύριε υπουργέ αυτό που έχουν καταλάβει σχεδόν όλοι είναι ότι η χρήση κάρτας στις συναλλαγές, είναι το καλύτερο «φάρμακο» κατά της φοροδιαφυγής.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.
Όλες οι επιχειρήσεις αν βάλουν κάρτα ή δεχτούν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα χρεωθούν ένα ποσοστό επί της συναλλαγής το οποίο θα πάει ή στην τράπεζα ή στην κάρτα VISA ή Mastercard.

Αυτό που εξετάζουμε είναι η πλήρης επέκταση χρήσης των πιστωτικών καρτών, πιστωτικών, χρεωστικών και των κινήσεων μέσω τραπέζης, μέσω WEB baking, μόνιμων εντολών, κλπ.
Για να έχει το σύστημα αυτό απόδοση χρειάζονται τα εξής.
-Πρώτον, δεν μπορεί να πληρώνει στην τράπεζα η επιχείρηση πιο πολλά από ότι στο δημόσιο.
Το έχω ξαναπεί το παράδειγμα με τον κουρέα μου Του ζητάει η τράπεζα να πληρώσει το 2% επί του τζίρου, για να του βάλει μηχάνημα.
Οι χρεώσεις αυτές εισέρχονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Δεν μπορεί να συνεχιστούν πρέπει οι τράπεζες να καταλάβουν ότι θα έχουν μία τρομερή αύξηση των εσόδων τους και του κύκλου δουλειάς τους.
Πρέπει κι αυτές να δώσουν κάτι.
-Δεύτερον, δεν μπορεί ο επιχειρηματίας, ο άλλος μικρομεσαίος που του λέω γιατί δεν βάζεις κάρτα;
Μου λέει, γιατί χρωστάω στην εφορία, χρωστάω και στην τράπεζα και αν βάλω να πληρώνω με κάρτα, θα μου παίρνουν αμέσως τα λεφτά. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, τα έσοδα αυτά των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, να μην πηγαίνουνε στην τράπεζα και στην εφορία.
Αλλιώς δεν θα βγάλουν κάρτες.
-Και τρίτον, πρέπει οι τράπεζες να δώσουν κίνητρο στους πολίτες για να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα.
Και κίνητρο σημαίνει, όπως τώρα δίνουν επιστροφές ποσών, μπόνους, κάρτες, πως το λένε, επιταγές να πηγαίνεις super market κ.λπ. πρέπει να βρούνε τέτοιες μεθόδους, που θα δώσουν κίνητρα στο πολίτη.
Τέλος, πρέπει να δώσει κίνητρα και το Υπουργείο Οικονομικών.
Εκεί εξετάζουμε πάρα πολλά μέτρα.
Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι ανά ένα ποσό αποδείξεων, ανά 300, 500, 1.000, να το δούμε αυτό, να υπάρχει, που θα γίνεται μέσω της πιστωτικής κάρτας.
Δηλαδή ξόδεψε μέσω της πιστωτικής του κάρτα 5 χιλιάρικα, παίρνεις 5 λαχνούς, και με τους λαχνούς αυτούς μπαίνεις σε μια κλήρωση για να πάρεις ένα ακίνητο, από αυτά που έχει το δημόσιο και τα ‘χουμε και τα γκρεμίζουμε.
Και δεν τα αξιοποιούμε καθόλου.
Άρα υπάρχουν τρόποι να δώσει κίνητρο το υπουργείο και να διασφαλίσει πράγματα, για να γίνει πιο απλό.
Αν επαναφέρουμε το μέτρο των αποδείξεων και πούμε ότι το αφορολόγητο κτίζεται με αποδείξεις και όχι βάζουμε ένα ποσό στην τύχη και ο άλλος κρατάει χαρτάκια στο σπίτι του, μπορούμε να πούμε πολύ απλά, ότι το αφορολόγητο το δεχόμαστε μόνο εάν προκύπτει από την χρήση πιστωτικής κάρτας.
Ένα, δύο δεχόμαστε τις ιατρικές δαπάνες μόνο, εάν τις έχεις πληρώσει με πιστωτική κάρτα.
Απλά πράγματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πάντες.
Τον πολίτη, την εφορία, την επιχείρηση.
Γι αυτά τα πράγματα, είμαστε αποφασισμένοι.

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων;
Δεν χρειάζονται χρόνια.
Χρειάζονται πολύ απλές κινήσεις.
Εγώ πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι, αν είμαστε Κυβέρνηση και αν συμμετέχουμε στο οικονομικό γίγνεσθαι, θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την πρόταση για το τι πρέπει να γίνει από την 1/1 του 2017.
Πολύ πιο έγκαιρα, όχι στις 30.12.2016 και να πούμε ότι 1.1 του 2017 κάνουμε ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε βήματα.
Πρέπει να δώσουμε δυνατότητα στον πολίτη να ανακουφιστεί, στο μικρομεσαίο, στην επιχείρηση.
Πρέπει να τους βοηθήσουμε.

Κύριε υπουργέ σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι εγώ παίρνω πίσω ένα φόρο που έβαλα;
Επειδή την περίμενα την ερώτηση.
Κάναμε μία συμφωνία με τους ξένους.
Δεν το έχουν καταλάβει πολλοί, αλλά κάναμε συμφωνία.
Στο κείμενο που κατατέθηκε την Ελληνική Βουλή στις 9 Ιουλίου, στις προαπαιτούμενες δράσεις, στη σελίδα 21 και στην σελίδα 22, λέμε μέσα με σαφήνεια, αυτά που μας κατηγορούν κάποιοι ότι δεν τα συμφωνήσαμε.
Οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ που περιγράφονται όλα αυτά που συμφωνήσαμε ότι θα αυξηθούν ο ΦΠΑ, είναι δυνατόν να αναθεωρηθούν στο τέλος του 2016, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν προκύψει επιπρόσθετα έσοδα πλέον των προϋπολογισμένων, από μέτρα που θα μειώνουν την φοροδιαφυγή και θα αυξάνουν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.
Οποιαδήποτε απόφαση και αναθεώρηση των συντελεστών θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς.
Το συμφωνήσαμε λοιπόν.
Ότι αν στο τέλος του 2016, όχι το 2017, το2018, το 2020.
Αν στο τέλος του 2016 έχουμε πιάσει φοροδιαφυγή παραπάνω από αυτή που προϋπολογίσαμε, και αυτός είναι ο στόχος και το προσωπικό μου, αυτό που με στοιχειώνει προσωπικά που μου κλέβει από τον ύπνο μου, είναι να μπορέσουμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα, που θα μπορέσουμε να πούμε μετά κύριε, εμείς πιάσαμε ΦΠΑ από εκεί, πιάσαμε φοροδιαφυγή από κει, άρα να μειώσουμε τώρα το ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο, αυτή η «κακή» και «στραβή» Κυβέρνηση το πέτυχε.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων που στην ουσία αφορούν μόνο τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Και στην περίπτωση αυτή οι ίδιες επιχειρήσεις πληρώνουν τα σπασμένα;
Το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να γνωρίζει από τις 60 χιλιάδες Α.Ε. επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πόσες από αυτές είναι οι ζημιογόνες και πόσες κερδοφόρες σε ετήσια βάση;

Εδώ ανοίγετε το μεγάλο κομμάτι της στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών.
Για το οποίο εγώ δεν είμαι περήφανος.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία.
Αλλά δεν υπήρχε μέχρι τώρα, εκείνη η κατεύθυνση, το ενδιαφέρον για να υπάρξει ένα γραφείο, δεν λέω ολόκληρη διεύθυνση, που να επεξεργάζεται στατιστικά το Υπουργείο Οικονομικών.
Έχουμε τρομερή πληροφόρηση, αλλά δεν αξιοποιείται όπως θα ‘πρεπε.
Για παράδειγμα το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει κάνει μια μελέτη μέχρι σήμερα, πόσο είναι η φοροδιαφυγή.
Το στοιχείο αυτό που είπατε για το ΦΠΑ που χάνουμε, άλλοι το προσδιορίζουν στα 6, άλλοι στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει μια μελέτη και να πει.
Τι κυνηγάω να εισπράξω; 5, 2, 8, 12 δις, να γίνει συγκεκριμένο. Ένα. Δύο.
Τι γίνεται με το θέμα της φορολογίας.
Φόρο επί των ακαθαρίστων εσόδων επί του τζίρου;
Όπως είχε γίνει την 10ετία του΄70, από Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ένα πολύ σωστό μέτρο.
Ο φόρος επί του τζίρου, τότε είχε επιβληθεί ή θέλουμε φόρο επί των κερδών.
Πρέπει να δούμε το τι ακριβώς θα κάνουμε.
Δεν υπάρχει αυτή η στατιστική ανάλυση.
Υπάρχουν διάφορες πληροφορίες.
Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε.

Με ανάλογους συντελεστές φορολόγησης επί των επιχειρήσεων το μόνο που καταφέρνετε είναι να τις οδηγήσετε εκτός των συνόρων;
Πρέπει καταρχάς να ελέγξουμε τι είναι κερδοφόρα και τι ζημιογόνα επιχείρηση.
Διότι φορολογικοί έλεγχοι γίνονται, αλλά πρέπει να δώσουμε και εκείνα τα εργαλεία στους ελεγκτές, αλλά και το μήνυμα στις επιχειρήσεις, ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει κανένας.
Σε ότι αφορά όμως το θέμα του φορολογικού ανταγωνισμού, και κυριότερα σε γειτονικές χώρες, πχ. Βουλγαρία, αυτό δεν αντιμετωπίζεται με ευχές.
Αντιμετωπίζεται με κεντρικό σχεδιασμό και με ένα τέτοιο τρόπο που θα καταλάβουν όλοι ότι το να είσαι φορολογούμενος στην Ελλάδα, είναι κάτι ελκυστικό.
Δεν είναι κάτι απωθητικό.
Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, όχι με μια λογική όπως με αυτή που μας πιέσανε π.χ. να αυξήσουμε τον φόρο στην ναυτιλία, να φύγουν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Με μία λογική, ότι πρέπει να παίρνεις φορολογικά μέτρα, με δεδομένο τον φορολογικό ανταγωνισμό.
Μέχρι τώρα, αυτό δυστυχώς δεν γινόταν.
Εγώ δηλαδή δεν μπορώ να καταλαβαίνω πως μια επιχείρηση δίπλα στην πατρίδα μου την Καβάλα, στην Δράμα ή στις Σέρρες, θα παραμείνει στην Ελλάδα, όταν αυτή η επιχείρηση μπορεί μέσα σε λίγο χρόνο να μετακινηθεί αναζητώντας μια χώρα με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές.
Δεν είμαι υπέρ της λογικής ότι αφού έχει 8% η Βουλγαρία εμείς το κάνουμε 6%..
Είμαι υπέρ της λογικής όμως να δώσεις κίνητρα και να βάλεις και το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία.
Αυτή η ιστορία διαλύει φορολογικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο την Ελλάδα.

Να σταθούμε σε ένα ακόμη σημαντικό θέμα.
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε, ο οποίος παραμένει.
Εσείς προσωπικά έχετε αναφέρει ότι πρέπει να γίνει πιο δίκαιος φόρος.
Πως θα γίνει αυτό ;
Θα πω για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά με αφορμή το ΕΝΦΙΑ θα κάνω μια γενικότερη παρατήρηση.
Το είπε νομίζω ο Πρωθυπουργός με πολύ σωστή διατύπωση στο διάγγελμα που έβγαλε όταν είπε ότι δεν πετύχαμε την συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές.
Σε αυτή τη μάχη κάναμε υποχωρήσεις.
Κάναμε ότι η Κυβέρνηση έκανε ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει.
Το είπε με σαφήνεια, με πολύ λίγα λόγια και με τον πιο σαφή τρόπο.
Θέλω να πω ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι από την πολιτική που ακολουθούμε.
Η πολιτική που ακολουθούμε είναι μια πολιτική αναγκαιότητας.
Δεν είναι μια πολιτική επιλογής.
Τώρα, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι κάτι που εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ τον θέλουμε.
Έχουμε άλλη λογική.
Εμείς θέλουμε μεταφορά του φορολογικού βάρους στην μεγάλη, στην πολύ μεγάλη περιουσία.
Αλλά αναγκαστήκαμε να δεχτούμε το όριο το 2,65 δις ευρώ προσπαθήσαμε στο εσωτερικό του φόρου, στη διαπραγμάτευση να μην γίνει έτσι ο φόρος, αλλά να γίνει πιο δίκαιος, πιο αναλογικός, δεν το καταφέραμε εκεί.
Έτσι πάμε φέτος σε ένα ΕΝΦΙΑ που θα είναι δυστυχώς το ίδιο άδικος και με το 2014.
Το 2016 όμως είναι δέσμευση αυτή και κρατείστε την, ο ΕΝΦΙΑ θα έχει πάλι το ίδιο επίπεδο το 2,65, θα έχουμε όμως το χρόνο και με τις αξίες τις αντικειμενικές που θα είναι κοντά στις πραγματικές και με άλλα χαρακτηριστικά του φόρου να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός.

Κύριες υπουργέ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αλλάξουν και πότε θα γίνει αυτό;
Θα ξεκινήσουμε αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των εφαρμοστικών Νόμων που θα ‘ρθουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσουμε αμέσως τις διαδικασίες για ένα σύστημα πραγματικών και όχι αντικειμενικών αξιών.
Δηλαδή αξιών που θα προσεγγίσουν τα πραγματικά δεδομένα.

Θα ζητήσετε τη συνεργασία των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων ή μπορεί να το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών;Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συνεργαστεί με εκτιμητές, με ανθρώπους της Κτηματαγοράς, με συμβολαιογράφους, με δικηγόρους.
Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να τα απλώνεις για να μπορεί να ‘ναι αποτελεσματικά.
Δεν έχω σαν πρότυπο ένα μοντέλο Υπουργείου σαν αυτό που είχαμε στο παρελθόν.
Που λειτουργεί μακριά, έξω και πάνω από την κοινωνία.
Πρέπει το Υπουργείο να λειτουργεί μέσα στην κοινωνία, και πρέπει ο Υπουργός Οικονομικών, οι Γενικοί Γραμματείς κ.λπ. να καταλάβουν ότι σήμερα είναι Υπουργοί και αύριο θα είναι πολίτες.
Να μην καβαλήσουν καλάμι κατά το κοινός λεγόμενο.

Θα παραμείνω στον ΕΝΦΙΑ γιατί απ’ αυτά που γνωρίζω είναι ότι η περιουσία που κατέχουν οι Έλληνες στα ακίνητα ανέρχεται στα 500 δισεκατομμύρια με βάση την αντικειμενική αξία ενώ αυτός που δεν έχει ακίνητα και δηλώνει τις αποδοχές τους πληρώνει φόρους με συντελεστές που φθάνουν έως το 45%;
Βεβαίως και θα αλλάξει η εσωτερική δομή του ΕΝΦΙΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος στην ιδιοκτησία.
Έχει τα εξής λάθη.
Το Υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στιγμή δεν έχει εικόνα πια είναι η περιουσία που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό.
Ο Έλληνας του Καναδά που κάνει δήλωση στο Καναδά και έχει ένα ακίνητο στην Ελλάδα, φορολογείται στο Καναδά γι αυτή την περιουσία.
Εδώ θα φορολογηθεί με ειδικό τρόπο για κάτι παραπάνω κ.λπ.
Αλλά εγώ δεν καταλαβαίνω, πως το δυαράκι στη Νίκαια κατασκευής του 1970, που καλύπτει τις ανάγκες του γείτονά μου, πληρώνει 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ και η βίλα που έχει ο Έλληνας στις Άλπεις, ήτο δεύτερο σπίτι που έχει ο Έλληνας στο Λονδίνο, αξίας πάνω από 5 εκατομμυρίων, δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ούτε ένα ευρώ.
Εκεί θα έπρεπε να πούμε, έλα εδώ κύριε φορολογούμενε, έχεις ένα σπίτι 5 εκατομμυρίων στο Λονδίνο, με βάση όπως προσδιορίζει εκεί η φορολογική υπηρεσία, όχι εμείς, τι φόρο ιδιοκτησίας πληρώνεις γι αυτό το ακίνητο εκεί;
Τόσο.
Έλα εδώ και δώσε μας την διαφορά.
Ώστε να πάμε σε μία λογική και σε μία λειτουργία των πραγμάτων.
Να σας πω άλλο παράδειγμα;
Εδώ πληρώνουμε φόρο ιδιοκτησίας πάνω στην ακίνητη περιουσία.
Πάρτε δύο επιχειρηματίες.
Με 5 εκατομμύρια αρχικό κεφάλαιο το 2000 και οι δύο.
Ο ένας επέλεξε με τα 5 εκατομμύρια να κάνει οικοδομές, να δώσει απασχόληση σε πολίτες, να δώσει χρήματα στο Κράτος, να κινήσει το ΦΠΑ, αργότερα, όχι από το 2000, να δώσει χρήματα στο ΙΚΑ, να δώσει γενικά μια πνοή στην οικονομία, να κάνει κάτι, να το πουλήσει, να καλύψει ανάγκες κ.λπ.
Και ο άλλος με τα 5 εκατομμύρια, πήγε και αγόρασε ομόλογα του Αμερικάνικου Δημοσίου.
Αυτός που έμεινε στην Ελλάδα με τα 5 εκατομμύρια, έχει πληρώσει ένα σωρό φόρους και θα πληρώνει συνέχεια για την ακίνητη περιουσία του.
Ο άλλος που έχει αγοράσει ομόλογα του Αμερικάνικου Δημοσίου γιατί δεν πρέπει να πληρώνει ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ όπως δεν πληρώνει τώρα.
Δεν εννοώ να βάλουμε φόρο για να μην αρχίσουν κάποιοι και το λένε στις καταθέσεις και στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Αλλά αυτοί που επέλεξαν να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό, δεν θα πληρώσουν τίποτα με αυτούς που επέλεξαν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα;

Πως θα πληρώσουν κ. υπουργέ ;
Κάντε λίγο υπομονή.
Αυτά έρχονται, όλα έρχονται ως προς τον έλεγχο των εμβασμάτων εξωτερικού,, των χρημάτων που ‘χουν στο εξωτερικό κ.λπ.
Δεν θα αφήσουμε εμείς τον Έλληνα πολίτη να ματώνει για να πληρώσει δύσκολους και άδικους φόρους, και κάποιοι άλλοι έξυπνοι να ‘χουνε βγάλει στο εξωτερικό εκατομμύρια και να γελάνε.
Προχωράει ο έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού, προχωράει η διασταύρωση μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων για τα προηγούμενα χρόνια, αυτά προχωρούνε.
Και πιστεύω ότι θα μας δώσει ο Έλληνας πολίτης την δυνατότητα, το επόμενο χρονικό διάστημα, να τα ολοκληρώσουμε.
Αν θέλουμε να βάλουμε φόρο περιουσίας, πρέπει να δούμε που θα επιβάλλεται αυτός ο φόρος.
Δηλαδή ο Έλληνας που έχει ένα σπίτι πραγματικής αξίας 60 χιλιάδων αυτή τη στιγμή, όσο κάνει ένα δυάρι κατασκευής του ΄70 σε μια φτωχή περιοχή.
Πληρώνει ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ.
Και αυτός που έχει ένα σπίτι 5 εκατομμυρίων στο Λονδίνο, δεν πληρώνει στην Ελλάδα φόρο ιδιοκτησίας, ούτε ένα ευρώ, ο Έλληνας φορολογούμενος που έχει ακίνητα στην Ελλάδα και έχει και ένα στο Λονδίνο.
Αυτός εδώ δεν πρέπει να του πούμε, έλα εδώ κύριε, έχεις ένα ακίνητο στο εξωτερικό, πληρώνεις φόρο περιουσίας στο εξωτερικό, δώσε μας την διαφορά ανάμεσα στον συντελεστή που πληρώνεις εκεί και στο συντελεστή που έχουμε στην Ελλάδα.
Πρέπει να γίνουν αυτά τα απλά πράγματα, για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη;

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφορικά με τις δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων, εκεί βλέπεις μπροστά σου έναν πλούσιο μισθωτό υπάλληλο και την ίδια στιγμή μια φτωχή Ελλάδα.
Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την λειτουργία του φορολογικού μας συστήματος και των φορολογικών μηχανισμών.
Διότι δεν είχαμε μέχρι τώρα και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή την δυνατότητα για να κάνουμε τους ελέγχους εκείνους και τις αυτόματες διασταυρώσεις, για να προσδιορίσουμε εισοδήματα.
Εγώ όταν συναντώ αντιπροσωπείες από άλλα κράτη, οι οποίοι είχαν πάει νωρίτερα βόλτα σε ακριβές περιοχές, έχουνε δει σπίτια, έχουνε δει, λέει μα είναι δυνατόν;
Γιατί υπάρχει πλήρης εικόνα για τα φορολογικά μας δεδομένα στο εξωτερικό.
Είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο πλούτος, και αυτό το πλούτο να μην το φορολογείτε;
Ο πλούτος δεν είναι κακό πράγμα, είναι κακό πράγμα στο μέγα βασίλειο για την περίφημο κήρυγμά του προς πλουτήσαντες.
Αλλά καλό είναι να έχει κάποιος πλούτο.
Πρέπει όμως να μπορεί να δικαιολογεί που τον βρήκε.
Και αυτό πολλές φορές στην Ελλάδα, δεν γίνεται.

Η πορεία της συζήτησης μας οδήγησε εκ νέου στη φοροδιαφυγή ενώ η φορολογική βάση παραμένει η ίδια για χρόνια.
Η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ κάθε χρόνο μας κοστίζει γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε χρόνο το δημόσιο μαζεύει περίπου 47 δισεκατομμύρια ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους, χάνουμε το 1/3 των φορολογικών εσόδων κάθε χρόνο.
Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν αντί να βάλουμε ΕΝΦΙΑ σε χαμηλά και σε μεσαία εισοδήματα, λέγαμε ότι ελαφρύνουμε κατά ένα δισεκατομμύριο τον ΕΝΦΙΑ και τον πάμε πιο κάτω.

Τελικά ο φορολογικός μηχανισμός όπως είναι σήμερα πιάνει μόνο τα μικρά ψάρια;Έχουμε προβλήματα στην οργάνωση του φορολογικού μηχανισμού.
Τρομερά προβλήματα.
Θα τα αντιμετωπίσουμε όμως.
Δηλαδή μετά από τις εκλογές και μετά από τις εξελίξεις, θα δούμε ξανά όλο το μοντέλο οργάνωση του φορολογικού μηχανισμού.
Αλλά ως προς την κατεύθυνση του φορολογικού μηχανισμού εγώ θα πω κάτι, που αν το διαβάσουν κάποιοι θα πούνε, μα είναι δυνατόν να το λέει αυτό ο Αλεξιάδης;
Ένας αριστερός οικονομολόγος;
Εγώ θέλω να μιμηθώ τον κ Schaeuble.

Δηλαδή αυτό που ζούσα ως εφοριακός, το όνειρο, πρώην εφοριακός, νυν υπουργός Οικονομικών.
Ξημερώματα η αστυνομία μαζί με την εφορία να πηγαίνει σε τράπεζες και να κάνει έλεγχο για φοροδιαφυγή.
Αυτό που έγινε στην Γερμανία.
Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.
Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε.
Στην μεγάλη φοροδιαφυγή.
Όχι μόνο στην Ερμού, στον φούρνο, στο σουβλατζίδικο, στο μικρομάγαζο.
Λέω τα στοιχεία της φοροδιαφυγής ότι εγώ δεν μπορώ να μπαίνω σε site τραπεζών και να βλέπω διαφημίσεις ελάτε να σας πούμε πως θα κάνετε offshores ή υπεράκτιες εταιρείες σε κάποια άλλη χώρα.
Εδώ πρέπει να αποφασίσουμε.
Οι τράπεζες είναι ιδιωτικά μαγαζιά και κάνουν ότι θέλουνε και όταν έχουν ζημιές πληρώνουν το κόστος τους, ή πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία με το δημόσιο.
Εμείς θέλουμε αυτή τη συνεργασία και την έχουμε ξεκινήσει.
Αλλά πρέπει και οι τράπεζες να αποφασίσουν το τι κάνουνε.
Και πρέπει να δούμε πως συνεργαζόμαστε, σε ποιους τομείς.
Το ξαναλέω λοιπόν.
Η ελληνική φορολογική διοίκηση πρέπει να λειτουργήσει με κατεύθυνση τον μεγάλο πλούτο και την μεγάλη φοροδιαφυγή.
Και κυρίως να κτυπήσει και την διαπλοκή.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως από το 2010 είχαμε νόμο ψηφισμένο, Μνημονιακό, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Και ακούγαμε όλη την ώρα διάφορους δημοσιογράφους, όχι όλους, μια μεγάλη κατηγορία, να βγαίνουν και να λένε, σε όποιο τολμούσε να πει κάτι άλλο, μα το προβλέπει το μνημόνιο, τι να κάνουμε.
Το μνημόνιο του 2010 προέβλεπε φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, ο οποίος κάθε χρόνο πήγαινε πιο πίσω. Εμείς θα τον κάνουμε τον φόρο των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Ξεκινάει ήδη. Θα πληρώσουν.
Άρα η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, η διαφθορά είναι στους βασικούς στόχους στην Κυβέρνηση.
Θα συγκρουστούμε με αυτά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης κλείνει τη συνέντευξη στο bankingnews με αναφορές στα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έριξαν μία αριστερή κυβέρνηση.
Εγώ θέλω να καταθέσω τον σεβασμό μου στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις που ακούγονται στο χώρο της αριστεράς, από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν κάνει πλέον την επιλογή τους για να βαδίσουν στην δημιουργία άλλου πολιτικού φορέα και για να ρίξουν στην ουσία μια αριστερή κυβέρνηση.
Πρώτη φορά αριστεροί βουλευτές ρίχνουν αριστερή κυβέρνηση αλλά αυτά είναι θέματα της ιστορίας πλέον όχι δικά μας.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μάθει και στην διαφορετική άποψη και στις δημοκρατικές λειτουργίες και στις συγκρούσεις. Έχουμε μάθει όμως να απαντάμε στα προβλήματα της κοινωνίας.
Δεν απαντάμε στα προβλήματα κάποιου αριστερόμετρου.
Άρα εμείς λειτουργούμε με βάση το τι θέλει η κοινωνία.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου