Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Άρθρο στη koolnews.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ KOOLNEWS
http://www.koolnews.gr/oikonomia/655277-allages-ton-enfia-gia-to-2015-proaniggeile-o-tryfon-alexiadis/

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2015 προανήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης

HǍo/ Ёсˁ‡-ЁсďӇ Ր. ωʏ͏̉ʙͯ/ Ϡͅϓ MPˇљԇӠՐϕуϓ ωʏ͏̉ʙ͠ԑՖٍ KŎɁćӠЁсˁ̂Mʼn PϠԇ͠Pő׏͇̅ ͔́Ɂ ˁ͇.(Eurokinissi-ӔŋɏӠӔŖMϕ)
Έναν δικαιότερο ΕΝΦΙΑ για το 2015 σε σχέση με πέρυσι προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, όπου γνωστοποίησε πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού αλλαγών για τον φόρο ακινήτων προκειμένου να καταστεί φέτος «πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός από πέρυσι».
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις αλλαγές που θα επιβληθούν.
Από εκεί και πέρα χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση την αύξηση των κρατικών εσόδων, εξηγώντας πως στην τρέχουσα συγκυρία βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Δίνουμε μεγάλη μάχη, χωρίς τυμπανοκρουσίες, για την είσπραξη του ΦΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει πως «θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Προαναγγέλλοντας δέσμη μέτρων για την τόνωση των εσόδων, ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί μέρος του προσωπικού των εφοριών, προκειμένου να συνδράμει σε σαρωτικούς επιτόπιους ελέγχους κατά την τουριστική περίοδο.
Γνωστοποίησε πως για μία ή για δύο ημέρες την εβδομάδα οι εφορίες θα είναι κλειστές, καθώς «γίνεται προσπάθεια για εξοικονόμηση προσωπικού προκειμένου να συνεισφέρει στους εντατικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».
Καθώς, όπως σημείωσε, το προσωπικό των εφοριών δεν επαρκεί, θα κλείνουν οι εφορίες για μια ή για δύο ημέρες την εβδομάδα, προς αξιοποίηση του προσωπικού για τους επιτόπιους ελέγχους. «Εάν οι εφορίες κλείνουν για μία ή δύο μέρες, αυτό δεν σημαίνει πως οι εφοριακοί θα κάθονται. Όσοι βρίσκονται στις θέσεις τους θα εργάζονται κανονικά», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά την υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας, τονίζοντας πως η διαδικασία βαίνει ικανοποιητικά, καθώς μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 65% των φορολογικών δηλώσεων.
Σε σχέση με τους ελέγχους για τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες συναφείς λίστες φοροδιαφυγής, ο υπουργός είπε ότι κάθε μήνα αυξάνεται η απόδοση από τους ελέγχους τους για το Δημόσιο, αλλά σημείωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να γίνουν οι έλεγχοι που έπρεπε.
Όσο για τους ελέγχους στις καταθέσεις του εξωτερικού, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι έχουν γίνει αρκετά πράγματα. «Βρισκόμαστε στη φάση ελέγχου, πρέπει να συνεχίσουμε» διευκρίνισε εν συνεχεία.
Για τους συντελεστές του ΦΠΑ που αυξήθηκαν, ο υπουργός είπε ότι από τη συμφωνία με τους δανειστές προκύπτει ότι θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016 για ενδεχόμενη μείωσή τους, εφόσον υπάρξουν πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου