Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Άρθρο στην Αυγη.gr

http://www.avgi.gr/article/5792118/tr-alexiadis-os-to-noembrio-to-periousiologio-stoxos-ta-megala-psaria-video-

Τρ. Αλεξιάδης: Ως το Νοέμβριο το περιουσιολόγιο, στόχος τα ''μεγάλα ψάρια'' (Video

Κατερίνα Μπρέγιαννη Ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μίλησε για τις άμεσες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που στόχο έχουν τη φοροδιαφυγή και τα μεγάλα εισοδήματα, την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, τη σύσταση του περιουσιολόγιου ως το Νοέμβριο καθώς και την αντικατάσταση από ένα πιο δίκαιο φόρο στην ακίνητη περιουσία.
Στο ζήτημα της φοροδιαφυγής προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα και τα τρέχοντα αλλά παράλληλα κάνουμε σχεδιασμούς για άμεσες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Mega την Τρίτη το πρωί.

Αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού

Μία από τις άμεσες όπως είπα αλλαγές που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα, θα είναι η διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να διευκολυνθεί η διασταύρωση των στοιχείων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Σημείωσε μάλιστα ότι μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στο χτύπημα τις φοροδιαφυγής. Οι τράπεζες και το υπ. Οικονομικών πρέπει να δώσουν κίνητρα στους πολίτες, πρόσθεσε εξηγώντας ότι στο πλαίσιο αυτό ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι το αφορολόγητο να χτίζεται μόνο μέσω πιστωτικής, χρεωστικής, τραπεζικής δηλαδή κάρτας. Οι ιατρικές δαπάνες θα πρέπει να αποδεικνύονται και αυτές μέσω πιστωτικής κάρτας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ως το Νοέμβριο θα είναι έτοιμα νομοθετήματα και με βάση τη συμφωνία.

Περιουσιολόγιο ως το Νοέμβριο με στόχο τα μεγάλα ψάρια

Το περιουσιολόγιο θα καταγράψει πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο πολίτης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη εικόνα της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων π.χ. για τα ακίνητα στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να φορολογείς το συνταξιούχο με ΕΝΦΙΑ και κάποιος με μεγάλη ακίνητη περιουσία να μην φορολογείται είπε ο αν. υπ. Οικονομικών. Αν κάποιος δεν δηλώσει π.χ. ένα ακίνητο στο Λονδίνο που έχει θα έχει τόσο μεγάλα πρόστιμα που θα αγγίζουν την αξία του. Οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν χρήματα που έχουν σπίτι τους. Δεν θα πάμε σε υπερβολές, αλλά αν κάποιος έχει 500.000 στο σπίτι θα πρέπει να τα δηλώσει. Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον πολίτη, θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα εισοδήματα.
Στο Τaxis.net θα υπάρχουν τα στοιχεία για την περιουσία των φορολογουμένων και θα δοθεί ένα διάστημα ώστε να ενημερώσουν οι πολίτες και να δηλώσουν αν έχουν περιουσία που δεν αναγράφεται και υπάρχει είτε στο σπίτι, ή στις θυρίδες κα. Πέραν αυτού οτιδήποτε εντοπιστεί θα είναι φοροδιαφυγή. Τόνισε επίσης ότι δεν θα ασχοληθούν με μικροποσά ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο όριο. Από εκεί και πέρα, για κάθε μεταβολή της φορολογικής κατάστασης θα πρέπει να ενημερώνει ο φορολογούμενος το περιουσιολογίο.

Δίκαιος και πιο αναλογικός φόρος στην ακίνητη περιουσία από το 2016

Ο ΕΝΦΙΑ θα έχει μικρές διαφορές για το 2015 αλλά για το 2016 δεν θα υπάρξει ΕΝΦΙΑ, αλλά ένας φόρος στην ακίνητη περιουσία που θα μελετηθεί η εσωτερική κατανομή του και η λειτουργία του. Θα είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός ο φόρος το 2016 κατέληξε ο αν. υπουργός Οικονομικών.
Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης σε δελτίο τύπου που εξέδωσε για το θέμα του ΕΝΦΙΑ επισημαίνει ότι "το να επιλέγει την οδό της κριτικής στην αντίθετη άποψη, είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολιτικού φορέα. Η επιλογή, όμως, της παραπληροφόρησης του ψέματος και των προσωπικών επιθέσεων, δημιουργεί σίγουρα ερωτηματικά, για ένα νέο φορέα σαν την «Λαϊκή Ενότητα».
Και συνεχίζει τονίζοντας ότι:
Για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρανόησης σχετικά με το Δ.Τ. της 24.8.15 επισημαίνω:

1.    Δεν μίλησα ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ σαν αναπληρωτής Υπουργός για μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ξεκαθάρισα ότι το 2015 και το 2016  το ύψος του θα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, δηλαδή 2,65 δισ. Το 2016 θα αγωνιστούμε, η εσωτερική του δομή και λειτουργία να τον κάνει πιο δίκαιο και αναλογικό. ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΨΕΜΜΑΤΑ Η Λ.Ε. και πρέπει να αποδείξει τα αναγραφόμενά της.

2.    Προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά η εξαγγελία τους για αφορολόγητο 12.000 σε 4μελή οικογένεια, γιατί τώρα (σε μισθωτούς και συνταξιούχους) ισχύει οικογενειακό αφορολόγητο 19.000 (9.500 για κάθε σύζυγο)!

3.    Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών που εξαγγέλλουν, θα γίνει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017, όπως προβλέπει ο Ν.4336/14.8.15 (σελ. 1017, 2.2ν) που ήδη ισχύει!

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αναγκαιότητα διατύπωσης των πολιτικών απόψεων της Λ.Ε.. Ας μην μετατραπεί όμως  αυτή η προσπάθεια, σε μια αντιπαράθεση σε επίπεδο και περιεχόμενο που θυμίζει  παλαιοκομματικές μεθόδους συντηρητικών και συστημικών πολιτικών δυνάμεων.

Ας σεβαστούμε όλοι τους κοινούς αγώνες και την κοινή πορεία μέχρι πρόσφατα.


2 σχόλια:

  1. Όλη η Αιγινα δεν κόβει αποδείξεις και γενικά τα νησιά του αργοσαρονικου ούτε στα ξενοδοχεία κάνετε πλάτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα ολα αυτα που λετε αλλα επιστροφες φορου εισοδηματος 2015 ποτε θα γινουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή